题目内容
TOKYO, Japan (AP) – Japan is very serious about robotics (机器人技术). If the droids are going to fit in, they probably need to learn the Japanese custom of serving tea. Fortunately, researchers at the University of Tokyo are exploring just that. In a show this week, a humanoid(有人特点的)with camera eyes made by Kawada Industries Inc. poured tea from a bottle into a cup. Then another robot on wheels delivered the cup of tea in an experimental room that has sensors embedded in the floor and sofa as well as cameras on the ceiling, to simulate(模仿)life with robot technology.
“A human being may be faster, but you’d have to say ‘Thank you,’” said University of Tokyo professor Tomomasa Sato. “That’s the best part about a robot. You don’t have to feel bad about asking it to do things.”
Sato believes Japan, a rapidly aging society where more than a fifth of the population is 65 or older, will lead the world in designing robots to care for the elderly, sick and bedridden(卧床不起的).
Already, monitoring technologies, such as sensors that automatically turn on lights when people enter a room, are becoming widespread in Japan.
The walking, child–size Asimo from Honda Motor Co. greets people at showrooms. NEC Corp. has developed a smaller companion robot–on –wheels called Papero. A seal robot available since 2004 can entertain the elderly and others in need of fuzzy companionship.
Sato says his experimental room is raising awareness about privacy questions that may arise when electronic devices(设备)monitor a person’s movements down to the smallest detail.
On the bright side, the tea – pouring humanoid has been programmed to do the dishes.
【小题1】The underlined word “embedded” in the first paragraph probably means .
| A.rooted | B.settled | C.fixed | D.established |
| A.the robot serves tea much faster than a human being |
| B.the robot does anything like human beings |
| C.tea – serving robot helps to form laziness of the aging society |
| D.tea – serving robot doesn’t need any reward for the service |
| A.people are afraid of being monitored by robots. |
| B.robots can completely take the place of human beings. |
| C.the technology of robots has been highlighted in Japan. |
| D.people’s privacy should be strictly protected |
| A.“Thank You” Will Never Be Needed in Japan |
| B.Monitoring Technologies Are Widespread in Japan |
| C.Robot Is Designed to Care for the Elderly. |
| D.Robot technologies are widespread in Japanese daily life. |
【小题1】C
【小题2】D
【小题3】C
【小题4】D
解析试题分析:本文叙述了在日本的机器人被广泛使用,可以在家倒茶、可以用机器人看来照顾年老体弱多病的日常起居。机器人也能陪人娱乐,现在在日本越来越多的机器人很受欢迎。
【小题1】词义猜测题。根据in the floor and sofa as well as cameras on the ceiling, 安装在在地上,沙发的传感器以及在天花板上的相机,故选C。
【小题2】细节理解题。根据That’s the best part about a robot. You don’t have to feel bad about asking it to do things.”机器人不需要任何回报的服务,故选D。
【小题3】推理判断题。根据Sato says his experimental room is raising awareness about privacy questions that may arise when electronic devices(设备)monitor a person’s movements down to the smallest detail. 推出故选C。
【小题4】标题归纳题。综观全文这里主要讲述在日本机器人被使用的清况,故选D。
考点:科普类短文。
点评:词义猜测题有逐渐增加的趋势,尤其是猜测词组、句义题。因为猜测词组、句义题涉及题材背景、句子结够、文章主旨、作者的观点态度等。联系主旨、整合上下文信息是解答这类题的关键。近几年阅读理解的生词率略有上升,加大了猜测力度。命题者着重考查考生利用同义或反义关系、构词法、语法和语篇文脉等理解生词的能力。
TOKYO - Japan is considering plans to calm tensions(紧张)with China by acknowledging(承认) Chinese claims to the disputed islands in the East China Sea, while maintaining its own position, Kyodo News cited sources as saying on Tuesday.
The report said that the plans would allow Japan, without changing its long-held position, to compromise a little with China, which has called on Tokyo to acknowledge the existence(存在) of a dispute(冲突)over the Chinese Diaoyu Islands, referred to as Senkaku Islands in Japan.
Japan has refused to rescind its recent purchase(购买) in mid-September of three of the five Diaoyu islands from a so-called private Japanese owner, which the government says was meant to maintain(继续)the uninhabited islands in a stable manner, despite China's strong protest.
It remains uncertain, however, whether China would be encouraged by the Japanese step to improve the tensioned ties, said Kyodo.
【小题1】The passage may come from___________.
| A.a magazine | B.a newspaper | C.a textbook | D.a map |
| A.Japan will give in. |
| B.China is against Japan’s purchase of Diaoyu islands. |
| C.The problem between China and Japan has been settled. |
| D.China is the owner of Diaoyu islands. |
| A.agree | B.give up | C.compete | D.change |
| A.He supports China. | B.He supports Japan. |
| C.He doesn’t have his own attitude. | D.He dare not show his attitude. |
TOKYO, Japan (AP) – Japan is very serious about robotics (机器人技术). If the droids are going to fit in, they probably need to learn the Japanese custom of serving tea. Fortunately, researchers at the University of Tokyo are exploring just that. In a show this week, a humanoid(有人特点的)with camera eyes made by Kawada Industries Inc. poured tea from a bottle into a cup. Then another robot on wheels delivered the cup of tea in an experimental room that has sensors embedded in the floor and sofa as well as cameras on the ceiling, to simulate(模仿)life with robot technology.
“A human being may be faster, but you’d have to say ‘Thank you,’” said University of Tokyo professor Tomomasa Sato. “That’s the best part about a robot. You don’t have to feel bad about asking it to do things.”
Sato believes Japan, a rapidly aging society where more than a fifth of the population is 65 or older, will lead the world in designing robots to care for the elderly, sick and bedridden(卧床不起的).
Already, monitoring technologies, such as sensors that automatically turn on lights when people enter a room, are becoming widespread in Japan.
The walking, child–size Asimo from Honda Motor Co. greets people at showrooms. NEC Corp. has developed a smaller companion robot–on –wheels called Papero. A seal robot available since 2004 can entertain the elderly and others in need of fuzzy companionship.
Sato says his experimental room is raising awareness about privacy questions that may arise when electronic devices(设备)monitor a person’s movements down to the smallest detail.
On the bright side, the tea – pouring humanoid has been programmed to do the dishes.
【小题1】What is the best title of this passage?
| A.“Thank You” Will Never Be Needed in Japan |
| B.Monitoring Technologies Are Widespread in Japan |
| C.Robot Is Designed to Care for the Elderly. |
| D.Robot technologies are widespread in Japanese daily life. |
| A.fixed | B.established | C.settled | D.rooted |
| A.the robot serves tea much faster than a human being |
| B.the robot does anything like human beings |
| C.tea – serving robot helps to form laziness of the aging society |
| D.tea – serving robot doesn’t need any reward for the service |
| A.A robot can imitate people to complete complicated tasks. |
| B.A robot has been programmed to clean the dishes. |
| C.All the problems in the aging society can be solved by robots. |
| D.The number of aging people is increasing rapidly in Japan. |
| A.people are afraid of being monitored by robots. |
| B.the technology of robots has been highlighted in Japan. |
| C.robots can completely take the place of human beings. |
| D.people’s privacy should be strictly protected |