题目内容
Long long ago, there lived in Greece a king whose name was Midas. He was a greedy man and loved gold better than anything else in the world.
One day, he asked a god to give him more gold. The god decided to give him a lesson and said, “OK, and from now on, everything you touch will turn to gold.” Midas was so excited when he heard this. The next morning, he got up early to test his skill. When he touched his bed, it turned to gold. “Gold!” cried Midas, laughing like a boy. “It works!”
Not only stones, flowers, and the things of his house turned to gold, so did the food he ate and the water he drank. He was unhappy now. Just then his daughter ran up to him, Midas touched her hand. At once her body became cold. Midas was holding a gold girl!
At last, he asked the god to free him from his wish. “Go to the river and bath in it,” the god said. So Midas did, and the water took away his golden touch. He would never forget this lesson: Gold did not bring happiness.
This is a Greek story. Now the idiom “have the Midas touch” means to have the ability (能力) to be successful, especially the ability to . Well, do you want to have the Midas touch and become a rich man?
1. What does the underlined word greedy mean in English?
A. 易怒的。 B. 慷慨的。
C. 宽容的。 D. 贪婪的。
2.With the gold-touch skill, Midas can turn everything into gold except ______.
A. the river B. the food
C. the flowers D. the stones
3.Choose the best phrase to complete the sentence (Line 2, Paragraph 5).
A. make money easily
B. drive a car safely
C. look after sick people
D. cook delicious food
1.D
2.A
3.A
【解析】
试题分析:这篇短文主要介绍了希腊的国王Midas爱金如命,上帝为了给他一个教训就让他拥有了点金术,结果他发现一切都成为金子也不是一件幸福的事情。
1.后面oved gold better than anything else in the world.他爱金子胜过了其他任何东西,可知他贪婪,故选D。
2.】推理判断题。根据第四段上帝告诉他到河里洗洗就会解除点金术,所以他的点金术不能对河流起作用,故选A。
3.上文及后文的问句可知是指赚钱的能力,故选A。
考点:故事类短文阅读。
书面表达(15分)
根据要求写一则寻物启示。(5分)
假如你叫Lily,你的棒球丢了,你的联系电话是9732056.
____________________________________________________________
____________________________________________________________
___________________________________________________________
B假如你叫Zhang Jun,请根据所给内容,作适当发挥后,写一篇50字左右的自我介绍短文。(10分)
Name: | Zhang Jun | Favorite color: | Green,blue |
From: | Shanghai | Favorite movie star | Bruce Lee |
School: | Shanghai No.2 High School | Age | 15 |
Class: | Class 7 Grade 2 | Telephone number: | (021)7223-7838 |
____________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________