题目内容
Today, there’s hardly an aspect of our life that isn’t being upended by the tons of information available on the hundreds of millions of sites crowding the Internet, not to mention its ability to keep us in constant touch with each other via electronic mail. “If the automobile and aerospace technology had exploded at the same pace as computer and information technology,” says Microsoft, “a new car would cost about $ 2 and go 600 miles on a small quantity of gas. And you could buy a Boeing 747 for the cost of a pizza.”
Probably the biggest payoff, however, is the billions of dollars the Internet is saving companies in producing goods and serving for the needs of their customers. Nothing like it has been seen since the beginning of the Industrial Revolution, when power-driven machines began producing more in a day than men could turn out in nearly a year. “We view the growth of the Internet and e-commerce as a global trend,” says Merrill Lynch, “along the lines of printing press, the telephone, the computer, and electricity.”
You would be hard pressed to name something that isn’t available on the Internet. Consider: books, health care, movie tickets, construction materials, baby clothes, stocks, cattle feed, music, electronics, antiques, tools, real estate, toys, autographs of famous people, wine and airline tickets. And even after you’ve moved on to your final resting place, there’s no reason those you love can’t keep in touch. A company called FinalThoughts.com offers a place for you to store “afterlife e-mails” you can send to Heaven with the help of a “guardian angel”.
Kids today are so computer literate that it in fact ensures the United States will remain the unchallenged leader in cyberspace for the foreseeable future. Nearly all children in families with incomes of more than $75,000 a year have home computers, according to a study by the David and Lucile Packard Foundation. Youngsters from ages 2 to 17 at all income levels have computers, with 52% of those connected to the Internet. Most kids use computers to play games (some for 30 hours or more a week), and many teenage girls think nothing of rushing home from school to have e-mail chats with friends they have just left.
What’s clear is that, whether we like it or not, the Internet is an ever growing part of our lives and there is no turning back. “The Internet is just 20% invented,” says cyber pioneer Jake Winebaum. “The last 80% is happening now.”
【小题1】What can we learn from the Microsoft’s remark?
A.Information technology is developing at an amazing speed. |
B.Today’s cars and airplanes are extremely overpriced. |
C.Information technology has reached the point where improvement is difficult. |
D.There’s more competition in information technology industry than in car industry. |
A.it speeds up profit making |
B.it saves companies huge amounts of money |
C.it brings people incredible convenience |
D.it provides easy access to information |
A.there are some genius ideas on the Internet |
B.people can find good bargains on the Internet |
C.almost anything is available on the Internet |
D.people are free to do anything on the Internet |
A.The U.S. will stay ahead in the information technology in years. |
B.Many American children don’t study hard. |
C.Studies show that boys are more computer literate than girls. |
D.There is a link between income and computer ownership. |
A.The Internet is going to get firm hold of our lives some day. |
B.Children should be well prepared for the challenges in the information age. |
C.We should have a positive attitude towards the changes the Internet brings. |
D.The Internet is going to influence our lives even more greatly. |
【小题1】A
【小题2】B
【小题3】C
【小题4】A
【小题5】D
解析试题分析:本文叙述了我们生活的方方面面无一不正在被亿万个网站拥挤在互联网上的可用信息形成的激流所颠覆着,更不用说它在通过电子邮件使我们彼此之间保持不间断的联系的能力了。互联网的给我们的生活带来很大的影响。
【小题1】推理判断题。根据If the automobile and aerospace technology had exploded at the same pace as computer and information technology,信息技术以惊人的速度发展,故选A。
【小题2】细节理解题。根据Probably the biggest payoff, however, is the billions of dollars the Internet is saving companies in producing goods and serving for the needs of their customers.它节省了公司大量的钱,故选B。
【小题3】细节理解题。根据A company called FinalThoughts.com offers a place for you to store “afterlife e-mails” you can send to Heaven with the help of a “guardian angel”.几乎在因特网什么事情都有可能做,故选C。
【小题4】细节理解题。根据Kids today are so computer literate that it in fact ensures the United States will remain the unchallenged leader in cyberspace for the foreseeable future.美国近几年在信息技术方面一直位于前列,故选A。
【小题5】细节理解题。根据What’s clear is that, whether we like it or not, the Internet is an ever growing part of our lives and there is no turning back. 因特网大大地影响了人们的生活,故选D。
考点:社会现象类短文阅读。
点评:推理判断题需要考生正确的阅读短文对语篇有个整体的把握。会根据语句之间的逻辑关系、段内的语义关系及篇章的语义关系,从段落、篇章的角度理解文章的主旨、作者的观点和态度。做此类试题要善于抓住某一段话中的关键信息,即某些关键词或短语去分析、推理、判断,利用逆向思维或正面推理,从而推断出这句话所隐含的深层含义。