题目内容

Four students are talking about the future after class.
Deng Yu:  In 2050, China will be richer than it is now. Beijing will be getting ready for the 40th Olympic Games in 2050. We will see the blue and clear sky and smell the fresh air. There will be more pandas living happily in China. I believe that 2050 will be the year of China.
Liu Yan:  A holiday to the moon will no longer be a dream. We can also travel far to other planets and talk with spacemen. We might also eat something like pills instead of today’s meals. Everyone will enjoy a longer life.
Sun Wei:  Robots will be more popular. They will do what people don’t want to do. We’ll build new homes on other planets. By then, I’ll be sixty years old.
Zhang Lan:  By the year of 2050, cloning will have been used in many ways. It will bring back animals which disappeared many years ago. There will be no pollution. The whole world will be one big family. There will be no wars. We’ll live a much easier and better life

  1. 1.

    Which of the following is NOT true according to the text?

    1. A.
      China will be richer than it is now
    2. B.
      Shanghai will be getting ready for the 40th Olympic Games
    3. C.
      We will see the blue and clear sky and smell the fresh air
    4. D.
      More pandas will live happily in China
  2. 2.

    ______ thinks that people can spend their holidays on the moon in the future

    1. A.
      Deng Yu
    2. B.
      Zhang Lan
    3. C.
      Sun Wei
    4. D.
      Liu Yan
  3. 3.

    Zhang Lan thinks ________________ in the future

    1. A.
      people will live in a world without wars
    2. B.
      robots will do everything for people
    3. C.
      people can talk with spacemen
    4. D.
      2050 will be the year of China
  4. 4.

    What is the dialogue mainly about?

    1. A.
      the 40th Olympic Games
    2. B.
      How to spend our holiday
    3. C.
      the future
    4. D.
      cloning
BDAC
试题分析:本文叙述了四个学生在课下讨论了对未来的设想,他们各自谈了自己的想法,邓宇认为2050年中国的环境更好;柳岩认为可以去月球或其他的行星去度假;孙伟认为机器人到那时很受欢迎;张岚认为克隆技术已经被使用,人们住在没有战争没有污染的环境里。
1.细节理解题。根据Beijing will be getting ready for the 40th Olympic Games in 2050.北京将举办2050年第40届奥运会,故选B。
2.细节理解题。根据A holiday to the moon will no longer be a dream.故选D。
3.细节理解题。根据There will be no wars.将没有战争,故选A。
4.主旨大意题。根据Four students are talking about the future after class故选C。
考点:故事类短文阅读。
点评:在选择和确定主旨思想时,题中给出的四个选择项往往都是事实,要求考生从中选出最能概括文章主旨思想的一项作为正确答案。在这方面考生容易犯以下两种错误:一种是把主题的一部分看成是文章的“主旨思想”,这样选择的“主旨思想”太具体,不能准确地概括出整个文章或段落的主旨思想。另一种是在表达作者的主旨思想时,词语概括的范围太大,太笼统,超出了作者的本意。
练习册系列答案
相关题目

Read the following text and choose the most suitable heading from A–F for each paragraph. There is one extra heading which you do not need.

Try to visit every school you are considering before applying

Off-campus life

Don’t let a lack of fund block your search

See the campus when it’s alive with activity—warts and all

College tour is a good choice

Be proactive

__________________

It is high school spring break season—and if you are a junior (or an overachieving sophomore), chances are you will spend a chunk of your vacation wandering around college campuses with super-enthusiastic, backwards-walking student tour guides.

“As a parent who recently went through this process, I know how stressful these visits can be for both the student and the parent,” Taylor said. “But on the flip side, they can be fun and exciting, as well as offer a great learning experience and a time to bond.”

__________________

For students who live far from schools they are interested in, but who may not have the money for personal visits, start by visiting colleges in your area that are similar to your schools of choice. For example, see first-hand how a large, public campus differs from a small private school.

__________________

Too often students will choose a college based on word of mouth or one that looks great on paper. But once they arrive, they immediately know it’s a mistake (or the right one!). There are many aspects of campus life that you can’t understand until you actually set foot on campus—such as the surrounding areas, the energy of the students and the quality of the facilities. By visiting beforehand, you’ll assure that you apply only to colleges where you’d actually want to spend four years.

