题目内容

14.Clearly if we are to participate in the society in which we live,we must communicate with o ther people.A great deal of communicating is performed on a person-to-person basis by the simple means of speech.If we travel in buses,buy things in shops,or eat in restaurants,we are likely to have conversations where we give information or opinions,receive news or comment,and very likely to have our views challenged by other members of society.
Face-to-face contact is by no means the only form of communication and during the last two hundred years the art of mass communication has become one of the dominating factors of contemporary society.Two things,above others,have caused the enormous growth of the communication industry.Firstly,inventiveness has led to advanced imprinting,telecommunications photography,radio and television.Secondly,speed has revolutionized the transmission(传输) and reception of communications so that local news often takes a back seat to national news,which itself is often almost eclipsed(侵蚀) by international news.
No longer is the possession of information confined to(只限于) a privileged minority.In the last century the wealthy man with his own library was indeed fortunate,but today there are pub lic libraries.For years ago people used to flock to the cinema,but now far more people sit at home and turn on the TV to watch a programme that is being channeled into millions of homes.
Communication is no longer merely concerned with the transmission of information.The modern communication industry influences the way people live in society and broadens their horizons by allowing access to information,education and entertainment.The printing,broadcasting and advertising industries are all involved with informing,educating and entertaining.
Although a great deal of the material communicated by the mass media is very valuable to the individual and to the society of which he is part,the vast modern network of communications is open to abuse(滥用).However,the mass media are with us for better,for worse,and there is no turning back.
18.In the first paragraph,the writer emphasizes theDof face-to-face contact in social setting.
A.nature      B.limitation      C.creativity      D.usefulness
19.It is implied in the passage thatA.
A.local news used to be the only source of information
B.local news still takes a significant place
C.national news is becoming more popular
D.international news is the fastest transmitted news
20.Which of the following statements is NOT true?B
A.Possessing information used to be a privilege.
B.Public libraries have replaced the private completely.
C.Communication means more than transmission of information.
D.Information influences ways of life and thinking.
21.From the last paragraph we can infer that the writer isD.
A.indifferent to the harmful influence of the mass media
B.happy about the flexible changes in the mass media
C.pessimistic about the future of the mass media
D.concerned about the wrong use of the mass media.

分析 文章讲述了随着时代的发展,人们的交流方式也在发生在巨大的变化,从面对面的交流转换到了多样化的方式.但是现在很多人都在滥用这些交流方法,引起了作者的担心.

解答 18.D 段落大意题.根据第一段的A great deal of communicating is performed ona person-to-person basis by the simple means of speech.可知,大量的交流是通过简单的言语方式在人与人之间进行的.所以在过去很多的交流都是通过面对面的交流实现的.故本段讲述的是面对面交流的重要性.故D正确.
19.A 推理判断题.根据第二段的local news often takes a back seat tonational news,which itself is often almosteclipsed( 侵蚀) by international news.可知,地方新闻经常取代国家新闻,它也常常被国际新闻所侵蚀.所以地方性的新闻通常是信息的唯一来源.故A正确.
20.B 细节理解题.根据文章第三段的In the last century the wealthy man with hisown library was indeed fortunate,but todaythere are public libraries.可知,过去有私人的图书馆,现在有公立的图书馆,但是并没有说公立图书馆代替了私人图书馆,所以选项B说法错误.故B正确.
21.D 推理判断题.根据最后一段的the vast modem network of communications isopen to abuse(滥用).可知,现在的人滥用这些现代化的交流网络.说明作者很担心这样的事情.故D正确.

点评 本文是社会文化类阅读,主要考查细节理解题和推理判断题.在做细节理解题时,首先根据题目要求迅速在文章里找出相应的段落、句子或短语.认真比较选项和文中细节的区别,在做推理判断题时不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.

练习册系列答案
相关题目
4.See a cellphone cover that you like on Taobao?Forget about placing an order,paying the bill online and waiting for days for it to be delivered to you.In the near future,you'll be able to get it in minutes just by hitting"print"on your computer.You might find it hard to believe that you could actually"print"an object like you would a picture.But it is not that hard to understand how it would work.Just as a traditional printer sprays (喷) ink onto paper line by line,modern 3D printers spread material onto a surface layer by layer,from the bottom to the top,gradually building up a shape.Instead of ink,the materials the 3D printer uses are mainly plastic,resin(树脂) and certain metals.The thinner each layer is-from a millimetre to less than the width of a hair-the smoother and finer the object will be.This may sound like a completely new technology,but the truth is that 3D printing has been around since the late 1980s.Back then,it was barely affordable for most people,so few knew about it.Last year,though,saw a big change in the 3D printing industry-printers became much cheaper.For example,10years ago a desktop 3D printer might have cost£20,000,while now they cost only about£1,000,according to the BBC.Taken out of the factory and introduced to more diverse and common uses,3D printing can create just about anything you can think of-flutes (笛子),bikinis,jewelry,aircraft parts and even human organs.In fact,scientists from Cornell University in New York have just made an artificial ear using a 3D printer,according to Science Daily.The fake ear looks and acts exactly like a natural one.However,as 3D printing becomes more common,it may bring about certain problems-such as piracy."Once you can download a coffee maker,or print out a new set of kitchen utensils (餐具) on your personal 3D printer,who will visit a retail store again?"an expert in 3D printing told Forbes News.Even more frightening,what if anyone in the world could use a 3D printer to print out a fully functioning gun?
9.According to the article,in the future,the 3D printing technology willB.
A.enable people to make better purchases online  
B.change the way we make many products  
C.be applied as widely in our daily life as computers  
D.shorten the time it takes for people to get what they buy online
10.What happened in the 3D printing industry last year?D
A.The 3D printing technology was taken out of the factory.
B.The 3D printing technology began to be used in various fields.
C.The 3D printer was used for medical treatment for the first time.
D.The 3D printer became more affordable for consumers.
11.How is the last paragraph developed?A
A.By giving examples.
B.By making comparisons.
C.By analyzing the cause and effect.
D.By presenting research findings.
12.What is the best title of the passage?D
A.Great Demand for 3D Printers  
B.Technology in the Future 
C.Online Shopping Disappearing  
D.Printing out Everything.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网