题目内容
The winter vacation is coming. I don’t want to spend more time playing. I decide to work to make money for the next term. But I don’t know what work I can do.
Now, my mother is writing a book. She is busy and tired. I want to type for her for pay. When I tell her, she is very happy. She agrees to pay me 5 yuan for 1,000 words. But she asks me to do it carefully.
It is a hard job for me. I type so slowly that I can type only 800 words a day. But I don’t want to give up. I will keep typing all day long. I think I can type faster and faster.
I plan to finish the work in two weeks. Then, I will do my winter homework. I begin to know how hard it is to make money. And I really know the meaning of “Where there’s a will, there’s a way.”
【小题1】Who does the writer want to work for?
| A.His mother. | B.His father. |
| C.His teacher. | D.His brother. |
| A.Maybe she is a teacher. |
| B.Maybe she is a writer. |
| C.Maybe she is a doctor. |
| D.Maybe she is a bank clerk. |
| A.1,000. | B.2,000. | C.3,000. | D.4,000. |
| A.About two weeks. | B.About a day. |
| C.Less than one week. | D.The whole vacation. |
| A.He wants to make money. |
| B.He is a lazy child. |
| C.He is a good son. |
| D.He can type faster and faster at last. |
【小题1】A
【小题2】B
【小题3】C
【小题4】A
【小题5】B
解析试题分析:这篇短文中作者主要讲述了自己为母亲打字挣钱的经历,认识到了挣钱的不容易,也认识到了“有志者,事竟成”的道理。
【小题1】细节理解题。根据短文第二段my mother is writing a book. She is busy and tired. I want to type for her for pay.的描述可知,作者想为妈妈打字。故选A。
【小题2】判断推理题。根据短文第二段my mother is writing a book.的描述可以推知,作者的妈妈可能是一个作家。故选B。
【小题3】细节理解题。根据短文第二段She agrees to pay me 5 yuan for 1,000 words.的描述可知,如果作者想要挣15元钱,他得打3000个字。故选C。
【小题4】细节理解题。根据短文最后一段I plan to finish the work in two weeks.的描述可知,作者完成这项工作大约需要两个星期。故选A。
【小题5】细节理解题。根据短文的描述可知,A、C、D选项的叙述符合原文内容,结合第一段I don’t want to spend more time playing.的描述可知,作者不是一个懒惰的人。因此B选项的叙述是不正确的。故选B。
考点:人生百味类短文阅读。
完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
Life in the 22nd century will be from life in the 21th century, because many changes will take place in the new century. But what will the changes be?
The population is fast. There will be more and more people in the world and most of them will live than before. will be much smaller and more useful, and there will be at least one in every home. And computer studies will be one of subjects at .
People will work hours than they did in the 21th century, and they will have more free time sports, TV and travelling. Traveling will be more . And many more people will go to other countries for holidays.
More land will be used for building, new towns and houses. Then there will be less room for cows and sheep, so will be more expensive. Maybe no one will eat it every day, they eat more vegetables and fruit. Maybe people will be than before.
Work in the future will be , too. Dangerous and hard work will be done by robots(机器人), of this, many people will not have enough work to do. This will be a problem.
| 【小题1】 |
|
| 【小题2】 |
|
| 【小题3】 |
|
| 【小题4】 |
|
| 【小题5】 |
|
| 【小题6】 |
|
| 【小题7】 |
|
| 【小题8】 |
|
| 【小题9】 |
|
| 【小题10】 |
|
| 【小题11】 |
|
| 【小题12】 |
|
| 【小题13】 |
|
| 【小题14】 |
|
| 【小题15】 |
|
Do you want to be in good health?Try to do the following things!You can become stronger.
Drink eight cups of water every day. Water helps your body in many ways. If you feel thirsty,just have a cup of water.
Don’t forget to eat your breakfast. Breakfast gives you everything your body needs for the morning,so do not forget your breakfast.
Get enough calcium(钙). Your bones(骨头) need it. Milk has more calcium. You may also drink orange juice with calcium in it.
Go for a walk every day after meals. Walking is good exercise,and people need exercise for good health. It’s better to walk after meals.
Stretch for five minutes after sitting for one or two hours. Stretching your arms and legs is good for your body.
Use your brain every day. For example,you can do crossword puzzles or read a new book..
Have a rest about twenty minutes when you are tired. You may do something different to have a break. For example,get up and walk. Or sit down to listen to music.【小题1】How many things does this passage mention for you to do if you want to keep healthy?
| A.Five. | B.Six. | C.Seven. | D.Eight |
【小题2】Which meal can provide what your body needs for the morning?| A.Breakfast. | B.Lunch. |
| C.Dessert. | D.Diner. |
【小题3】It’s better to take a walk after meals,isn’t it?| A.No, it isn’t. | B.Yes, it is. |
| C.No, it doesn’t. | D.Yes, it was. |
【小题4】What does the word “stretch”mean in Chinese?| A.锻炼 | B.跳跃 | C.跑步 | D.伸展 |
【小题5】What is the best title of this passage?| A.It’s Important to Keep Healthy |
| B.Ways to Keep Healthy |
| C.Why People Do Exercise |
| D.Take Care of Yourself |