_________________

To get a true feel for a campus, you should try to experience it on a typical day—when classes are in session and the campus is a buzz with activity. Try not to visit on a weekend or during the school’s spring break, if possible.

_________________

Since much of the college experience exists outside classroom walls, students should take note of the school’s immediate neighbourhood and of the available amenties in close proximity to the campus—affordable restaurants, museums, movie theatres, concert halls, and shopping areas.

  Ji Xianlin, a famous paleographer(古文书学家), historian, and writer, was born in 1911. In 1930, Ji was admitted to Tsinghua University as a major in Western literature. In 1935, he went to Germany as an exchange student to study ancient languages, receiving his PhD degree in 1941.

Ji returned to China in 1946, and in the autumn of the same year, became a professor in Peking University.

Ji Xianlin believes, “Cultural exchange is the main drive for humankind’s progress. Only by learning from each other’s strong points to make up for shortcomings can people constantly progress, the ultimate(最终的)target of which is to achieve a kind of Great Harmony. ” Over the past ten years, Ji has actively participated in discussions on the cultural problems between the East and the West, based on the same ideology. According to him, human culture is divided into four parts: Chinese culture, Indian culture, Arabic-Islamic culture and European-American culture, with the former three making up the Eastern cultural system and the last the Western one.

With his achievements in the history of Sino-Indian cultural relations, Buddhism history, Indian literature, and comparative literature, Ji Xianlin is known as a master of Eastern studies both at home and abroad.

1. What is the main idea of the passage?

A. The brief introduction of Ji Xianlin.

B. Ji Xianlin’s ideology.

C. Ji Xianlin’s achievements.

D. Ji Xianlin’s discussions on the cultural problems between the East and the West.

2. Which of the following statements is TRUE according to the passage?

A. In 1930, Ji was admitted to Tsinghua University as a major in Eastern literature.

B. The ultimate target of cultural exchange is to achieve a kind of Great Harmony.

C. Ji Xianlin is a master of Western studies both at home and abroad.

D. Ji Xianlin received his PhD degree in 1935.

3. What does the underlined word in the second paragraph mean?

A. Decision. B. Measure. C. Support.  D. Aim.

4. Which of the following is different from the others according to Ji Xianlin?

A. Chinese culture.

B. Indian culture.

C. Arabic-Islamic culture.

D. European-American culture.

 

On the first day of my new high school, I almost had a nervous breakdown. Everything about the school seemed so difficult. When I got home, my parents said, “You're nervous and that's okay. Everyone is afraid of high school.” I denied it. I wanted to be strong, so I refused to let anyone know about my fear, even my closest friends.

On the first day I was late for every class and was constantly lost. The school seemed like a puzzle that I couldn't figure out. Was this how the whole year was going to be? I didn't think I could rise to this challenge, especially carrying a huge backpack that I could hardly lift. It was so big that I could knock someone out with it! The schoolmates seemed to regard me as a fool, and they were probably right.

Despite my fears, after the first week I finally had my schedule figured out. With the exception of falling up and down the stairs a couple of times and getting laughed at, high school was turning out to be not so bad. It was actually much better than middle school and much more challenging.

Since then, I've been elected vice monitor of my class, which wasn't much of a victory since only three people ran for the four positions.

It is normal to be scared about a new school. Take a deep breath and relax. High school is something that any student can overcome. Make sure you participate in some out­of­class activities because you'll find it easier to make friends. Try to do your best, even if it isn't straight A's.

Most important of all, be who you are, whether you're a “fool”, an athlete, or a lower grader. Don't try to pretend to be someone you're not. Now you know the true secrets of high school.

1.The main reason for the author's fear on his first day is that ________.

A.he was unable to work out the puzzle

B.his schoolmates were unfriendly to him

C.he was not familiar with the new surroundings

D.his schoolbag was too heavy for him to carry

2.From the author's first day experience we can infer that ________.

A.his home was far from the school

B.he got to school before classes began

C.he was fond of the school immediately.

D.he didn't know the right way to class

3.After his first week at school, the author ________.

