题目内容
【题目】 I'm not much of a gardener. I love having beautiful flowers-but I don't have a good track record when it comes to making them grow.
A few months after our son left for the Middle East, my friend gifted me a box of tulip bulbs (郁金香球茎). She explained that these bulbs were put into the ground in the fall and lay sleeping all winter. They had all the nutrients they needed inside the bulb and would come out in the spring. 'When you see the leaves of the tiny flowers pushing toward the sun, you'll know that it's almost time for your son to come home. They'll give you what you need most.' She walked me through the process of planting them. I thanked her — trying to show my gratitude for her gift.
It was a long winter — cold and dark. I endured both the weather and the loneliness and fear I felt with my son away. Dead leaves, frost and finally a heavy snow covered the area where I'd planted those flowers, and I soon forgot they were there.
Finally the weather began to warm. One day, as I walked down my front steps, I noticed an area of green. I bent down to inspect the situation more clearly and saw that those tulips had begun to grow, their tiny leaves forcing their way to the sun.
Day after day I noted the flowers' progress. And day after day, the time approached when my son would finally be home. Now with spring just around the corner, nothing could keep either of us from marching toward the light. Almost all of those bulbs bloomed. And with each brightly colored flower, I marked off one day closer to getting to hold my son in my arms again.
【1】What can we know about the author?
A.She is a professional gardener.
B.She is not good at growing flowers.
C.She never plants flowers at home.
D.She often sends friends flowers as gifts.
【2】Why did the writer forget the tulip bulbs soon?
A.The bitter winter reminded her of her son far away.
B.She was discouraged from making another attempt.
C.They failed to live through the cold and long winter.
D.She had no hope for beautiful flowers indeed.
【3】What were those flowers mentioned in the last paragraph referred to?
A.A physical representation of the hope.
B.Things deep inside her heart and soul.
C.A lesson she will never forget completely.
D.The trouble she had in making them come out.
【4】What can be a suitable title for the text?
A.A dark winter with hope.B.Planting hope in winter.
C.An area of green in spring.D.Living a changeable life.
【答案】
【1】B
【2】D
【3】A
【4】B
【解析】
这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的儿子去了中东,作者感到孤独和寂寞。一位朋友送来了一盒郁金香球茎,这种花的种植,给作者带来了希望。
【1】细节理解题。根据第一段的I'm not much of a gardener. I love having beautiful flowers-but I don't have a good track record when it comes to making them grow.(我不是个好园丁,我喜欢漂亮的花,但我在种植方面没有良好的记录)可知,作者虽然喜欢花,但不擅长种花。B. She is not good at growing flowers. (她不擅长种花)符合以上说法,故选B项。
【2】推理判断题。根据第三段的It was a long winter — cold and dark …Dead leaves, frost and finally a heavy snow covered the area where I'd planted those flowers, and I soon forgot they were there. (那是一个漫长的冬天——又冷又黑……枯叶、霜和最后那场雪覆盖了我种那些花的地方,我很快救忘记了它们的存在)可知,冬天很冷、很长,故推测作者忘记它们是因为觉得它们熬不过这个冬天,即没对它们抱有希望。 D. She had no hope for beautiful flowers indeed. (她根本没对这些花种抱有希望)符合以上推测,故选D项。
【3】细节理解题。根据最后一段的Day after day I noted the flowers' progress. And day after day, the time approached when my son would finally be home. (我日复一日的关注这花的成长。一天又一天我的儿子终于要回家了)和And with each brightly colored flower, I marked off one day closer to getting to hold my son in my arms again. (每开一朵色彩鲜艳的花,都标志着我离再次把儿子抱在怀里的日子又近了一天)可知,每开一朵花就代表作者儿子的归来近了一天,即花就是儿子回来的希望。A. A physical representation of the hope. (希望的实物表现)符合以上说法,故选A项。
【4】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其是第二段的She explained that these bulbs were put into the ground in the fall and lay sleeping all winter. They had all the nutrients they needed inside the bulb and would come out in the spring. 'When you see the leaves of the tiny flowers pushing toward the sun, you'll know that it's almost time for your son to come home. (她说这些郁金香球茎秋天种下,整个冬天都在土里。它们的球茎内有生长所需的营养物质,到了春天的就会从土里出来。当你看到这些小花的叶子朝着太阳的方向生长时,你就知道你的儿子差不多该回家了)可知,本文主要讲述了冬天种下的郁金香球茎在春天会长出来,这也意味着作者的儿子快要回来,即花代表着作者儿子回来的希望。B. Planting hope in winter. (在冬天种下希望)可以作为本文标题,故选B项。