题目内容
20.What is life's gift?It is free will or choice.Choice is the ability to select one course of action from a set of alternatives to achieve a goal.What is so great about choice?(36)CEach of us becomes another Michelangelo.Choice becomes nothing other than the tool we use to sculpt(雕刻)our life.The tool doesn't come free,however,for the price of choice is responsibility.(37)EThe reward is happiness.
Life is not still.It is a flow.Every choice we make leads us closer to or farther from our goals.We constantly need to monitor where we are on our journey.We need to ask questions:Am I moving closer to my goals?(38)BWhat action will I take now to readjust myself to my goals?Choice is power.Choice is at the heart of life.It is the creative power of life.
(39)AAnd your life becomes more convenient or comfortable because of them.For example,you decide which stores to shop at and which gas station to go to.But the decisions that we make to sculpt our lives are far more important than deciding where to shop.The more we appreciate the difference between minor and major decisions,the greater the probability that we will experience happiness and fulfillment.
All chess lovers realize that it isn't necessary to win to enjoy the game.The pleasure is in the playing.Life is like a chess game.(40)D
A.You have to make choices every day.
B.If not,what corrective measures can I take?
C.It transforms us from dumb animals into artists.
D.Make the best moves you can under the circumstances.
E.But when we accept and carry it out,we get a great return.
F.Life is full of hard choices,and the bigger they are,the harder they get.
G.Choose to carry out responsibilities not because you have to,but because you want to.
分析 本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了每个人每天都要面临各种各样的选择.正确的选择究竟会给我们的人生带来些什么呢?
解答 36.C.推理判断题.本空前有问句,空后出现choice这一关键词,A选项既回答上文问题又引出了下文choice的概念,随后下文承接该话题继续展开.故选C.
37.E.推理判断题.其一,该项中carry out it中it指代的是上句中的responsibility;其二,虽然选择意味着责任,但是同时又会给我们带来巨大的回报,故选E.
38.B.推理判断题.E选项是对上文的not still 和 a flow的进一步解释.另外,其中leads us与下文monitor 相呼应,且E选项中的closer to or farther from our goals与下文的Am I moving closer to my goal?to readjust myself with my goals吻合.故选B.
39.A.推理判断题.其一,"因为每天都在选择,而使生活变得更加舒适和方便".其二,该空的后文举例说明前文的观点,故该空具有概括意义.故选A.
40.D.推理判断题.上文叙述"生活就像下棋",下文"要走出特定环境下最好的一步棋",前后为顺接关系,故选D.
点评 七选五阅读是完成性阅读,和完形填空很类似,不同的是一个选词,一个选句子.解题时,要注意上下文语境,充分考虑信息词(选项中和空格前后句子中相同或相近的词),选出最符合语境的句子.
练习册系列答案
相关题目