题目内容

From bankers to factory staff, employees in the West face a cold prospect of losing their jobs as a global recession(衰退) starts to bite. For colleagues in the East, the pain is more likely to come through a pay cut.

Human resource experts say cultural differences explain why Asian companies try harder to preserve jobs in difficult times, which will prevent unemployment and may help Asian economies survive at a time of slowing exports. The East Asian attitude may also make it easier for companies to recover quickly from the economic downturn since they will not need to rehire or train new staff, but build up a more loyal and devoted group.

"In the Confucian mindset(儒家思想), the right thing to do is to share the burden(负担), which is the sense of collective responsibility. While in the West, it's more about individual survival," said Michael Benoliel, associate professor of organizational behavior at Singapore Management University (SMU).

In contrast, local Western companies from General Motors to Goldman Sachs plan to lay off workers by the thousands, but at the Asian units of Western multinationals or western units of Asian groups, job cuts will probably be less severe.

Japan's jobless rate was 4 percent in September, up from 3.8 percent in January, while Hong Kong's was flat at 3.4 percent. But US unemployment is expected to have jumped to 6.3 percent last month from below 5 percent in January.

Experts say that while there are noticeable differences in labor practices in East and West, the gap will narrow as more firms become more multinational and competition forces firms to adopt the best practices of rivals(对手) from abroad.

1.The underlined word "prospect" in the first paragraph most probably means _________.

A. future B. scene

C. weather D. place

2.Compared with job cuts, pay cuts can bring the following benefits EXCEPT that _________.

A. it's helpful to the economy recovery

B. it can form a team working harder and more loyally

C. it will keep the experienced and skilled workers

D. it costs the company less money to survive

3.According to Michael Benoliel, the Confucian mindset focuses on _________.

A. human rights

B. personal profits

C. sharing responsibility

D. individual survival

4.The passage mainly tells us ________.

A. the difficulties all the companies around the world will meet with today

B. the different labor solutions of Asian and Western in global recession

C. the ways to cut down the cost of the companies in economic downturn

D. the cultural differences between Eastern and Western world at present

 

1.A

2.D

3.C

4.B

【解析】

试题分析:文章大意:本文主要介绍了在全球经济衰退的背景之下,亚洲和西方是如何不同地解决劳工问题。

1.词义猜测题。根据文章第一段首句From bankers to factory staff, employees in the West face a cold prospect of losing their jobs as a global recession(衰退) starts to bite.可以推测出prospect为“前景”之意。选A

2.理解题。根据文章第二段中The East Asian attitude may also make it easier for companies to recover quickly from the economic downturn since they will not need to rehire or train new staff, but build up a more loyal and devoted group.的内容可知D选择项与文中事实不相符合。选D

3.In the Confucian mindset(儒家思想), the right thing to do is to share the burden(负担), which is the sense of collective responsibility. While in the West, it's more about individual survival可以判断出儒家更重视的是分享责任。选C

4.文章大意:本文主要介绍了在全球经济衰退的背景之下,亚洲和西方是如何不同地解决劳工问题。选B

考点:考查社会类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

Most people are certain that creativeness is something you are either born with or without. 1._____ There are ways available to raise your talent to a level you would like.

The first step to being more creative lies in believing you are actually creative. You cannot come out with good work until and unless you believe that you are good at what you are doing. 2._ ___All that has to be done is to develop this creative potential.

3._____Even if your new concepts seem to be way too unlikely, make sure that at least give them a try. Unique concepts may seem strange initially but can lead to major discoveries. All the creations in the history of humankind came out just because there were people who could think differently.

4._____ Many people have the habit of over-thinking and look for reasons not to do a particular thing. Learn how to take a chance. You really can’t develop your talents till and unless you are willing to take risks. Understand that you can’t have insurance for each and everything. Therefore if you’d like to do something, go on and do it.

