题目内容
【题目】Bert Katz, my father-in-law, celebrated his 90th birthday in November 2016. Bert loved sports and was an enthusiastic Yankees ( an American professional baseball team based in the New York City ) fan, so it was no wonder that over the years, he was an avid (热切的)listener to WFAN radio and, in particular, the afternoon show hosted by Mike Francesa.
Bert had health issues in his later years that limited his mobility, and when he lost his eyesight three years ago, his attachment to his radio and Francesa became more pronounced. He just loved listening to Mike talk about sports and his Yankees each afternoon. Those hours brought him so much pleasure.
Of course, Mike will be leaving Dec. 15, 2017 after 30 years at the station. Mike lives in the same community where I work on Long Island, and I have gotten to know him over the past 20 years. So when my father-in-law was approaching his special birthday the year before last year, I asked Mike for a favor: to call Bert and wish him a happy birthday.
Mike agreed without hesitation. Two days before the special day, Mike stopped at my workplace. I called Bert at his nursing home and put Mike on the phone. It was a complete surprise to Bert. Mike spent more than 10 minutes wishing Bert a happy birthday, and of course, talking about the Yankees.
When my family celebrated Bert’s birthday two days later, he couldn’t stop talking about the phone call. Over his lifetime, he said it was one of the nicest things anyone had ever done for him.
Unfortunately, Bert’s health declined last year and he passed away July 13, 2017. But even in his final months in the hospital and nursing home, he always had a radio set to WFAN to listen each afternoon to Mike Francesa. And he also had the memory of that special phone call for his 90th birthday.
【1】What habit did Bert keep for years?
A. Playing baseball.
B. Listening to a sports program.
C. Checking his eyesight regularly.
D. Leading organized cheering for the Yankees.
【2】What does the underlined word “pronounced” in Paragraph 2 mean?
A. Obvious. B. Unusual.
C. Important. D. Understandable.
【3】What word can describe the author?
A. Honest. B. Caring.
C. Patient. D. Independent.
【4】What is the best title for the text?
A. A special gift. B. The call finally arrived.
C. The big dream came true. D. An unforgettable birthday party.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】B
【4】A
【解析】
本文是一篇记叙文。文章讲述了“一件特殊的礼物”。
【1】细节理解题。根据第一段中Bert loved sports and was an enthusiastic Yankees ( an American professional baseball team based in the New York City ) fan, so it was no wonder that over the years, he was an avid (热切的)listener to WFAN radio可知,Bert养成了听体育节目的习惯。故选B。
【2】词义猜测题。根据第二段中Bert had health issues in his later years that limited his mobility, and when he lost his eyesight three years ago, his attachment to his radio and Francesa became more pronounced. Bert晚年的健康问题限制了他的行动能力,当他三年前失明后,他对收音机和Francesa的依恋变得更加明显。由此推知,划线词的意思是“明显的,显而易见的”。故选A。
【3】推理判断题。根据So when my father-in-law was approaching his special birthday the year before last year, I asked Mike for a favor: to call Bert and wish him a happy birthday.可知,作者是有同情心的。故选B。
【4】主旨大意题。根据第三段中So when my father-in-law was approaching his special birthday the year before last year, I asked Mike for a favor: to call Bert and wish him a happy birthday.和最后一段中even in his final months in the hospital and nursing home, he always had a radio set to WFAN to listen each afternoon to Mike Francesa. And he also had the memory of that special phone call for his 90th birthday.可知,本文最佳主题是“一件特殊的礼物”。故选A。
任何一篇文章中的句子在内容上都不是绝对孤立的,都跟句子所在的段落及整整篇文章有关。利用上下文提供的情景和线索,特别是要抓住所需推断词汇前后的内容推断词义。本题第2小题,根据第二段中Bert had health issues in his later years that limited his mobility, and when he lost his eyesight three years ago, his attachment to his radio and Francesa became more pronounced. Bert晚年的健康问题限制了他的行动能力,当他三年前失明后,他对收音机和Francesa的依恋变得更加明显。由此推知,划线词的意思是“明显的,显而易见的”。故选A。
