题目内容
It is estimated(估计)that some seven hundred million people—about half the world’s adult half the world’s adult population—are unable to read or write, and there are probably two hundred and fifty million more whose level is so slight that it barely(勉强)qualifies(称得上)as literacy(有文化).
Recently the attack on illiteracy had been stepped up. A world plan has been drawn up by a committee of UNESCO experts in Paris, as part of the United Nations Development Decade(十年计划),and an international conference of the subject has also been held. UNESCO stresses that functional(官能的)literacy is the aim. People must learn the basic skills of responsible citizenship; the ability to read notices, newspapers, timetables, letters, price-lists to deep simple records and accounts, to sort out the significance of the information gathered—and to fill in forms.
The major areas of illiteracy are in Asia, Africa, and Central and South America. In Africa there are at least one hundred million illiterates, which is eighty to eighty-five percent of the total population. In Europe the figure is about twenty-four million; most of them are in Southern Europe, with Spain, Italy, Portugal, and Yugoslavia heading the list(the United Kingdom has about seven hundred thousand).
It is urgent(迫切的)for each country in the would, whether poor or rich, to wipe out illiteracy.
1.The figure of illiteracy in Britain is .
A. 0.1% of that of illiteracy in the world
B. 0.2% of the world’s adult population
C. 35% of Europe’s population
D.3.5% of that of the illiteracy n Southern Europe
2.A world plan mentioned in the passage aims at .
A. training responsible citizens
B. enforcing the functions UNESCO
C. helping illiterates learn how to read and write
D. asking Southern European countries to take the lead in attacking illiteracy
3.The author implies(暗示)that this world plan is to .
A. be carried out in the major areas of illiteracy like Africa
B. be realized in ten years
C. be drawn up by Parisian experts
D. be discussed at an international conference
4.According to the passage, which country has the most illiterates?
A. France B. The U. S. A. C. Spain D. England
解析:
1、此题考查计算能力。文章倒数第二段指出英国文盲为7 000 000,文章首段指明世界文盲数为7 000 000 000,故比例为0。1% 2、此题考查推理解能力。文章第二段首句为中心句——打击文盲加大力度,世界性计划的宗旨亦如此。 3、文中提到“十年计划”,意即争取完成这一目标的期限为十年。 4、此题考查细节理解。从文中词组 “head the list”(排名最前的)找到国家文盲最多的其中之一——西班牙(Spain)。
|