题目内容
About ten men in every hundred suffer from color blindness in some way. Women are luckier; only about one in two hundred is affected in this matter. Perhaps, after all, it is safer to be driven by a woman!
There are different forms of color blindness. In some cases a man may not be able to see deep red. He may think that red, orange and yellow are all shadows of green. Sometimes a person cannot tell the difference between blue and green. In rare cases an unlucky man may see everything in shades of green--a strange world indeed.
Color blindness in human beings is a strange thing to explain. In a single eye there are millions of very small things called “cones”. These help us to see in a bright light and to tell difference between colors. There are also millions of “rods”, but these are used for seeing when it is near dark. They show us shape but no color.
Some insects have favorite colors. Mosquitoes prefer blue to yellow. A red light will not attract insects, but a blue lamp will. In a similar way human beings also have favorite colors. Yet we are lucky. With the aid of the cones in our eyes we can see many beautiful colors by day, and with the aid of the rods we can see shapes at night. One day we may even learn more about the invisible colors around us.
1.The passage is mainly about _____________.
A. color and its surprising effects.
B. women being luckier than men
C. danger caused by color blindness
D. color blindness
2.According to the passage, with the help of the “cones”, we can____________.
A. tell different shapes
B. see in a weak light
C. kill mosquitoes
D. tell orange from yellow
3.Why do some people say it is safer to be driven by women?
A. Women are more careful.
B. There are fewer color-blind women
C. Women are fonder of driving than men.
D. Women are weaker but quicker in thinking.
4.Which of the statements about the color- blind is true?
A. Not all of them have the same problem in recognizing color.
B. None of them can see deep red.
C. None of them can tell the difference between blue and green.
D. All of them see everything in shades of green.
5.We can attract and kill mosquitoes by using a __________.
A. red light B. yellow light
C. blue light D. green light
1.D
2.D
3.B
4.A
5.C
【解析】
试题分析:文章讲的是色盲的相关知识。男性中,十个人中会有一个人患有色盲,而女性的概率是二百分之一。色盲有不同的形式,有的分不清红色和绿色,有的无法区分蓝色和绿色。
1.About ten men in every hundred suffer from color blindness in some way.”和二、三段首句“There are different forms of color blindness. ...Color blindness in human beings is a strange thing”可知,文章讲的是色盲,故选D。
2.things called “cones”. These help us to see in a bright light and to tell difference between colors.”可知,眼球中的锥体细胞帮助人们看到强光下的物体,还帮助我们分辨颜色,故选D。
3.only about one in two hundred is affected in this matter. Perhaps, after all, it is safer to be driven by a woman!”可知,女性患色盲的概率很低,因此,理论上来讲,让女性开车会更安全,故选B。
4.There are different forms of color blindness. ...a man may not be able to see deep red ...a person cannot tell the difference between blue and green”可知,色盲有着不同的形式,有的无法辨别深红,有的人无法区分蓝色和绿色,故选A。
5.Mosquitoes prefer blue to yellow.”可知,蚊子喜好蓝色的光,因此,我们可以用蓝光来灭蚊,故选C。
考点:生活类短文阅读
假如你叫李平,是一位成绩优秀的学生,你班班主任在安排座位时,让成绩好的学生和成绩差的学生作同桌,这在你们班成绩优秀的学生中引起了反响,团活课上大家就此进行了讨论。现在请你根据下表把讨论结果向班主任写一封信反映一下,并说出自己的观点。
赞同 | 反对 | 你的观点 |
1.人人有长处和不足,成绩差的学生也有可取之处; 2.相互学习,建立友谊; 3.通过帮助学习差的学生的学习从而使他们建立自信。 | 1.部分学习差的学生常常违反校规校纪,担心自己会受影响,养成坏习惯。 2.老是问问题,使自己不能专心学习。 | ? |
注意:1.词数:100~120,短文的开头和结尾已为你写好,不计入总词数。
2.短文需包括表中所有要点,内容可适当发挥,以使行文连贯。
3.参考词汇:成绩差的学生:a slower student