题目内容
【题目】Whoever has made a voyage up the Hudson River must remember the Catskill Mountains. They are a branch of the great Appalachian family, and can be seen to the west rising up to a noble height and towering over the surrounding country. When the weather is fair and settled, they are clothed in blue and purple, and print their beautiful shapes on the clear evening sky, but sometimes when it is cloudless, gray steam gathers around the top of the mountains which, in the last rays of the setting sun, will shine and light up like a crown of glory(华丽的皇冠).
At the foot of these mountains, a traveler may see light smoke going up from a village. In that village, and in one of the houses (which, to tell the exact truth, was sadly time-worn and weather-beaten), there lived many years ago, a simple, good-natured fellow by the name of Rip Van Winkle.
Rip’s great weakness was a natural dislike of all kinds of money-making labor. It could not be from lack of diligence, for he could sit all day on a wet rock and fish without saying a word, even though he was not encouraged by a single bite. He would carry a gun on his shoulder for hours, walking through woods and fields to shoot a few birds or squirrels. He would never refuse to help a neighbor, even in the roughest work. The women of the village, too, used to employ him to do such little jobs as their less helpful husbands would not do for them. In a word, Rip was ready to attend to everybody’s business but his own.
If left to himself, he would have whistled life away in perfect satisfaction; but his wife was always mad at him for his idleness(懒散). Morning, noon, and night, her tongue was endlessly going, so that he was forced to escape to the outside of the house — the only side which, in truth, belongs to a henpecked husband.
【1】Which of the following best describes the Catskill Mountains? ________
A. They are very high and beautiful in this area.
B. They are on the west of the Hudson River.
C. They can be seen from the Appalachian family.
D. They gather beautiful clouds in blue and purple.
【2】The hero of the story is probably__________.
A. hard-working and likes all kinds of work
B. gentle, helpful but a little idle
C. simple, idle but very dutiful
D. idle and hates all kinds of jobs
【3】The underlined words “henpecked husband” in the last paragraph probably means a man who__________.
A. likes hunting B. is afraid of hens
C. is afraid of his wife D. loves his wife
【4】 What would be the best title for the text? ________.
A. Catskill Mountains. B. A Mountain Village.
C. A Dutiful Husband. D. Rip Van Winkle.
【答案】
【1】A
【2】B
【3】C
【4】D
【解析】
试题分析:本文属于历史文化类阅读,主要介绍了美国的卡茨基尔山并围绕Rip Van Winkle展开了讲述。
【1】A事实细节题,根据第一段中can be seen to the west rising up to a noble height and towering over the surrounding country和will shine and light up like a crown of glory可知A选项正确。故选A。
【2】B文章中提到“Rip was ready to attend to everybody's business but his own…but his wife was always mad at him for his idleness”故选D。
【3】C推理判断题,最后一段提到“每天早晨、中年、晚上他妻子的舌头都不停地动着,所以他被迫逃到家外去”,因此判断他是怕老婆的人,故选D。
【4】D中心归纳题,整篇文章都在围绕Rip Van Winkle而展开,故选C。