题目内容

8.Even before my father left us,my mother had to go back to work to support our family.
Once I came out of the kitchen,complaining,"Mom,I can't peel(削皮)potatoes.I have only one hand."Mom never looked up from sewing."You get yourself into that kitchen and peel those potatoes,"she told me,"And don't ever use that as an excuse for anything again!"
In the second grade,our teacher lined up my class on the playground and had each of us race across the monkey bars(攀登架),swinging from one high steel rod to the next.When it was my turn,I shook my head.Some kids behind me laughed,and I went home crying.
That night I told Mom about it.She hugged me,and I saw her"we'll see about that"look.The next afternoon,she took me back to school.At the deserted playground,Mom looked carefully at the bars."Now,pull up with your right arm,"she advised.She stood by as I struggled to lift myself with my right hand until I could hook (钩) the bar with my other elbow(肘).Day after day we practiced and she praised me for every rung(横档) I reached.
I'll never forget the next time,crossing the rungs,I looked down at the kids who were standing with their mouths open.
One night,after a dance at my new junior high,I lay in bed sobbing(啜泣).I could hear Mom come into my room."Mom,"I said,weeping,"None of the boys would dance with me."
For a long time,I didn't hear anything.Then she said,"Oh,honey,some day you'll be beating those boys off with a bat."Her voice was weak and cracking.I looked out from my covers to see tears running down her cheeks.Then I knew how much she suffered from my disability.She had never let me see her tears.
25.Which of the following expressions can be used most suitably to describe Mom's attitude when she made the child peel potatoes?C
A.Cruel.
B.Rude.
C.Strict.
D.Cold.
26.What does the underlined sentence"I saw her'we'll see about that'look."mean?A
A.Mom believed every aim could be achieved if you stuck to it.
B.The race across monkey bars was not difficult enough for a child to give up.
C.Mom was determined to prove she herself was better than the teacher.
D.What the child had said brought Mom great attraction and curiosity.
27.When the author looked down at the kids,they were standing with their mouths open becauseD.
A.they felt sorry for what they had done before
B.they were afraid the author might fall off and get hurt
C.they wanted to see what the author would do on the bars
D.they were astonished to find the author's progress
28.The most probable conclusion we can draw after reading the passage isD.
A.the last incident was sad enough to make Mom weep
B.the child's experience reminded Mom of that of her own
C.Mom could solve any problem except the one in the last paragraph
D.in fact Mom suffered more in the process of the child's growth.

分析 本文主要介绍由于作者家庭的特殊,母亲对作者要求严厉又经常鼓励作者克服困难,其实母亲在作者成长过程中遭受更多,但她从不让作者看到她流泪.

解答 .25--28 CADD
25.C 根据第二段she told me,"And don't ever use that as an excuse for anything again!"可知,妈妈告诉我:"不要再使用那作为做事的借口"即:妈妈对她要求很严.故选C.
26.A 推理判断题.第二天妈妈带我去学校帮助我练习monkey bars,可推知妈妈是个很有恒心的人.故选A.
27.D 推理判断题.根据第五段I'll never forget the next time,crossing the rungs,I looked down at the kids who were standing with their mouths open可知,同学们张大着嘴是对我的表现表示吃惊.故选D.
28.D 推理判断题.根据最后一段Then I knew how much she suffered on my behalf.She had never let me see her tears可知,对于我的成长中的痛苦妈妈比我承受得还要多.故选D.

点评 人物故事类阅读理解文章是高考英语常考材料之一.这类文章一般可分为人物传记和短篇故事两类.这两类阅读材料一般较长,即词数多,而且命题也较多,特别是推理判断题和事实细节题多.在做此类阅读理解题时往往是材料看得懂,题目不好做的感觉.因此,在阅读材料时要重点放在事情发展的过程和结果上,注意把握事件的发展进程及人物之间的关系,细节与主题的关系,用以说明人物性格特点的事实、作者的态度等,这些内容往往是推理判断题的命题点.至于事实细节题的解答,同学们切忌想当然或者凭印象,一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确选择.

