题目内容

Good morning, everyone! Welcome to our school. Now you are students of a middle school. All the things here are new. The life here is a little different. I think you must know what you can do and what you can’t do. It can help you study well and live happily. Here are some rules of our school.

You have to come to school from Monday to Friday. You will learn some important subjects, such as Chinese, math, English and science. Classes begin at 8:00. You have four classes in the morning. You have lunch in the school dining hall. You can’t eat in the classroom. Classes are over at 3:30 in the afternoon and then you can join your favorite clubs to have fun. You can’t play balls or run in the classroom and hallways. You mustn’t break these rules. I really hope you will have a happy life here. Thank you.

1.Who is the speaker?

A. A reporter. B. A doctor.

C. A teacher. D. A bank clerk

2.On school days, students study ___________ hours every day.

A. nine B. seven and a half

C. eight D. eight and a half

3.The speaker mainly(主要地) tells them _________.

A. some important subjects

B. some school rules

C. clubs and school activities

D. interesting school life

4.What can you do in the classroom?

A. Eat food B. Play balls.

C. Run D. Learn English

5.The Chinese meaning of the underlined word “break” is “___________”.

A. 违反 B. 反对 C. 误解 D. 纠正

1.C

2.B

3.B

4.D

5.A

【解析】

试题分析:本文主要是老师向新学生介绍学校的规则:在学校上午八点开始上课,下午三点半结束。学生不可以在教室里吃东西、玩球和奔跑。学生不可以违反校规。最后老师希望学生在这儿生活愉快。

1.C 推理判断题。根据Good morning, everyone! Welcome to our school. Now you are students of a middle school. “大家早上好!欢迎来我们学校。现在你是一名中学生”可知这是老师对学生说的话,故选C。

2.B推理判断题。根据 Classes begin at 8:00. 和Classes are over at 3:30 in the afternoon可知在学校上午八点开始上课,下午三点半结束,共15:30—8:00=7个半小时。故选B。

3.B 主旨大意题。根据Here are some rules of our school.可知本文主要是老师向新学生介绍学校的规则,故选B。

4.D 推理判断题。根据You can’t eat in the classroom. 和You can’t play balls or run in the classroom and hallways.可知你不可以在教室里吃东西、玩球和奔跑,排除ABC三项,故推断可以学习英语,故选D。

5.A词义猜测题。根据mustn’t“禁止,不可以”可知此处是学生不应该做的,应是违反校规,故选A。

考点:日常生活类短文阅读。

考点分析: 考点1:日常生活类

日常生活类阅读理解:

    阅读能力是中学生学习英语应具备的一种基本能力。学习英语的一个重要目的在于获取信息。通过阅读这一重要手段,我们可以大量地获取知识,拓展知识面,还可以增强语感,培养敏捷的思维能力。

阅读理解也是各地中考试题的必考题型之一,在中考试题中占有较大比例,主要考查学生通过文字获取信息的能力。在中考中,阅读的篇数一般是三到四篇,选材范围越来越广,除故事、幽默、人物轶事外,科普性文章也多了起来。体裁也趋于多样化,有记叙文、说明文、应用文等。还要求学生能理解及解释图表多提供的简单信息等。三四篇短文中有的难度跨度较大,以便拉开档次,体现选拔功能。并且扩大了选材范围,主要考查考生阅读所给材料,理解其中词语、句子或片段含义的能力。有时涉及对全文意思和篇章结构的理解,对一些问题作出推理和判断。阅读理解的考核中包括了对词汇、语法等语言知识的考查,要求学生具备一定的背景知识、各种常识、科普知识和一定的分析及逻辑推理能力;要求学生具有归纳段落大意、中心思想的能力。测试的方向由时间、地点、身份、人物等一些细节问题,改为测试对全文整体意义的理解程度;由考查短文的表层现象改为考对文章深层含义的理解和逻辑推断能力。另外,任务型阅读形式灵活多样,内容丰富多彩,联系实际,易考查学生的灵活运用能力和对语言的综合运用能力。在中考中占30-40分。

试题属性
  • 题型:
  • 难度:
  • 考核:
  • 年级:
练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网