题目内容
With only a click of the mouse, rumors can be forwarded between microblogs very quickly. As an example, recently, perceptive netizens discovered that some photos displayed on microblogs depicting Beijing’s June rainstorm had actually been fabricated.
Sina. com is one of the major internet portals(门户网站) in China with hundreds and thousands of users, and a majority of celebrities and renowned citizens have their microblog accounts on this portal. As recently as six months ago, the website decided to establish a specialized team to verify rumors and provide accurate information for its users. Tan Chao is in charge of the team.
“Before I took the job, I usually couldn’t identify what information was real and what was fake. But during the rumor verification process, we discovered that a lot of information was false, including fake photos, fake news stories and rumors that had been spread through microblogs.”
It‘s not just website portals which are taking on fact-checking responsibilities, but also a number of civic-minded netizens, who recently set up a Rumor Verification Federation on Sina.com’s microblog system to help netizens identify fake information online.
Dianzizheng is the team leader of the federation. He says they’ve publicized more than 150 pieces which refute rumors, which attracted more than 10 thousand visitors within two months.
“We live in an age of new media, so we can’t use the old methods to verify rumors. We can’t wait for the media to verify the facts with related administrative departments and then release a formal announcement. We can’t allow rumors to run rampant and then deal with it, we need to fight rumors while they’re spreading. I think that this is the best way to deal with rumors nowadays.”
Some experts say this demonstrates the advantages of the internet compared to other traditional media. The open platform allows information to be examined and clarified by netizens. But experts like Ding Wenguo, President of the Journalism and Communication College at the China University of Political Science and Law says this self-correction function of the internet is still quite limited.
“It’s still quite difficult to tell which information is true in such an open environment by just reading a number of different opinions on the same issue. This is something which we need to pay attention to. If society is deluged with too much false information, and it’s allowed to spread in such a fast manner, then people will be suspicious of all kinds of information including important information from authorities. It also exacerbates(恶化) problems relating to social communications and mutual-understanding, which in turn harms society as a whole.”
Experts suggest that the government should react more quickly in the internet age. Once a rumor begins to spread, administrative departments should make announcements as early as possible to dispel rumors before they lead to bad outcomes.
1.Sina.com decided to found a specialized team to ____.
A. limit the number of microblogs
B. advance the development of microblogs
C. prevent the spread of rumors on the Internet
D. urge the government to react quickly to the rumors
2.Which of the following is TRUE according to the text?
A. All the rumors have been spread through microblogs.
B. Sina.com is the most popular Internet portal in China.
C. The photos displayed on microblogs might be fake.
D. Traditional media tend to get rumors examined and clarified.
3.The underlined word "fabricated" in the first paragraph can be replaced by "_ _".
A. dug out B. made up
C. got round D. given away
4.The writer cited Ding Wenguo's words in Paragraph 8 to _ _.
A. draw a conclusion B. support an argument
C. introduce a topic D. describe a scene
1.C
2.C
3.B
4.B
【解析】
试题分析:本文主要讲述了网络上出现大量的虚假信息和网络谣言,以及各方人士对此的反应。专家提出了如何应对这样问题的建议。
1. 细节理解题:根据第二段the website decided to establish a specialized team to verify rumors and provide accurate information for its users. Tan Chao is in charge of the team..说明这个队伍的成立是为了与网络上的虚假信息谣言做斗争。。答案选C。
2. 推理判断题。根据第三段we discovered that a lot of information was false, including fake photos, fake news stories and rumours that had been spread through microblogs.说明他们发现了很多这样的虚假图片,这些图片有可能会传播一些假的信息,会对社会有很多的副作用。故要清除,故C正确。
3.猜测词义题:根据第一段内容,说明人们只需要点击鼠标就能传播谣言,又举北京6月大雨中的那些图片例子来说明这一点,说明这些图片可能都是假的,都是编出来的。A. dug out 挖掘B. made up 编造;组成 C. got round 消息传开 D. given away 赠送;泄露。B项正确。
4.】推理判断题。在文章第七段中提出了一个争论,有人认为这是网络好的一方面,而Ding Wenguo却认为网络上的谣言需要仔细甄别,如果我们让这样的谣言流传下去,会有很大的影响。故第八段内容是为了支持这个辩论而给出的论据。。故B项正确。
考点:新闻类文章
根据所提供语境,用方框中所给短语的适当形式填空。(每题1分,共15分)
accuse…of draw a conclusion be back on one’s feet make sense consist of put forward concentrate on fall ill to one’s credit make a difference a variety of break away sweep up dispose of squeeze out |
1.When do you need to use your knowledge about first aid? When somebody suddenly_________ or has an accident.
2.It is difficult to __________ because the situation is confusing.
3.Only by discovering what we do best can we hope to reach our goals and truly__________.
4.Well, now we can see a system where the waste is _______ using the principles of ecology.
5.Father has bought his little son ________ toys which have almost filled the son’s bedroom.
6.The police ______ him _____ murder.
7.Are you serious in _______ such a view?
8.Life mainly _______ happiness and sorrow(悲伤) while happiness and sorrow lie in struggle.
9.A quarrel broke out last Sunday, and he _______ from his family.
10.__________, she gave a hand to an old lady in the rain.
11.She had been ill seriously, but after resting for a long time, she_________ gradually.
12.When we flew in the space capsule, we were ________ into the sky so quickly that I didn’t even have time to fasten my safety belt.
13.With so much noise outside, she can’t _________ her work.
14.Can you _________ of what this writer is saying?
15.The lemon looks dry, but you may be able to _____ a few drops of juice if you try.