题目内容
If it takes Kate twenty seconds to add 12 and 26, while Terry can do the sum in a quarter the time on his pocket calculator, how much better grades will Terry get than Kate in the maths exam?
Pocket calculators are as cheap to buy as a pair of shoes, and as essential (必不可少的)to thousands of school children as a pencil and eraser. Schools have tried to limit their use, by allowing them in science lessons, to save time, but by not allowing them to be used in maths classes. When children do their homework, a pocket calculator is a must. Nowadays in Britain, calculators can be used freely in school examinations, and already in many schools the only sound to be heard during a mathematics examination is the sound of children tapping out their answers.
Many parents feel that their children are not being given a basic understanding of the facts of maths. “The process(过程)of addition, division(除), subtraction(减)and multiplication(乘)is part of a training in logic(逻辑)which is important for every child. It teaches them to take series of steps necessary in coming to a conclusion”, says a local maths teacher. “With a calculator, the child can reach the right answer, but have no idea at all how he got there.” Another teacher in the same school disagreed. “Of course the children understand the principles(原理)behind what they do on the calculator. It makes no difference to the mental processes they go through, except to make them much faster, and less boring.”“It's far easier to teach them to grasp the idea of division and multiplication by making them understand which button they need to push than to talk about apples being cut in pieces,” said another teacher, who uses he calculators to keep the interest of his class.
In any case, the pocket calculator is here to stay; it's taking the strain(过度劳累) out of mental arithmetic in all sorts of ways…
(1) We can infer from the context that the word “eraser” means ________.
[ ]
(2) From the passage we learn that ________.
[ ]
A.in Britain pupils are encouraged by schools to use pocket calculators
B.parents use the calculators to keep the interest of their children
C.people have different opinions(看法)on whether pocket calculators should be used in maths classes
D.all the teachers agree that pocket calculators should be used in classes but not in school examinations
(3) As a local maths teacher says, children can reach the right answer with a calculator, but they ________.
[ ]
A.really don't know how they can get better grades
B.have no idea how to use the calculator properly
C.can't understand whether the answer is right
D.don't know how they get it
(4) Which of the following is NOT TRUE?
[ ]
A.Calculators used to be as cheap as a pair of shoes.
B.Some schools don't allow the students to use pocket calculators in maths class.
C.How to add, divide, subtract and multiply is a question of maths.
D.It's easy to calculate with a calculator.
(5) The author stands for the opinion that ________.
[ ]
A.students should be allowed to use pocket calculators freely except in maths classes
B.since the pocket calculator has been created, it should be made use of
C.pocket calculators shouldn't be used by students in maths classes
D.Terry should get grades four times better than Kate's
解析:
|
(1) 词义要根据上下文猜测,文中说“a pencil and eraser”是成千上万学生中必不可少的,故断定生词是“橡皮”,而不是“尺子”、“文具盒”、“书包”。(2) 从文章的中间部分内容即可得知对学生使用计算器有不同的观点。A、B两项与原文意思不相符。D中的“除考试之外,所有老师都同意计算器能在课堂上用”显然错。(4) used to 的意思是“过去常常”,但第二段的第一句话是“Pocket calculators are as cheap to…”,是指现在,所以选A。(5) 文章讨论的是计算器的使用问题,要么就是家长的反对意见,要么说法是老师的赞成观点,真正能反映出作者观点的,应是文章的最后一句话,故选B。 |