练习册系列答案
相关题目
13.I'm sure you know the song"Happy Birthday".But do you know who wrote the song and for whom it was written?The retired professor,Archibald A.Hill in Lucasville,USA could tell us the story.Ninety-seven years ago,two of Mr.Archibald Hill's aunts,Miss Patty Hill and Miss Mildred Hill were asked to write some songs for a book called"Song Storied for the Sunday Morning".Miss Patty Hill and Miss Mildred Hill were both kindergarten teachers then.They loved children very much and wrote many beautiful songs for the book.One of them was the famous"Good Morning to You."The song said,"Good morning to you,good morning to you,dear children,good morning to all."This song was very popular at that time among kindergarten children.But not many grown-ups knew it.A few years later little Archibald was born.As his aunt,Miss Patty Hill sang the song"Happy Birthday"to the melody(曲调)of"Good Morning to you"to her little nephew(侄子).She sang the song like this:Happy birthday to you!Happy birthday to you!Happy birthday,dear Archie!Happy birthday to you!Miss Patty Hill and her sister had never expected that this song would become so popular,but it really did.People all over the world like the song because of its simplicity in tune(曲调简单)and friendliness in words.
16.Archibald A.Hill wasC.
A.English   
B.Russian   
C.American   
D.Australian
17.Professor Archibald A.Hill was Miss Mildred Hill'sD.
A.son   
B.student   
C.brother   
D.nephew
18.The song"Happy Birthday"has a history ofB years.
A.97   
B.about 90  
C.more than 90  
D.less than 90
19.Why did Miss Hiss wrote songs?C
A.Because they are musicians.
B.Because they love children.
C.Because they were asked to write for a book.
D.Because their nephew asked them to do so.
20.The sentence"it really did"meansA.
A.The song really became popular
B.Their wish would really come true
C.People all over the world like to listen to the song
D.Yes,but the song didn't become popular.
20.Can one man make a difference?Ask Rossano Ercolini,the 2013Goldman Prize winner,which is considered the Nobel Prize for"(41)B".Ercolini is a young (42)A in a small town in Italy.After (43)Cthe news of reducing waste on the radio,he decided to teach his students to (44)D paper and replace plastic water bottles in the school lunchroom with(45)B glasses.
When his town announced plans to open an incinerator ( 焚化炉) to burn waste,Ercolini knew it would be (46)A for his students.Incinerators are huge heaters that burn all waste and poisonous material,leaving behind(47)D.You might think it is (48)C than sending waste to landfills.It is true landfills (49)D space,smell bad,and that poisonous materials can make underground drinking water(50)A to use.But incinerators have their own(51)B.Burning gives off poisonous gases into the air which can cause(52)C problems.People will have to wear a mask no matter(53)D they go.The smoke also causes pollution,and even(54)B the greenhouse effect.
Ercolini was worried about the(55)A of his community and felt it was his duty to(56)C them.He organized town hall meetings,and talked about how to reduce,reuse and recycle.(57)D,Ercolini has advocated the zero-waste movement,the (58)A of which is to reduce the waste sent to landfills and incinerators to the least possible amount.He has already(59)B plans for more than 50incinerators in many Italian cities.(60)C his efforts,there are more than one hundred zero-waste towns in Italy now!
41.A.PeaceB.EnvironmentC.MedicineD.Literature
42.A.teacherB.farmerC.trainerD.gardener
43.A.watchingB.readingC.hearingD.making
44.A.foldB.rollC.tearD.recycle
45.A.colouredB.reusableC.thickD.valuable
46.A.harmfulB.necessaryC.suitableD.convenient
47.A.rockB.sandC.waterD.ash
48.A.worseB.harderC.betterD.further
49.A.addB.fill inC.createD.take up
50.A.unsafeB.simpleC.regularD.illegal
51.A.difficultiesB.disadvantagesC.expectationsD.improvements
52.A.heartB.hearingC.breathingD.weight
53.A.whyB.whenC.howD.where
54.A.reducesB.worsensC.suffersD.measures
55.A.healthB.developmentC.justiceD.employment
56.A.praiseB.supportC.educateD.entertain
57.A.AnyhowB.HoweverC.OtherwiseD.Moreover
58.A.goalB.reasonC.truthD.problem
59.A.discussedB.defeatedC.preparedD.suggested
60.A.Along withB.Except forC.Thanks toD.Instead of.
10.In today's world,almost everyone knows that air pollution and water pollution are harmful to people's health.However,not all the persons know that noise is also a kind of pollution,and that is harmful to human health,too.
People who work and live under noisy conditions usually become deaf.Today,however,scientists believe that 10percent of workers in Britain are being deafened by the noise where they work.Many of the workers who print newspapers and books,and who weave(织) cloth become deaf.Quite a few people living near airports also become deaf.Recently it was discovered that many teenagers in America could hear no better than 65-year-old persons,for these young people like to listen to pop music and most of pop music is a kind of noise.Besides,noise produced by jet planes or machines will make people's life difficult and unpleasant,or even make people ill or even drive them mad.
It is said that a continuous noise of over 85decibels(分贝) can cause deafness.Now the governments in many countries have made laws to control noise and make it less than 85decibels.
In China,the government is trying to solve not only air and water pollution problems but also noise pollution problems

28.The passage is mainly aboutB.
A.air pollution     B.noise pollution      C.water pollution     D.world pollution
29.According to the passage,a continuous noise ofCdecibels can make people deaf.
A.less than 85      B.less than 65         C.more than 85       D.about 65
30.10percent of the workers in Britain are being deafened becauseD.
A.they are too busy to listen to others'talk    
B.they often listen to pop music
C.they live near airports                    
D.they are working in noisy places
31.The government of China is trying to reduceA.
A.the air,water and noise pollution        B.only the air and water pollution
C.only the water pollution                  D.only the air pollution.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网