题目内容
More to dinner than just food
You are not the first one in your class to hear the complaints that teenagers nowadays are unruly (难管的) and uncommunicative.
And it is not just your parents’remarks.Teachers in the UK also find it difficult to communicate with their students.And now they are asking:why?
According to a recent survey in Britain,the erosion (消磨) of family life leaves parents less time to teach key social skills such as listening to others,saying “please” and “thank you” and taking turns.“One of the most important factors has been the loss of the family meal,which has reduced family conversation,” said John Dunford,general secretary of the Association of School and College Leaders.
Dunford believes family meals are a good chance to stay connected.It’s an emotional and mutual bond based on warmth and trust.“Family meals are a time for sharing thoughts and ideas and problemsolving together,”he says.“Having meals together means parents and teenagers can find the delicate (微妙的) balance between staying connected and letting go.”
Dunford also criticized celebrity worshipping (明星崇拜),which makes teaching “more difficult than it has ever been”.
Schools are based on the connection between hard work,passing exams and getting a good job.However,worshipping celebrities makes teenagers believe social advancement can be gained through the purchase of a lottery ticket rather than hard work.
“Young people forget that highearning footballers have to train incredibly hard,that successful pop singers have to practice for hours and I think it makes the job of the school more difficult,” says Nick Seaton of the Campaign for Real Education.
68.All of the following contributed to the fact that teenagers nowadays are difficult to communicate with EXCEPT________.
A.parents’less involvement in teaching their children key social skills
B.an addiction to online games
C.the loss of family meals
D.celebrity worshipping
69.Which of the following is NOT the reason for the importance of family meals according to the text?
A.They are good time for teenagers to learn social skills.
B.They provide a good opportunity to share thoughts and ideas.
C.Family members can take the time to enjoy TV programs together
D.Family members can solve problems together during this period of time.
70.What can we infer from Paragraph 6?
A.Celebrity worshipping makes teenagers believe they can achieve success through good luck.
B.Celebrity worshipping makes teenagers take an interest in buying lottery tickets.
C.Celebrities can inspire teenagers to fulfill their dreams through hard work.
D.Celebrities who buy a lottery ticket set a bad example to teenagers.
68.B 由第三段“the erosion of family life leaves parents less time to teach key social skills”以及“One of the most important factors has been the loss of the family meal,which has reduced family conversation”,以及第五段的“Dunford also criticized celebrity worshipping,which makes teaching‘more difficult than it has ever been.’”可知A、C、D项所述导致了代沟的产生,而B项文中没有涉及。
69.C 第三、四段提到了家庭聚餐的好处,“a time for sharing thoughts and ideas and problemsolving together”,家庭成员之间对话机会增多,家庭成员能够分享更多的想法,能够一起解决问题;父母有机会告诉孩子一些基本的礼仪常识等;但是 文中没有提及利用聚餐时间一起看电视,所以C项符合题意。
70.A 第五至七段提到了偶像崇拜的坏处。第六段用了一个比喻:正常的成功是通过努力工作而获得的,但是青少年将他们偶像的成功归功于买彩票中奖一样。第七段解释了之所以有这种误解的原因:他们看不到成功之后付出的汗水与辛劳。买彩票中奖主要是依靠运气,所以A项正确。
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Children at a school in Italy have today begun an experiment to replace all their books with personal computers. The pupils involved will each be given a special laptop that contains their entire courses.
Until today, the Don Milani di Rivoli elementary school in central Turin was like any other. Children turned up, got out their books and pens and began the process of learning. But now, in what's being described as a unique experiment, 60 fifth-grade pupils and a number of third-graders, will start using computers only.
The mini-laptops, which run Windows software, all have a full curriculum programmed into them. The pupils will use the computers to do all their reading and writing. Security systems within the laptops mean the children's access to the Internet is strictly controlled. The machines weigh less than a kilogram, can be dropped from a height of 1.5 metres and are waterproof.
Instead of spending 700 dollars a year on books, the laptops, built by the Italian company Olidata, cost less than 400 dollars. One of the teachers involved in the scheme says that, for the first time, schools will be able to verify in a scientific way how a computer alone can improve the learning process. The experiment, which has the backing of parents, is due to last a year.
In other countries, such a programme is also being carried out. Venezuela is ordering one million low cost laptops for its school children. The machines will be based on the Intel Classmate laptop that has been designed for school children. Many see the deal as a blow for the One Laptop Per Child organization that has also been introducing its child- friendly machine to developing nations.
【小题1】 Which of the following is TRUE about the mini-laptop?
| A.It is heavy for pupils to carry. | B.It can't be damaged by water. |
| C.It is one and a half meters high. | D.It is easily broken or damaged. |
| A.learn their lessons as an aid |
| B.have a course named computer studies |
| C.surf the Internet mainly to find information |
| D.do what they used to do with books and pens |
| A.Less than 400 dollars. | B.More than 400 dollars. |
| C.More than 300 dollars. | D.Less than 300 dollars. |
| A.It has been carried out for over one year. |
| B.It has already turned out to be a success. |
| C.The pupils' parents are against it in fact. |
| D.The pupils' parents are supportive to it. |
People can enjoy visiting some major imperial temples (帝王庙宇) where emperors worshipped nature on various sacred days?
Temple of Moon (Yuetan)
Built in 1530,the roughly 8 hectare Temple of Moon,or Yuetan Park,to west of the imperial city was the site of imperial sacrifices to the moon.
In the past decades, bushes and fruit trees have been planted here.In 1969,a 180 meter--all television broadcasting tower was erected in the park,taking up about one eighth of its total space?
Opening hours:6 am~9 pm
Location:6 Yuetan Beijie,Xicheng District.Buses to get there:15,19,823.
Temple of Earth (Ditan)
The Temple of Earth,or Ditan Park,near the North Second Ring Road,is where emperors prayed to the earth for favorable weather and national prosperity.Built during the Ming Dynasty in 1 530,it is the only existing place to worship the earth.
The surrounding areas have become an open space for people to engage in leisurely activities.Since the late 1980s,traditional temple fair have been held here regularly during the Chinese lunar new year.
Opening hours:6 am~9 pm
Location:A2 D
i’anmenwai,Chaoyang District.Buses to get there: 104,108,116,or take the subway to get off at Yonghegong to go north.
Temple of Sun (Ritan)
The Temple of Sun,or Ritan Park,in eastern Beijing,is located near the Jianguomen area and adjacent(邻近的) embassy district.It is a short walk from the Yong'anli subway station on the Line 1.The altar (祭坛) was built in l530 as a place for emperors to make ritual sacrifices to the sun.
It features expansive gardens and a small lake.A mural (壁画)wall, the park’s main scenic attraction now,was a piece of artwork created about 20 years ago to draw more sightseers.The park is also known for its blossoming lotuses.
Opening hours:6 am~9 pm
Location:6 Ritan Beilu,Chaoyang District.Buses to get there:1,4,28,43,57.120.
【小题1】What kind of people is the text mainly written for?
| A.Parents. | B.Students. | C.Tourists. | D.Teachers- |
of Sun
| A.19 | B.104 | C.108 | D.120 |
| A.Yuetan Park | B.Ditan Park | C.Ritan Park | D.Beilu Park |
| A.defend the park | B.prevent people from coming into the park |
| C.attract more sightseers | D.make ritual sacrifices to the sun |