题目内容
【题目】I’m Kate from the UK. I’m in the Chinese club in our school. I like Chinese and I think it’s interesting. My Chinese is very good. I can tell and write stories in Chinese. My favorite writer (作家) is Mo Yan from China. Now let me tell you something about my favorite writer and his family. Mo Yan’s real (真的) name is Guan Moye. Mo Yan is his pen name. This year Mo is 57 years old. His birthday is on February 17th. Mo writes stories very well. He can also write with his left hand (左手). Mo has a daughter. Her name is Guan Xiaoxiao. The girl can also write stories but she can’t write with her left hand.
【1】Kate is in the _______ club.
A. Chinese B. English C. art D. music
【2】Kate can _______________.
A. tell stories in Chinese B. sing in Chinese C. do Chinese kung fu D. make Chinese food
【3】Guan Moye is Mo Yan’s _____________.
A. family name B. English name C. real name D. pen name
【4】Guan Xiaoxiao is Mo Yan’s _________.
A. son B. cousin C. friend D. daughter
【5】Which of the following is TRUE about Mo Yan?
A. He can write stories in English. B. He can write with his left hand.
C. He has a son and a daughter. D. His birthday is in October.
【答案】
【1】A
【2】A
【3】C
【4】D
【5】B
【解析】 本文主要讲述了来自英国的凯特,他喜欢中文并且可以用中文写故事以及介绍他最喜欢的作家莫言。
【1】细节理解题。根据I’m in the Chinese club in our school.可知凯特是在中文俱乐部,故答案是A。
【2】细节理解题。根据I can tell and write stories in Chinese.可知凯特会用中文讲故事,故答案是A。
【3】细节理解题。根据Mo Yan’s real (真的) name is Guan Moye.可知Guan Moye是莫言真的名字,故答案是C。
【4】细节理解题。根据Mo has a daughter. Her name is Guan Xiaoxiao.可知Guan Xiaoxiao是莫言的女儿。故答案是D。
【5】细节理解题。根据He can also write with his left hand (左手).可知莫言会用左手写字。故答案是B。
【题目】V.任务型阅读
Last Sunday,my grandfather took me to the park to play.I had a great time there.My grandfather told me that my life was better than his.On the way home,I asked my grandfather to tell his life story.
At that time,my grandfather’s family was not rich.He didn’t have time to play after school,and he always helped his parents on the farm.When it was dark(黑暗的),my grandfather went home.After he had supper,he did his homework in the poor light.For the holidays.my grandfather often stayed at home to help his parents.He never travelled,because his family didn’t have much money.
In summer,the weather was very hot and my grandfather often went to the river to play with his friends.They swam and caught(捉)fish in the river.At that time,my grandfather had no money to buy toys,so he made toys by himself to play,like spinning tops(陀螺)and sleds(雪橇).
Hearing my grandfather’s life story,I know that I have a good life and I decide to study hard.
根据短文内容,完成下列表格。
Information Card
The time that we played in the park | 【1】 |
The thing that my grandfather did after school | 【2】 |
The reason why my grandfather never travelled | 【3】 |
The things that my grandfather often did in summer | 【4】 |
The toys that my grandfather made by himself | 【5】 |