题目内容
15.The unique coloration (自然花纹) of the giant panda that is loved by many people has long been a mystery to scientists.But now a joint research team believes they have solved the mystery,once and for all.
The black and white patches on the giant panda mainly have two functions-camouflage (伪装) and communication,the joint research team from University of California,Davis,and California State University,Long Beach explains.
The giant panda's white face,the back of ear,the back of tongue,belly,and rump(臀部)are adapted for crypsis (隐蔽) against a snowy background,whereas its black shoulders and legs are adapted for crypsis in shade,according to the study that the joint research team published in the journal of Behavioral Ecology on Feb.28.
However,dark markings on the head are not used in crypsis,but in communication:dark ears may be involved with signaling intention about aggressive behavior while dark eye marks may serve in individual recognition,according to the study.
There is no strong evidence for their fur color being involved in temperature regulation,disrupting the animal's outline or in reducing eye glare,the study explains.
"Understanding why the giant panda has such striking coloration has been a long-standing (存在已久的) problem in biology that has been difficult to tackle because actually no other mammal has this appearance,making analogies difficult,"said Dr.Tim Karo,a professor from the University of California and the lead researcher.
28.Which of the following body parts of pandas serve as intention of violence?A
A.Dark ears.B.White face.C.White belly.D.The dark markings on the head.
29.The underlined word"tackle"in the last paragraph is closest in meaning toB.
A.analyze B.solve C.discover D.face
30.Which of the following statements is FALSE?C
A.The white legs are used for disguise in shade.
B.The dark eye marks may act as individual recognition.
C.The fur color of a panda is involved in temperature regulation.
D.The white rump of the panda is used for disguise against a snowy background.
31.Where would you be most likely to find the text?D
A.a science fiction B.Children's literature C.an official document D.a science report.
分析 本文主要介绍了大熊猫身体黑白颜色各自的作用.
解答 28.A.细节理解题.根据第四段中的信息:dark ears may be involved with signaling intention about aggressive behavior while dark eye marks may serve in individual recognition,黑耳朵可能涉及到发送攻击性行为的信号,而黑眼睛则可能在个体识别中发挥作用,可知,正确答案为A.
29.B.词义猜测题.根据上下文和语境,该下划线词所在的句子大意是:理解为什么大熊猫有如此惊人的颜色一直是一个存在已久一直难以解决的生物学问题.因为实际上没有其它的哺乳动物是这个样子,结果是使得比较它们变得困难.由此可知,该词的含义是"解决",与solve含义相同,故正确答案为B.
30.C.细节理解题.根据第五段中的信息:There is no strong support for their fur color being involved in temperature regulation,没有强有力的证据表明它们的皮毛颜色参与调节体温或减少眩光.因此,C想说法与原文内容不符.故选C.
31.D.文章出处题.纵观全文内容可知,本文主要介绍了大熊猫的黑白颜色各自的作用,应该是一篇科技报道.故正确答案为D.
点评 科教类阅读难度比一般阅读较大,它存在的生词比较多,因此考生应当综合略读、跳读和查读,猜词等阅读技巧来做题,平时也应加强练习.
练习册系列答案
相关题目
6.
66.What did the tourists do before going to Cuverville Island?D
A.They climbed a snow-covered mountain.
B.They bought warm Antarctic jackets.
C.They studied the rubbish they had found.
D.They watched a DVD on Antarctica.
67.In the passage,B are referred to as works of art.
A.islands
B.icebergs
C.penguins
D.sunsets
68.The passage is most likely to beA.
A.a travel diary
B.a science report
C.a job advertisement
D.a romantic story.
Chile,South America February 16 The sunlight was shining so brightly as our plane flew over the snow-covered Andes mountains,which seemed to go on forever. |
Drake Passage-aboard the tour ship Explorer February 19 We were welcomed today by the captain and crew.They gave us warm Antarctic jackets and talked happily with us.Sea birds followed the ship closely,sailing in the cold wind.As we headed south,we saw a pink ship in the distance.Our captain explained that it was not a ship but an iceberg-the first one of our trip. |
Deception Island,Antarctica February 21 We landed on Bailey Head,where thousands and thousands of penguins (企鹅) greeted us.The crew gave us a set of rules to follow to protect the environment.Mark,one of the scientists on our ship,asked us to bring him any rubbish that we find.He is studying the amount of rubbish created by tourists in Antarctica each year. At night we listened to Christina,a woman scientist.She explained the plant and animal life to us.Then she showed us a DVD on Antarctica. The more I see,the more I want to learn. |
Cuverville Island,Antarctica February 23 We awakened this morning to the noisy sound of penguins.They're loud!We met a team of biologists living in tents.They are studying the effect of tourists on baby penguins.When our captain invited the biologists to come on board for a hot shower,they joined us immediately.Then we cruised (乘邮轮) through the icebergs,which appeared in unbelievable shapes and sizes,as the sun was sinking in the sky.They seemed to be works of art. |
A.They climbed a snow-covered mountain.
B.They bought warm Antarctic jackets.
C.They studied the rubbish they had found.
D.They watched a DVD on Antarctica.
67.In the passage,B are referred to as works of art.
A.islands
B.icebergs
C.penguins
D.sunsets
68.The passage is most likely to beA.
A.a travel diary
B.a science report
C.a job advertisement
D.a romantic story.