题目内容
【题目】根据写作要求,阅读短文内容,写出一篇连贯完整的短文。词数不少于60。
The Youngest Skier To The South Pole
On Friday December 9th, a 16-year-old skier, Ameba Hempleman-Adamsreached the South Pole with her father after skiing 97 miles and spending 17nights on the ice. On the final day they skied 14 miles and afterwards Ameba said she felt “elated and tired” on reaching the South Pole.
“The biggest challenges were the freezing cold and eating only dried food. The best bit has been experiencing what Dad does on expeditions (探险). It’s the first time I’ve been on a difficult long journey with him and now I know what it’s like. The trip brought me closer to Dad, but I also had to put up with his snoring (鼾声) which was terrible.”
She added, “Would I do it again? I’m not sure. I’ll have to think about that after a few nights’ sleep! At times it’s been really hard: I’ve got aching shoulders, and my back’s been sore from pulling my sledge (雪橇), I’ve got blisters (水泡) on my feet from the boots and I’ve got a cold burn on my nose from my sunglasses. 43 ”.
She said the most extraordinary part of the trip had been the breath taking scenery and the sense of isolation in the Antarctic landscape. “I’ve really missed my friends while I’ve been away and want to thank them for all their messages of support.”
Friends and relatives who posted comments on Ameba’s expedition website paid tribute (致敬) to her positive attitude which, they said, would be an inspiration to others.
Her father, David, said “Ameba has done amazing well. I’m proud of her. She showed real determination. She was tough and she pulled her sledge the whole way. It was a special experience to share those 97 miles with her.”
假如你是建华中学的学生王新,在网上看到了Ameba的故事,决定给她写封邮件,交流分享你的想法。内容包括:1. 你对她的旅行有何看法并说明原因;2. 分享你的旅行经历。
Dear Amelia,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Wang Xin
【答案】Dear Amalia:
I am deeply impressed by your adventure experience. As a girl of your age, I admire your courage and bravery. I also have an experience. It may not be as quarter as yours, but very unforgettable.
Last winter vacation, I went to Iceland with my parents, which is famous for the Northern Lights. But since they are the solar activity, seeing it or not depends on luck and the weather. It was freezing to death that night, so we all dressed like astronauts. Staring at the sky, we could see nothing but stars in the darkness. Feeling cold and hopeless, I was thinking of going back to our hotel. My father and mother hugged me to keep us warm and encouraged me to go on waiting. The Northern Lights appeared at last. They were as dancing lights high in the sky and varied in colour, green, purple, red, pink, orange and blue. Once you see them, you can’t get them out of your mind.
Hope we can travel together one day. (173w)
【解析】
这是一篇应用文,按照要求写封邮件。
第一步:审题。审题的目的是获取重要信息。通过审题我们可以确定几个方面的信息。假如你是建华中学的学生王新,在网上看到了Ameba的故事,决定给她写封邮件,交流分享你的想法。内容包括:1. 你对她的旅行有何看法并说明原因;2. 分享你的旅行经历。人称为第一人称。时态以一般过去时为主。
第二步:布局段落,确定主要段落,次要段落,段落数量。这篇写作段落数量为三段。第一段,对Ameba的旅行有何看法并说明原因。第二段,分享你的旅行经历。第三段,总结或期望。
第三步:确定关键词汇和短语: be deeply impressed by;be famous for ;depend on;nothing but;vary in ;out of one’s mind等。
第四步:连句成文,注意使用恰当的连接词进行过渡衔接;注意书写,保持卷面整洁,避免划线,乱擦。