题目内容

【题目】Almost every Chinese person can recite the two lines of the famous poem: “Every grain on the plate comes from hard work(谁知盘中餐,粒粒皆辛苦).”But sadly, many of us don't actually get the real meaning of these lines: Don't waste food.

A CCTV program, News One Plus One, reported that food Chinese people throw away every year is enough to feed 200 million people for a year.

Do we have too much food? No, according to the UN World Food Program, there were 925 million hungry people around the world in 2010, especially in developing countries. Six million children die of hunger every year.

Chinese people are well known for being generous (慷慨的). Many even feel that they lose face if their guests have eaten all the food on the table.

Luckily, a number of people have realized the importance of saving food. Last November, Li Hong, a waitress in a restaurant in Nanjing, got fired(开除)because she took some leftover(剩余的)food home for her son. Many people stood by her side and agreed that it was not right to waste food.

What should we do in our daily life to waste less food? Here are some tips:

Do not order too much in a restaurant. Only order what you want to eat. If you cannot eat all the food you ordered, take the rest of it home.

Don't be too picky(挑剔的)about food. Some food may not taste great. But your body needs it.

Keep an eye on what food you have at home. Don't buy too much, especially for vegetables and fruit.

1According to News One Plus One, Chinese people ________.

A. save enough food to feed 200 million people for a year B. throw away lots of food every year

C. get enough food to feed millions of people every year D. have to feed 200 million hungry people every year

2From the third paragraph, we know that ________.

A. we have too much food to feed people in the world

B. there were 925 million people in developing countries

C. because of hunger, six million children die every year

D. there are only a few people getting hungry every year

3From the fourth and fifth paragraphs, we can conclude(得出结论)that ________.

A. all Chinese people are generous B. Chinese people always waste food

C. Li Hong got fired because she wasted foodD. everyone should get into the habit of saving food

4What should we do to save food in our daily life?

A. When we order too much food in a restaurant, just take the leftover food home.

B. Eat more food that doesn’t taste great.

C. We should not buy vegetables and fruit.

D. We should keep an eye on the food we like.

5What's the main topic of the passage?

A. Don't waste food. B. Many people die of hunger.

C. Don't be picky about food. D. Eat all the food you order.

【答案】

1B

2C

3D

4A

5A

【解析】试题分析:这篇文章通过一些数据告诉我们不要浪费食物,要养成节约粮食的好习惯。

1】细节题。根据文章A CCTV program, News One Plus One, reported that the food Chinese people throw away every year is enough to feed 200 million people for a year.可知,中国人每年都要浪费的粮食足够喂养2亿的人口吃一年。故选B

2】细节题。根据文章第三段可知,在2010年,全世界有9亿25百万饥饿人口,尤其在发展中国家,每年都有6百万的儿童死于饥饿。故选C

3】推断题。根据文章第四,第五段可知,人人都应该养成节约粮食的习惯。故选D

4】细节题。根据文章可知,在日常生活中,如果我们点了太多的饭菜吃不完,应该把剩余的打包回去。故选A

5】主旨题。这篇文章的主要内容就是要我们每个人都养成节约粮食的好习惯。故选A

练习册系列答案
相关题目

【题目】

What Should I Do?

One of the most popular items in the school newspaper advice column(栏目). No one know who writes it. The students think their teacher does, but it might be a student using a false name. The students enjoy thinking up problems for the advice column. Here are some of them and their answers.

ASK THE WISE OWL

Q: I’m always late for school. I try not to be, but I can’t help it. Please advise me what to do. Tommy.

A: You are probably late for school because you don’t really like school. My advice to you is try and enjoy school more, then you won’t be late so often.

Q: I find it difficult to make friends. What do you think I should do? Sara.

A: I can’t advise you until I know about you. Your problem may be that you are shy. On the other hand, it may be the opposite. You may be too bold(大胆的). Write and tell me more about yourself.

Q: I’m always at the bottom(底部)of the class. What do you advise me to do? Molly.

A: I advise you to concentrate(全神贯注) on improving your grades in one subject to start with. If you can do this, you should move a little way up from the bottom. Next, try to improve your grades in another subject, and so on. If you concentrate on one subject at a time, by the end of the year you should be quite a long way up from the bottom in all your classes. The Wise Owl.

【1】 What’s the main idea of this passage?

A.The school newspaper has an advice column.

B.Tommy wrote to the school newspaper to ask for advice.

C.Sara finds it difficult to make friends.

D.The advice column in the school newspaper is very popular.

2 What’s Tommy’s problem?

A.He is always late for school.

B. He finds it difficult to make friends.

C.He is always at the bottom of the class.

D.He needs help with his homework.

3 What does the Wise Owl want Sara to do?

A.Stop being so shy.

B.Stop being so bold.

C.Make more friends.

D.Give more information about herself.

4 What does Molly want to do?

A.Make more friends.

B.Improve her grades.

C. Stay at the bottom of her class.

D. Concentrate on one subject at a time.

5】Be the end of the year, where should Molly be in all her classes?

A.At the bottom.

B.A little way up from the bottom.

C. Quite a long way up from the bottom.

D. At the top.

【题目】阅读理解

It started as a game.Wendy and Peter were in River Park.They watched the boats in the river and visited the zoo.They played on the slides and swings.They watched the merry-go-round,but they did not have money for a ride.They ate their sandwiches at a picnic table.Suddenly Wendy jumped up.

“I know what to do,”she said.“Look at all that junk under the tables.Let’s pick it up.”

So they picked up paper and empty boxes and cans.They put them in the green cans marked“Litter”.Peter’s dog Stoopy picked up some paper and ran away with it.Peter called him back and took it from him.Then they taught Stoopy to carry trash for them.They put it in the cans.They worked until there was no trash left on the picnic grounds.

The next day their friends Mario and Andy came to the park with them.They helped to tidy the picnic grounds again.Then they ran all over the park looking for litter.They tried to see who could find the most.After that,it was a game they played every time they came to the park.

One day,a man came with a camera.He watched what they were doing.He asked to take a picture for them.Then he took them all for a free ride on the merry-go-round,even Stoopy.The next day their picture was in the newspaper.It said.“Five Litter Lifters at River Park”.After that all their friends wanted to be litter lifters.It was the beginning of a club that was a model for others to follow.

1Why did Wendy and Peter go to the park at first?

A.To have fun.

B.To throw paper.

C.To empty litter cans.

D.To ride on the merry-go-round.

2What did the man with the camera do?

A.He helped the children pick up litter.

B.He helped them catch Peter’s dog.

C.He took a picture of the litter lifters for a newspaper.

D.He took a picture of all the trash on the ground.

3What did Wendy and Peter teach Stoopy?

A.Not to bark at people.

B.To empty litter cans.

C.To stand beside them.

D.To help pick up litter.

4What does the story show about Wendy and Peter and their friends?

A.They were big for their age.

B.They were glad to help.

C.They would rather work than play.

D.They found a way to make money.

【】What does the last part of the story show?

A.The man with the camera joined the club.

B.People laughed at the children for picking up trash.

C.Other children began to help keep the park clean.

D.People came and took the litter cans away.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网