题目内容

【题目】【2016浙江衢州阅读下面短文,从每题所给的A、B、CD四个选项中选出最佳选项。

Even though I just had lunch not long ago, I was felling hungry again. I went to the kitchen to look for something to eat. That was when I discovered the pudding in the fridge. It was made from milk, sugar, eggs and fruits, and it looked so yummy. I noticed that there was only one left.

I was putting the pudding on a plate when my brother came into the kitchen. He found the pudding and asked for it. “It’s mine! I was the only one who found it!” I shouted. “You are my elder brother, You should give it to me!” said he. Then he started pulling the plate towards himself and I did the same.

Suddenly, the plate moved to one side and the pudding slipped (滑动) out of the plate. It landed on the floor and turned into a yellow mess. My brother and I both looked at each other, feeling amazed and disappointed at the same time. It was such a waste!

To my surprise, Ollie, our pet dog, walked over to the mess on the floor. It began to lap up the pudding happily, Within minutes, the mess on the floor was gone. Ollie licked () its lips when it was done.

After watching Ollie finishing the whole pudding by itself, we realized _____ . If both of us had shared the pudding, we would both have got to eat half of it. It was because of our greed (贪婪) that we ended up with nothing. That day, my brother and I learnt a good lesson.

【1】The writer’s brother thought he should get the pudding because _____ .

A. he found it by himself

B. he made it by himself

C. he was hungrier

D. he was younger

2The underlined part lap up in Paragraph 4 is the closest in meaning to _____ .

A. share B. move

C. eat D. pull

3Which of the following can be put in the blank in the last paragraph?

A. how foolish we had been

B. how happy we both were

C. it was wrong to keep a pet dog

D. the pudding was not yummy

【答案】

【1】D

【2】C

【3】A

【解析】

试题分析:本题讲述了作者小时候和弟弟争吃一块点心,由于两人互不相让,最后甜点心掉到地上,成了狗的美食的故事。告诉人们要学会分享,不得贪婪的道理。

【1】D 推理判断题。题意:作者的弟弟认为他应该吃点心是因为什么?A. he found it by himself他自己找到的;B. he made it by himself他自己做的;C. he was hungrier他更饿;D. he was younger他更小。由第二段倒数第二句You are my elder brother, You should give it to me!(你是我的哥哥,你应该给我)可以推测出他认为作者比他大,即他更年幼,所以该吃那块点心。故选D。

2C 词义猜测题。题意:第四自然段中有下划线的lap up最哪一个含义最接近?A. share分享;B. move移动,搬动;C. eat吃;D. pull拉。本句指狗开始高兴地lap up那块点心。可以推测出其含义是:吃。故选C。

3A 推理判断题。题意:下面如一个可以填入最后一段的空格里?A. how foolish we had been我们是多么愚蠢啊。B. how happy we both were我们俩都多么开心啊;C. it was wrong to keep a pet dog养宠物狗是错的;D. the pudding was not yummy点心不好吃。前句讲两兄弟眼睁睁地看着狗吃完了他们心爱的点心;后句句意满含自责:如果我们曾经分享这块点心,我们都可以吃半块。可以推测出作者非常后悔,非常自责。故选A。

练习册系列答案
相关题目

【题目】【2016山东东营阅读下列短文,然后从每小题A.B.C.D四个选项中选出能回答所提问题或完成所给

句子的最佳答案。

A gentleman once advertised(登广告)for a boy to help him in his office, and nearly fifty persons asked for the place. Out of the whole number he in a short time chose one, and sent all the other boys away.

I should like to know," said a friend, "on what ground you chose that boy. He didn't even have a recommendation(推荐信)with him.

You are mistaken,said the gentleman, "he had a great many: -

He made his shoes clean when he came in, and closed the door after him; showing that he was orderly(井然有序的).

"He gave his seat to the disabled old man; showing that he was__________

"He took off his cap when he came in, and answered my questions quickly and respectfully c恭敬地) ; showing that he was polite.

"He lifted up the book which I had purposely (故意地) laid on the floor, and put it on the table, while all the others stepped over it or pushed it aside; showing that he was careful.

"And he waited quietly for his turn, instead of pushing the others aside; showing that he was modest (谦逊的 ) .

"When I talked with him, I noticed that his clothes were carefully brushed, his hair in nice order, and his teeth as white as milk. When he wrote his name, I noticed that his fingernails were clean; instead of having some untidy personal habits.

"Don't you call these things letters of recommendation? I do; and the things that I can discover a boy by using my eyes for ten minutes, is worth more than all the fine letters that he can bring.”

【1】Choose the right word to complete the sentence in paragraph 5 according to the context(上下文).

A. kind B. smart

C. lovely D. healthy

2How did the gentleman know the boy was polite?

A. He made his shoes clean when he came in.

B. He took off his cap when he came in.

C. He waited quietly for his turn.

D. His teeth and fingernails were clean.

3The gentleman laid the book on the floor because_________.

A. he used to be like this

B. he wanted to know who was orderly

C. he tried to know who had tidy personal habits

D. he wanted to test the people who asked for the job

4How many reasons made the gentleman choose that boy?

A. Five. B. Six

C. Seven. D. Eight.

5What can you learn from this passage?

A. The gentleman is a wise man.

B. All gentlemen can choose the right person by using their eyes.

C. Good behaviors c行为) and good habits ae important for a person.

D. One should pay more attention to his recommendation than to his behaviors.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网