题目内容

Last week, while visiting my dad with my daughter, we went to a restaurant for dinner. When we were seated, my dad asked the waitress if there were any soldiers eating at the restaurant. Then waitress said there was a soldier having dinner with his friend. My dad told the waitress to tell the soldier and his friend that their dinner was paid for! He also said that he did not want to be known as the benefactor(施主).

Then waitress later commented on my dad’s thoughtful behavior saying that she had never seen anything like this before. At a local college, she had studied opera and so she used this to thank my dad by performing a piece from The Pearl Fisherman. Her voice brought me to tears because it sounded perfect!

After a while, the soldier appeared at our table (I don’t know how he knew my dad paid the bill for him.) and said that he would be sent to the front the next morning and that he could not leave this country without saying “thanks” to my dad. My dad replied that it was he who wanted to say “thanks”. They shook hands as the soldier left.

Before we left, the waitress came by again. She did a magic show as another way to show her “thanks” to my dad. Her show was really great. My dad left her a note with email address asking for her next performance time in addition to a $ 50 tip.

Everyone witnessed something exemplary(可作榜样的) in the human spirit that night. I can only hope to see more of this in the future.

1. What did the soldier do in response to the author’s father’s kindness?

A. He gave something to author’s dad.

B. He gave a big tip to the waitress.

C. He said thanks to the author’s dad in person.

D. He did a magic show for the author and her father.

2. The author considered her father’s action to be ____.

A. funny B. understandable

C. worthless D. honorable

3.Their passage mainly tells us that we should ____.

A. learn to be grateful to others

B. find ways to thank others

C. try to learn from each other

D. respect soldiers and waitresses

1.C

2.B

3.A

【解析】

试题分析:本文作者通过讲述他的父亲为一位士兵及其朋友的晚餐买单,并接受感谢的事,告诉了我们要学会对他人怀抱感恩之心。

1.细节理解题。从第三段中…said that he would be sent to the front the next morning and that he could not leave this country without saying “thanks” to my dad.可知,士兵在上前线之前一定要对我父亲表达感谢之情,故选C。

2.细节理解题。从最后一段Everyone witnessed something exemplary(可作榜样的) in the human spirit that night. I can only hope to see more of this in the future,可知作者希望见到更多这种现象,所以他对此是表示理解的,故选B。

3.主旨归纳题。本文通过讲述作者父亲为一位士兵及其朋友的晚餐买单,并接受感谢的事,告诉了我们要学会对他人怀抱感恩之心,故选A。

考点:考查叙事说理文阅读

练习册系列答案
相关题目

While nature lovers across the world wish all humans to realize the significance of their natural surroundings, many Australians are turning caring for the environment into a way of life.

Julie Astonis, an Australian housewife in Brisbane is one such example. Even though autumn is approaching Australia’s Brisbane in April, one can still watch colorful blooming (盛开的) flowers in Julie’s little garden, as she tells that in her community, “Each of us has a beautiful yard. The whole community, from children to elderly people, takes care of the environment as if they are taking care of their own garden.

“Gardening is the most popular club in our community,” she says. “A lot of retired people don’t just regularly organize gardening lectures, but also personally visit families in the community to provide gardening training. So you can see that flowers continue to blossom in our gardens throughout the year.”

Talking about her people’s sense of care for the environment, Julie says when people in the community take along their dog, they always carry a garbage bag to deal with the dog’s waste. “In our community, you will never experience the embarrassment of stepping on the dirty waste while you are walking on the grass,” says Julie with a smile.“Taking care of the dog’s waste can a1so help to develop children’s sense of responsibility!”

As to protecting water resources, the Australian government has made strict rules for families. Julie says, “We certainly would not use tap water to water the flowers!” She says almost every family in her community has a huge tank used to store rainwater, which is later used as the resource of all outdoor water use, connect the water tank with their toilets.

1.From the first three paragraphs we learn that .

A. gardening is popular in most part of Australia

B. April is a great time for people to enjoy flowers

C. it’s not easy to keep a garden without proper training

D. Julie’s community has a deep sense of caring for nature

2.What do we know about Julie from this passage?

A. She takes pride in her community.

B. She once stepped on a dog’ s waste.

C. She is quite in favor of raising a dog.

D. She finds it embarrassing to walk on the grass.

3.From what Julie says in the last paragraph, we know .

A. rainwater is not the best resource

B. her community owns a public tank

C. her community makes full use of resources

D. it is not necessary to water flowers very often

4.What would be the best title for the passage?

A. Love nature, the Australian way

B. How Australians save resources

C. How Australians lead their life

D. Protect nature, a must of life

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网