题目内容
Going green seems to be a fad (时尚)for a lot of people these days. Whether that is good or bad, we can’t really say, but for the two of us, going green is not a fad but a lifestyle.
On April 22, 2011,we decided to go green every single day for an entire year. This meant doing 365 different green things, and it also meant challenging ourselves to go green beyond the easy things. Rather than recycle and reduce our energy, we had to think of 365 different green things to do and this was no easy task.
With the idea of going green every single day for a year, our Green Year started. My wife and I decided to educate people about how they could go green in their lives and hoped we could show people all the green things that could be done to help the environment. We wanted to push the message that every little bit helps.
Over the course of Our Green Year, we completely changed our lifestyles. We now shop at organic (有机的)stores. We consume less meat,choosing green food. We have greatly reduced our buying we don't need. We have given away half of what we owned through websites. Our home is kept clean by vinegar and lemon juice, with no chemical cleaners. We make our own butter, enjoying the smell of home-made fresh bread. In our home office anyone caught doing something ungreen might be punished.
Our minds have been changed by Our Green Year. We are grateful for the chance to have been able to go green and educate others. We believe that we do have the power to change things and help our planet.
60. What might be the best title for the passage?
A. Going Green.
B. Protecting the Planet.
C. Keeping Open-Minded.
D. Celebrating Our Green Year.
61. It was difficult for the couple to live a green life for the whole year because _____.
A. they were expected to follow the green fad
B. they didn’t know how to educate other people
C. they were unwilling to reduce their energy
D. they needed to perform unusual green tasks
62. What did the couple do over the course of Our Green Year?
A. They tried to get out of their ungreen habits.
B. They ignored others’ ungreen behavior.
C. They chose better chemical cleaners.
D. They sold their home-made food.
63. What can we infer from the last paragraph?
A. The government will give support to the green project.
B. The couple may continue their project in the future.
C. Some people disagree with the couple's green ideas.
D. Our Green Year is becoming a national campaign.
【语篇解读】本文是一篇记叙文,题材是环保生活。本文描述了作者在2011年四月决定一家人开始力行环保生活一年及环保生活的效果。
| 段落 | 关键词、句 | 大意推测 |
| 第一部分(Para. 1) | going green, fad | 提出问题:环保生活对这对夫妇来说不是时尚而是生活方式。 |
| 第二部分(Para. 2-6) | 2011, entire year, educate, green things, organic (有机的)stores, less meat,green food, no chemical cleaners, home-made, punished | 经过:一年环保的经历。 |
| 第三部分(Para. 7-12) | grateful, believe, have the power, change, help | 结论:感觉环保的机会和愿望。 |
【解析】
60. A。主旨大意题。较易。本文主要讲述的是作者一家环保生活的经历和效果。文章第一段两处出现了going green环保生活一词,全文又多次复现该词,所以答案为A项。
解题思路:不能拿细节代替主题,不能以偏概全。
干扰项排除:选项 B. Protecting the Planet;选项C. Keeping Open-Minded(思想开明).
和选项D. Celebrating Our Green Year(庆祝环保年).都只是是环保生活的结果,是文章内容的一部分。
61. D。细节理解题。较难。第二段的第二句的...challenging ourselves to go green beyond easy things.(挑战自我去做一些不容易做的环保事情),此处beyond easy things(不容易做的事情)与unusual green tasks是同义的; 以及文章一再强调We had to think of 365 different green things to do and this was no easy task(必须想出365种不同的环保事情要做,这不是件容易的任务)。故答案为D。
解题思路:寻找关键词。task 是关键词。
干扰项排除:文章第一段强调了作者的观点:going green is not a fad but a lifestyle(环保不是一种时尚而是一种生活方式),所以排除选项A. they were expected to follow the green fad(他们被期望遵循绿色时尚);文章第三段提及My wife and I decided to educate people about how they could go green in their lives and hoped we could show people all the green things that could be done to help the environment(我的妻子和我决定教育人们关于他们如何他们过环保的生活,并且希望我们能够展示人们可以被用来帮助环境的所有环保的东西)。.说明我们是知道怎么教育人们而非选项B中的不懂教育,所以排除选项B;文章第二段提及Rather than recycle and reduce our energy(而不是回收和减少我们的能源),并非unwilling to reduce their energy (不愿意降低他们的能量),所以选项C也排除。
62. A。细节理解题。较难。根据Our Green Year这个定位词可以在倒数第二段找到依据,该段说他们一家完全改变了生活方式,在有机商店购物,少吃肉,尽量少买不需要的东西,不用化学洗液等等,这些都是环保的习惯,这与A项概括相一致。
