题目内容
Few Americans remain in one position or one place for a lifetime. They move from town to city to suburb, from high school to college in a different state, from a job in one region to a better job elsewhere, from the home where they raise their children to the home where they plan to live in retirement (退休). With each move they are forever making new friends, who become part of their new life at that time.
For many of them summer is a special time for forming new friendships. Today millions of Americans vacation abroad, and they go not only to see new sights but also with the hope of meeting new people. No one really expects a vacation trip to produce a close friend, but the beginning of a friendship is possible.
The word “friend ” can be applied to a wide range of relationships ---- to someone one has known for a few weeks in a new place, to a fellow worker, to a childhood playmate, to a man or woman, to a trusted confidant (知己).
1.. Many Americans move from place to place for the following reasons except .
A. going to college
B. getting a better job
C. finding a place to live in retirement
D. saving money
2.. Summer is a special time when many Americans .
A. enjoy the sunlight B. feel strange
C. travel to other countries D. get a new job
3. When summer comes, many Americans .
A. hope to meet new people
B. expect to find some close friends
C. want to begin lasting friendships with new people
D. Both A and B
4. From the passage it can be seen that a “friend” can be .
A. a fellow worker B. a football teammate
C. a boy or a girl D. all of the above
5.. Which of the following is the topic sentence of Paragraph 2?
A. For many of us summer is a special time for forming new friendships.
B. Today millions of Americans vacation abroad.
C. No one really expects a vacation trip to produce a close friendship.
D. But surely the beginning of friendship is possible.
1.D
2.C
3.A
4.D
5.A
【解析】
试题分析:本文介绍了美国人的生活。美国人一生当中总是在搬迁,或者是因为上学的缘故,或者是因为工作的原因,还有的是因为退休后找个好地方养老。如今,很多美国人喜欢在夏天出国旅游,除了观光还希望能够开始一段友谊。
1.细节理解题。根据文章第一段内容可知因为上学,工作或者是退休养老的原因,人们会到处搬家,D选项内容不是美国人不断搬家的原因,选D。
2.细节理解题。文章第二段内容介绍了夏天是美国人到处旅游,结交新朋友的时候,数百万美国人都去国外度假,故答案选C。
3. 细节理解题。根据文章第二段内容and they go not only to see new sights but also with the hope of meeting new people.可知选A。
4.细节理解题。根据文章末段内容可知朋友的范畴很广泛,a fellow worker, to a childhood playmate, to a man or woman,都提及了,故答案选D。
5.主旨大意题。文章第二段开头提出 For many of them summer is a special time for forming new friendships.,然后进一步介绍夏天是如何不同的,提到人们在夏天去国外旅游,结交新朋友,所以判断A选项内容是本段主题句。
考点:考查社会生活类短文阅读