题目内容

Why texting harms your IQ

The regular use of text messages and e-mails can lower the IQ more than twice as much as smoking marijuana (大麻). That is the statement of researchers who have found that tapping away on a mobile phone or computer keypad or checking for electronic messages temporarily knocks up to 10 points off the user’s IQ. This rate of decline in intelligence compares unfavorably with the four-point drop in IQ associated with smoking marijuana, according to British researchers, who have described the phenomenon of improved stupidity as “infomania”. The research conducted by Hewlett Packard, the technology company, has concluded that it is mainly a problem for adult workers, especially men.

It is concluded that too much use of modern technology can damage a person’s mind. It can cause a constant distraction of “always on” technology when employees should be concentrating on what they are paid to do. Infomania means that they lose concentration as their minds remain fixed in an almost permanent state of readiness to react to technology instead of focusing on the task in hand. The report also added that, in a long term, the brain will be considerably shaped by what we do to it and by the experience of daily life. At a microcellular level, the complex networks of nerve cells that make up parts of the brain actually change in response to certain experiences.

Too much use of modern technology can be damaging not only to a person’s mind, but to their social relationship. 1100 adults were interviewed during the research. More than 62 per cent of them admitted that they were addicted to checking their e-mails and text messages so often that they scrutinized work-related ones even when at home or on holiday. Half said that they always responded immediately to an email and will even interrupt a meeting to do so. It is concluded that infomania is increasing stress and anxiety and affecting one’s characteristics. Nine out of ten thought that colleagues who answered e-mails or messages during a face-to-face meeting were extremely rude.

The effects on IQ were studied by Dr. Glenn Wilson, a psychologist at University of London. “This is a very real and widespread phenomenon,” he said. “We have found that infomania will damage a worker’s performance by reducing their mental sharpness and changing their social life. Companies should encourage a more balanced and appropriate way of working.”

1.We can learn from the passage that “infomania” ______.

A. has a positive influence on one’s IQ

B. results in the change of part of the brain

C. lies in the problem of lack of concentration

D. is caused by too much use of modern technology

2.The research mentioned in the passage is most probably about ______.

A. the important function of advanced technology

B. the damage to one’s brain done by unhealthy habits

C. the relevance between IQ and use of modern technology

D. the relationship between intelligence and working effectiveness

3.The underlined word “scrutinized” probably means “______”.

A. examined carefully B. copied patiently

C. corrected quickly D. admitted freely

4.Which of the following shows the structure of the passage?

CP: Central Point P: Point Sp: Sub-point (次要点) C: Conclusion

1.D

2.C

3.A

4.B

【解析】

试题分析: 文章讲述的是当代科技的过度使用会导致人的智商的下降。

1.D推理判断题,根据第一段内容The regular use of text messages and e-mails can lower the IQ more than twice as much as smoking marijuana (大麻).可知,发短信等活动会导致“infomania”智商下降。选D。

2.C推理判断题。根据第二段It is concluded that too much use of modern technology can damage a person’s mind可知,文章讲述的是当代技术的过度使用和人的智商的关系,故选C项。

3.A猜测词义题,根据后面的even when at home or on holiday可知,即使在家里或者放假的时候,还会认真的查看工作相关的邮件,故选A项。

4.B文章结构题:通读全文,根据各段大意可知。第一段是讲经常收发短信和电子邮件会对人的智商有伤害,第二段讲的是大当代科技对人的智力的影响,其中分两点:一是会使人们分散注意力,二是会使大脑的组织结构造成变化,第三段讲的是过度使用当地科技会对人的社会关系产生影响,第四段是总结,选B。

考点:考查社会现象类短文

练习册系列答案
相关题目

American cities are similar to other cities around the world.In every country, cities reflect the values of the culture.American cities are changing,just as American society is changing.

After World War II,the population of most large American cities decreased;however, the population in many Sun Belt cities increased.In the late 1940s and early 1950s,city residents became wealthier.They had more children so they needed more space.They moved out of their apartments in the city to buy their own homes.They bought houses in the suburbs(郊区).

Now things are changing,the children of the people who left the cities in the 1950s are now adults.Many, unlike their parents,want to live in the cities.They continue to move to Sun Belt cities and older ones of the Northeast and Midwest.Many young professionals are moving back into the city.They prefer the city to the suburbs because their jobs are there;or they just enjoy the excitement and possibilities that the city offers.

This population shift(迁移)is bringing problems as well as benefits.Countless poor people must leave their apartments in the city because the owners want to sell the buildings or make apartments for sale instead of for rent.In the 1950s,many poor people did not have enough money to move to the suburbs;now many of these same people do not have enough money to stay in the cities.

Only a few years ago,people thought that the older American cities were dying.Some city residents now see a bright,new future.Others see only problems and conflicts.One thing is sure:many dying cities in America are alive again.

1.What does the author think of cities all over the world?

A.They are dying. B.They are hopeless.

C.They are similar. D.They are different.

2.Why did American city residents want to live in the suburbs after World War II?

A.Because older American cities were dying.

B.Because they were richer and needed more space.

C.Because cities contained the worst parts of society.

D.Because they could hardly afford to live in the city.

3.According to the 4th paragraph,a great many poor people in American cities____.

A.are faced with housing problems

B.are forced to move back to the suburbs

C.want to sell their buildings

D.need more money for daily expenses

4.We can conclude from the text that_________________.

A.American cities are changing for the worse

B.people have different views on American cities

C.older people prefer the city to the suburbs in America

D.the population is decreasing in older American cities

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网