题目内容
People believe that climbing can do good to health. Where can you learn the skill of climbing then? If you think that you have to go to the mountains to learn how to climb, you’re wrong. Many Americans are learning to climb in city gyms(体育馆). Here, people are learning on special climbing
wall. The climbing wall goes straight up and has small holding places for hands and feet.
How do people climb the wall? To climb, you need special shoes and harness(保护带) around your chest to hold you. There are ropes(绳索)tied to your harness. The ropes hold you in place so that you don’t fall. A beginner’s wall is usually about 15 feet high, and you climb straight up. There are small pieces of metal that stick out for you to stand on and hold on to. Sometimes it’s easy to see the new piece of metal. Sometimes, it’s not. The most difficult part is to control your fear. It’s normal for humans to be afraid of falling, so it’s difficult not to feel fear. But when you move away from the wall, and the ropes hold you, and you begin to feel safe. You move slowly until you reach the top.
Climbing attracts people because it’s good exercise for almost everyone. You use your whole body, especially your arms and legs. This sport gives your body a complete workout. When you climb, both your mind and your body can become stronger.
1.The most difficult thing to do in wall climbing is _______.
A. to tie ropes to your shoes B. to control your fear
C. to move away from the wall D. to climb straight up
2.The word “workout” underlined in the last paragraph most probably means _________.
A. settlement B. exercise
C. excitement D. tiredness
3. Why does the author write this passage?
A. To tell people where to find gyms.
B. To prove the basic need for climbing
C. To encourage people to climb mountains.
D. to introduce the sport of wall climbing
1.B
2.B
3.D
【解析】
试题分析:攀爬运动对于人们的身心健康是有益的,那么如何学习这种运动的技巧呢?在本文中作者对这项运动进行了详细的介绍。比如需要的器械工具,初学者要注意的事项以及攀爬运动中要克服的诸多问题,尤其是恐惧等。
1.细节理解题。根据文章第二段内容The most difficult part is to control your fear.可知答案选B。
2. 词义猜测题。根据文章末句When you climb, both your mind and your body can become stronger.
可以推测攀岩这种运动可以锻炼人们的身体和毅力,由此推断workout意思是锻炼,选B.
3.推理判断题。文章开头提出攀爬这项运动对人有益,然后以问题的形式引出要介绍的内容,然后分段对这项运动进行介绍,故文章的写作目的是介绍climbing这项运动,选D。
考点:考查社会知识类短文阅读