A.was still not accustomed to the schedule

B.gradually adjusted himself to the new school

C.found high school not so challenging as he had imagined

D.ran for monitor of his class against three other students

4.According to the passage, the secret of the author's success lies mainly in ________.

A.making more friends

B.getting more A's at school

C.being who he really is

D.joining in out­of­class activities

 

Sitting on a chair all day in school can make anyone want to move around. So, more and more teachers are letting students have a ball. By sitting on exercise balls instead of chairs , teachers find students’ posture(姿势) and attention improve.

Dottie Pownall, a fifth-grade teacher in West Virginia, USA, has been using balls as chairs since December 2008. “The students love them”, she says. Pownall took a survey(调查) of her students. She found that 80% of the students thought sitting on the balls helped them pay more attention to what they were learning.

The teacher, Pisa Witt, felt so strongly about the use of balls as chairs, she started Witt Fitt. This company encourages the use of the balls. And the company educates not only teachers but also students on how to use them. “Our products are used in 24 states, three provinces in Canada, Puerto Rico (波多黎各) and Japan,” says Witt, “ Research shows that sitting on the balls makes them sit up straighter(直的). You can slouch(低头垂肩地坐)on a ball,” says Witt, “but it feels bad.” Because the students are moving, their blood (血液) increases. That carries more oxygen( 氧气) to the brain , so the kids have more energy and can pay attention longer.

“Besides, they’re fun.” says Pownall.

1.What will happen if a student sits on a chair all day in school? The student will_________.

A.pay more attention to his lessons

B.be fun

C.like to move around

D.sit up straighter

2.How long has Dottie Pownall used the balls?

A.About four years.

B.Only one year.

C.In 2008.

D.Since he was a fifth-grade teacher.

3.In how many countries are the balls used as the students’ chairs?

A.Four.

B.Three.

C.Two.

D.One.

4.Teachers choose balls instead of chairs because sitting on balls helps the kids _________.

A.improve the students’ posture and attention

B.slouch on the chairs

C.have fun

D.Both A and C are correct answers

5.Which is better for kids to study in class, sitting on a chair or sitting on a ball?

A.Sitting on a chair.

B.Sitting on a ball.

C.They are the same.

D.We don’t know.

 

读写任务
     阅读下面的短文,然后按照要求写一篇150词左右的英语短文.
     Liu Xiang was the first Asian to win the men's 110m hurdles at the Olympic Games in Athens. After
that he became an idol to the young people. 
     When Liu Xiang crossed the finish line far ahead of the other players in a world record-equaling time of 12.91 seconds,many fans burst into tears. It was Liu's first Olympics and he won the gold medal.
"I never thought I could run under 13 seconds," said Liu in tears,"This is a wonder. It is an amazing
experience being the Olympic champion. I want to thank my coach and my friends for all their help."
When Liu was a Grade four student in a primary school,he was chosen by the Junior Sports School of
Pudong District in Shanghai to practice jumping. In 1998 when Liu Xiang,aged 15,met the famous coach
Sun Haiping,his career changed greatly. Sun believed Liu Xiang was a rising star and after visiting Liu's
parents several times,finally he persuaded them to let Liu practice the 110m hurdles.
     Liu Xiang broke the 110m hurdles world record on July 12th in 2006.He became the center of a media circles again. But Liu thinks this is not his end,he can run faster,and he expects to be at his peak in the
summer games in Beijing in 2008.Liu Xiang said,"For some players,it's just a job. For me,it's what I love. "
        【写作内容】
         1. 以约30 个词概括所给短文内容;
         2. 以约120个词写一段话,包括以下要点:
        (1) 一个人要获得成功,除了自身努力之外,还需要来自他人的帮助;
        (2) 以你对某一学科学习兴趣的培养,说明老师的重要作用;
        (3) 表达你对老师的感激之情.
       【写作要求】
        1. 在作文中可以使用自己亲身的经历或虚构的故事,也可以参照阅读材料的内容但不得直接引用原文中的句子;
        2. 作文中不能出现真实姓名和学校名称.
       【评分标准】
        概括准确,语言规范,内容合适,篇章连贯.
      _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网