Another vital thing to do to remain creative is to update your mind regularly. You need to provide more modern inspirations and thoughts to your consciousness to come up with new concepts. You should explore the world around yourself—visit museums, travel, read books, watch films and even try some new things that you have not done before.5.__ ___

A. Stop thinking too much.

B. However, that is not correct.

C. Do not ever be scared to think differently.

D. Such things help to encourage your creativity.

E. Just follow the tricks and you would be able to do your best.

F. All of us have some or the other level of creativity within us.

G. Let the windows of your mind open up to let in fresh creativity.

 

Going green seems to be fad (时尚) for a lot of people these days. Whether that is good or bad, we can't really say, but for the two of us, going green is not a fad but a lifestyle.

On April 22, 2011, we decided to go green every single day for an entire year. This meant doing 365 different green things, and it also meant challenging ourselves to go green beyond easy things. Rather than recycle and reduce our energy, we had to think of 365 different green things to do and this was no easy task.

With the idea of going green every single day for a year, Our Green Year started. My wife and I decided to educate people about how they could go green in their lives and hoped we could show people all the green things that could be done to help the environment. We wanted to push the message that every little bit helps.

Over the course of Our Green Year, we completely changed our lifestyle. We now shop at organic(有机的)stores. We consume less meat, choosing green food. We have greatly reduced our buying we don't need. We have given away half of what we owned through websites. Our home is kept clean by vinegar and lemon juice, with no chemical cleaners. We make our own butter, enjoying the smell of home-made fresh bread. In our home office anyone caught doing something ungreen might be punished.

Our minds have been changed by Our Green Year. We are grateful for the chance to have been able to go green and educate others. We believe that we do have the power to change things and help our planet.

1.What might be the best title for the passage?

A. Celebrating Our Green Year.

B. Protecting the Planet.

C. Keeping Open-Minded

D. Going Green.

2.It was difficult for the couple to live a green life for the whole year because_________.

A. they needed to perform unusual green tasks

B. they didn't know how to educate other people

C. they were unwilling to reduce their energy

D. they were expected to follow the green fad

3.What did the couple do over the course of Our Green Year?

A. They ignore others' ungreen behavior.

B. They tried to get out of their ungreen habits.

C. They chose better chemical cleaners.

D. They sold their home-made food.

4.What can we infer from the last paragraph?

A. The government will give support to the green people.

B. Some people disagree with the couple's green ideas.

C. The couple may continue their project in the future.

D. Our Green Year is becoming a national campaign.

 

I came to study in the United States a year ago .Yet I did not know the real American society until I was injured in a car accident because after the accident I had to see a doctor and go to court.

After the accident .my roommate called a doctor for me. I was very grateful and determined to repay him one day. But the next day, he asked me to pay him $200 for what he had done. I was astonished. He had good reason to charge me, he said. And if I wanted to collect money from the person who was responsible for my injury, I’d have to have a good lawyer. And only a good doctor can help me get a good lawyer .Now that he had helped me find a good doctor, it was only fair that I should pay him.

But every day I went to see the doctor, I had to wait about 50 minutes. He would see two or three patients at the same time, and often stop treating one so as to see another. Yet he charged me $115 each time .The final examination report consisted of ten lines, and it cost me $215.

My lawyer was all smiles the first time we met. But after that he avoided seeing me at all. He knew very well the other party was responsible for the accident, yet he hardly did anything. He simply waited to collect his money. He was so irresponsible that I decided to dismiss him. And he made me pay him $770.

Now I had to act as my own lawyer. Due to my inexperience, I told the insurance company the date I was leaving America. Knowing that, they played for time…and I left without getting a cent.

1.The author’s roommate offered to help him because________.

A. he felt sorry for the author

B. he thought it was a chance to make some money

C. he knew the doctor was a very good one

D. he wanted the author to have a good lawyer

2.The word“charge”in the third paragraph means_________ .

A. be responsible B. accuse

C. ask as a price D. claim

3.What conclusion can you draw from the story?

A. Going to court is something very common in America.

B. One must be very careful while driving a car.

C. There are more bad sides in America than good sides.

D. Money is more important than other things in the US.

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网