题目内容
I often hear some students say English is difficult, and it gives them a headache. So they can’t learn it well. But English is very easy for me. I’m good at it. I’m very glad to tell you something about how I study English.
First, I think an interest in English is very important. When I was in Grade One, we had a new subject —— English. It was fresh for me . I was interested in it, so I worked hard at it. Soon we had an English exam and I got a very good mark. How happy I was! After that, I learned English harder and harder. Our English teacher often teaches us English songs, the songs sound nice. I often think how interesting English is!
Second, I think English is a foreign language. I should learn it well in the following ways: Listen to the teacher carefully, speak bravely, read aloud and have a good vocabulary. Then practice again and again, never be tired. And I also have a good habit: Asking whenever I have a question, I must make it clear by asking our English teacher. How happy I am when I understand!
Besides this, I often read English stories, jokes and easy novels. From these I know English is not only interesting, but also useful. They help me understand a lot of things. So to do more reading is an important way to learn English well.
And I also do some exercises from our class magazines, and I often write English diaries. English has become a close friend of mine.
Now I have learned English for more than two years. I always keep the first position in our school. From these words, I hope every student can learn English well.
1.Why do some students often “have a headache”?
A.Because they are easy to catch a cold.
B.Because it’s often very cold
C.Because they think English is easy.
D.Because they don’t think English is easy.
2.The writer tells us that we should be ___ in English if we want to learn it well.
A.kind B.interested C.angry D.strict
3.The sentence “I got a very good mark” means ________.
A.I got a good way
B.I had a good idea
C.I did badly in the exam
D.I did well in the exam
4.The writer thinks English is interesting because ________.
A.English is full of stories
B.English is full of jokes
C.his teacher often teaches them nice English songs
D.of nothing
5.Which of the following is not the way the writer studies by?
A.Speaking bravely.
B.Writing to foreign friends.
C.Reading aloud.
D.Writing English diaries.
1.D
2.B
3.D
4.C
5.B
【解析】
试题分析:这篇短文中作者主要讲述了学习英语的问题,并详细介绍了自己学习英语的方法。
1.D细节理解题。根据短文第一段I often hear some students say English is difficult, and it gives them a headache.描述,可知是他们认为英语很难,从而头痛。故选D。
2.B细节理解题。根据第二段First, I think an interest in English is very important. 描述,可知作者认为学习英语,首先要对它感兴趣。故选B。
3.D句义猜测题。联系上下文,可知此处指的是,我取得了好的分数。故选D,我在考试中做的不错。
4.C细节理解题。根据短文第二段Our English teacher often teaches us English songs, and the songs sound nice. I often think how interesting English is!描述,可知作者认为英语很有趣是因为他们老师经常教他们好听的英文歌曲。故选C。
5.B细节理解题。根据短文第三段描述,可知作者学习英语的方式包括:勇敢地说,大声读和写英文日记。没有关于给外国朋友写信的描述,故选B。
考点:故事类阅读。
考点分析: 考点1:日常生活类日常生活类阅读理解:
阅读能力是中学生学习英语应具备的一种基本能力。学习英语的一个重要目的在于获取信息。通过阅读这一重要手段,我们可以大量地获取知识,拓展知识面,还可以增强语感,培养敏捷的思维能力。
阅读理解也是各地中考试题的必考题型之一,在中考试题中占有较大比例,主要考查学生通过文字获取信息的能力。在中考中,阅读的篇数一般是三到四篇,选材范围越来越广,除故事、幽默、人物轶事外,科普性文章也多了起来。体裁也趋于多样化,有记叙文、说明文、应用文等。还要求学生能理解及解释图表多提供的简单信息等。三四篇短文中有的难度跨度较大,以便拉开档次,体现选拔功能。并且扩大了选材范围,主要考查考生阅读所给材料,理解其中词语、句子或片段含义的能力。有时涉及对全文意思和篇章结构的理解,对一些问题作出推理和判断。阅读理解的考核中包括了对词汇、语法等语言知识的考查,要求学生具备一定的背景知识、各种常识、科普知识和一定的分析及逻辑推理能力;要求学生具有归纳段落大意、中心思想的能力。测试的方向由时间、地点、身份、人物等一些细节问题,改为测试对全文整体意义的理解程度;由考查短文的表层现象改为考对文章深层含义的理解和逻辑推断能力。另外,任务型阅读形式灵活多样,内容丰富多彩,联系实际,易考查学生的灵活运用能力和对语言的综合运用能力。在中考中占30-40分。
试题属性- 题型:
- 难度:
- 考核:
- 年级:
用括号中所给单词的适当形式填空。
graduates from fell asleep get ready for get along with hear from |
1.Good manners can make people each other.
2.My friend Joy will fly to America as soon as he high school.
3.We should work hard to our future jobs.
4.Yesterday, I during class. I was so embarrassed!
5.I have not you for a long time.