干扰项排除:选项B. They ignored others’ ungreen behavior(他们忽视了别人的对环境有害的行为。)与他们对其他人进行环保教育正好相反,所以,排除选项B;选项C. They chose better chemical cleaners(他们选择更好的化学清洁剂)与文中倒数第二段的with no chemical cleaners(没有化学清洁剂)矛盾,所以排除选项C;选项D中的 home-made food未必就是organic (有机的)food,而且文中提及的也只有home-made bread,所以,与文章主题不一致,故排除选项D。
63. B。推理判断题。较易。文章最后一段We are grateful for the chance to have been able to go green and educate others. We believe that we do have the power to change things and help our planet(我们很感谢有机会能够去绿色和教育别人。我们相信我们有能力去改变的东西,帮助我们的星球。),说明这对夫妇这个环保年很成功,所以他们可能在将来还会继续他们的环保做法。
解题思路:判断一个人的态度或者决定,一定要关注文章中描绘的形容词和动词等。grateful,believe, have the power都是关键暗示他们这一年做得挺好,会再接再励。
干扰项排除:选项A. The government will give support to the green project (政府将支持绿色项目);文章没提及政府,所以排除选项A;选项C. Some people disagree with the couple's green ideas(有些人不同意这对夫妇的绿色理念),文章也不曾提及,所以排除;选项D. Our Green Year is becoming a national campaign(我们环保年将成为一个全国性的运动),文章也没有提及,所以排除。
【难句学习】
1. Whether that is good or bad, but for the two of us, going green is not a fad but a lifestyle.
翻译:我们不能说这到底是好还是坏,但是对于我们两个来说,环保不是一种时尚而是一种生活方式。
分析:whether引导宾语从句,作say的宾语;but连接两个并列句:Whether that is good or bad和for the two of us, going green is not a fad but a lifestyle,表转折;going green作第二个并列句的主语。
2. My wife and I decided to educate people about how they could go green in their lives and hoped we could show people all the green things that could be done to help the environment.
翻译:我的妻子和我决定教育人们关于他们如何他们过环保的生活,并且希望我们能够展示人们可以被用来帮助环境的所有环保的东西。
分析:how引导宾语从句。作about的宾语;hoped 后面是一个宾语从句,省略了that;that could be done是定语从句,修饰all the green things; to help the environment不定式表目的,作目的状语。
With eco-tourism on the rise, eco-hotels are fast becoming the darling of the travel industry. These days, however, staying at an eco-hotel doesn’t necessarily mean vacationing in a tree house in the Costa Rican jungle, although that is certainly a choice.
The majority of eco-hotels fall into one of several categories: hotels and resorts that conserve ecologically important habitats; “green” hotels that reduce, recycle, minimize waste, and protect water; sustainable hotels that harvest food from gardens on the hotel property or get part of all their power from renewable energy; hotels that encourage community involvement such as guests taking part in trail clearing; and hotels that offer some form of environmental education to their guests.
As such, eco-hotels are a various group. Stylish urban hotels like the Willard Inter-Continental Washington focus on energy conservation whereas the Rosario Resort&Spa on Orcas Island in Washington State offers a wildly popular “green” vacation package where guests can “take a hike, clear a trail”.
No matter what you call them, eco-hotel, eco-lodge, eco-resort, or green hotel, they’re part of the “greening” of the tourism industry.
Part of what drives this greening of the hotel industry is no doubt competition. Going green is yet another way to distinguish a hotel from the mass of other excellent hotels that consumers have to choose from. But for many hotels, it’s also part of their philosophy. With the concept of “going green” firmly rooted in consumers’ minds, eco-hotels have taken it to the next level, and whether or not money is the driving factor behind the greening of the hotel industry doesn’t matter so much as it’s good for the planet.
【小题1】The underlined part in the first paragraph means _______.
| A.lovers like staying at an eco-hotel when traveling |
| B.eco-hotels are very much loved by the travel industry |
| C.people choose to stay in a tree house while vacationing |
| D.romantic love stories often happen in eco-hotels |
| A.It has wall of glass. |
| B.It is comfortable and fashionable. |
| C.It uses renewable energy. |
| D.It’s home to endangered species. |
| A.conserves ecologically important habitats. |
| B.encourages its guests to participate in its greening activities. |
| C.harvests food from its own garden on its property |
| D.has courses on the environment for its guests. |
| A.love to take a hike |
| B.enjoy the green atmosphere |
| C.have environmental awareness. |
| D.want to live comfortably |