题目内容
【题目】【2016贵州黔西南】阅读下面短文,根据内容选择最佳答案。
Taking away a city’s rubbish is a big job. Every day tracks come into a city to collect it. Most rubbish is made up of things we can’t eat or use. If we kept these things we would soon have a mountain of rubbish.
In some cities the rubbish is collected and taken outside of city to a dump. Often the city dump is placed where the ground is low or there is a big hole. The kitchen rubbish is broken into small pieces and sent into the sewage system. The sewage system takes away the used water from toilets, bathtubs and other places.
To keep mice and flies away, some earth is used to cover the newly dumped rubbish. Later, grass may be planted on the rubbish-filled land. Finally, a house or a school may be built there, and then you’d never know that this had once been an old rubbish dump.
In other cities the rubbish is burnt in special places. The fire burns everything but the metal. Sometimes the metal can be used again in factories where things are made of metal. The food parts of rubbish are put in special piles where they slowly change into something called humus, which looks like black earth. It is rich with the kinds of things that feed plants and help make them grow.
【1】What’s the main idea of the article?
A.To let us know taking away rubbish is a big job.
B.To explain the need for rubbish collection.
C.To introduce different ways to treat rubbish.
D.To tel us to take useful things out of rubbish.
【2】We can usually read the article in.
A.a science book B.a story book
C.a history book D.a tour guide
【3】What’s the meaning of the word “sewage”in the article?
A.吸尘 B.洗涤 C.安全 D.排污
【4】The food parts of rubbish can be used again.
A.to feed people B.to feed plants
C.to build a house D.for us to eat
【5】How should we do with a used metal box in the passage?
A.By throwing it away. B.By putting it in earth.
C.By burning it off. D.By reusing and recycling it.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】D
【4】B
【5】D
【解析】
试题分析:本文是一篇与环境保护相关的短文。带走城市的垃圾是一件巨大的工程。在一些城市里,垃圾被放到远离城市之外,垃圾都是放在低地或大坑里面,在这些垃圾的上面可以种草或建造房屋。在另一些城市里,垃圾被焚烧,而在垃圾中有一部分是金属可以回收利用,一些垃圾是可以成为其他植物的食物。
【1】C主旨大意题。题意:本文的中心是什么?A.To let us know taking away rubbish is a big job.告诉我们搬走垃圾是一项大的工程;B.To explain the need for rubbish collection.解释收集垃圾的必须;C.To introduce different ways to treat rubbish.介绍不同的处理垃圾的方式;D.To tell us to take useful things out of rubbish.告诉我们从垃圾中拿出有用的东西。本文主要讲述的是一些不同城市处理垃圾的不同方式。故选C。
【2】A推理判断题。题意:我们通常在哪儿可以读到本文?A.a science book科学书籍; B.a story book故事书;C.a history book历史书;D.a tour guide旅游书。本文是有关保护环境的科普知识,在科普书籍里常见。故选A。
【3】D词义猜测题。题意,文中的“sewage”是什么意思?A.吸尘;B.洗涤;C.安全;D.排污。句意:The kitchen rubbish is broken into small pieces and sent into the sewage system.厨房的垃圾被碎成片并且送到sewage系统里。可以推测出垃圾粉碎后,被送入排污系统。故选D。
【4】B细节理解题。题意:食物部分的垃圾可以再次用来做什么?A.to feed people供人吃;B.to feed plants供养植物;C.to build a house建房屋;D.for us to eat供我们吃。由最后一段里的:The food parts of rubbish are put in special piles where they slowly change into something called humus, which looks like black earth. It is rich with the kinds of things that feed plants and help make them grow.可知,食物垃圾可以作为植物丰富的营养。故选B。
【5】D推理判断题。题意:根据短文,我们应该怎样处理一个使用过的金属盒子?A.By throwing it away.把它扔掉;B.By putting it in earth.把它埋在土里;C.By burning it off.把它烧掉;D.By reusing and recycling it.循环使用,回收利用。由最后一段中的:Sometimes the metal can be used again in factories where things are made of metal.可知,一些金属盒子可以用来做一些金属物品,即可以收回再利用。故选D。
【题目】
1. How do the students in the village go to school? Ms. Black wants to know. 2. Mrs. Wu thinks it’s not easy for Wei Fei to go to school. 3. Mr. Smith tells us how his students go to school every day. 4. Miss Green asks Alice to write about her trip to school. 5. The new student, Li Ping, calls to ask how he can go to school. | A. How do my students go to school every day? Some take the bus. Some ride their bikes. And some go by boat. B. Do you want to go to the village school? Well, you need to go on a ropeway to cross the river and then walk. It takes about fifteen minutes. C. I leave home at half past seven and then go to school by bus. It takes me about twenty minutes. The bus ride is never boring. D. It’s difficult for the girl to go to school. She walks to the bus station first. Then she gets to the subway station by bus. Next she takes the subway. E. Hello! Are you new? You need to walk about one kilometer from school. There, you can take No.5 bus. F. There is a river next to the village, but there is no bridge. So the students need to go to school on a ropeway. G. Hello! I’m a new student. What bus can I take to go to school, No. 5 bus or No. 10 bus? Is it No. 10 bus? Right? Ok! |
【1】__________
【2】__________
【3】__________
【4】__________
【5】___________