题目内容
Oil is so important that it is sometimes called “black gold”. Almost half of our energy comes from oil. We use it to run our cars and factories and to heat our homes, offices and schools. Many everyday things are made from oil. Your shirt may have oil in the material. The soap you wash your hands with might also be made from oil. Your favorite plastic toy is made from oil.
Oil is hard to find, because it is trapped deep under the earth. Once the only way people knew there was oil someplace if it leaked(渗漏)out of the ground. Today, however, we have many ways of finding oil. One tool measures(测量)the pull of gravity. Places where gravity is weaker are more likely to have oil. Another tool is sound waves(声波). Sound waves travel through different kinds of rocks at different speeds. We can use them to find the rocks that have oil in them.
We need a lot of oil, and we are using up the oil wells we know about. Soon we must find new ways of looking for this “black gold”.
1.Which of the following isn’t the
way to help find oil?
A. Sound waves travel through different kinds of rocks at different speeds.
B. People measure the pull of gravity to know if there is oil.
C. Sound waves tell us where the oil has leaked out of the ground.
D. People know there is oil if it leaks out of the ground.
2.Which of the following does the passage lead you to believe?
A. Oil was firstly found by measuring gravity.
B. Many things are made from oil.
C. We will never run out of oil.
D. Our lives would not be different if we didn’t have oil.
3.The main idea of the whole story is that ________________.
A. many things are made from oil
B. we must find new ways of looking for oil
C. people spend a lot of time looking for oil
D. oil is important for us but hard to find
1.C
2.B
3.D
【解析】
试题分析:短文大意:这篇短文主要讲述了石油对于我们的重要性及勘探石油的方法.
1.细节理解题.根据Sound waves travel through different kinds of rocks at different speeds. 描述,可知声波有助于我们发现地底深处的石油.故选C.
2.细节理解题.根据短文第一段描述,可知生活中大部分东西是由石油制造的.故选B.
3.主旨大意题.根据第一段Oil is so important that it is sometimes called “black gold”.描述,可知本文主要是告诉我们石油很重要.故选D.
考点:考查科普环保类阅读。
| 完形填空。 | ||||
| Oil is so important that it is sometimes called "black gold". Almost half our 1 comes from oil. We use it to run our cars and factories and to 2 our homes, offices and schools. Many everyday things are made from oil. Your shirt may have oil in the material. The soap you 3 your hands with might also be made from oil. Children's plastic toys are made from oil. Oil is 4 to find, because it is trapped (陷入) deep under the earth. Today, however, we have many 5 to find oil. One tool measures (测量) the pull of gravity (吸力). Places where gravity is weaker are more likely (很可能) to have oil. 6 tool measures sound waves (波). Sound waves 7 through different kinds of rocks at different 8 . We can use them to find the reeks that have oil in them. We need 9 oil. and we are using up the oil wells (井) we know about. 10 we must find new ways of looking for this "black gold". Can you do anything for it? | ||||
|