题目内容

In old times, man considered lightning to be one of the great mysteries(神秘事物)of nature. In fact a single flash of lightning 1. 6 kilometers long has enough electricity to light one million lamps.
The American scientist, Benjamin Franklin, was the first to suggest that lightning is in fact electricity formed between the earth and clouds high above. It happened in 1752. In the same year, he also built the first lightning rod(避雷针)to protect buildings from being struck by lightnings.
Modern science has discovered that lightning is very strong and powerful. A lightning between a cloud and the earth may be as long as 13 kilometers, and travels at a speed of 30 million meters per second. Scientists have the opinion that there are about 2, 000 million flashes of lightning per year. In the United States alone, it kills almost one person per day. The safest place to be in during an electrical storm is a closed car. Outside, one should go close to low ground for cover and not stop under a tree. Also one should stay out of water and away from metal fences. Inside a house people should keep away from open doorways and windows and not touch wires or metal things
- 1.
From this passage we know lightning is_______
- A.one of the great mysteries of nature
- B.electricity high above the earth
- C.a kind of light
- D.the sound from the clouds
- A.
- 2.
In the US _______
- A.every person can see lightning every day
- B.at least one person is killed by lightning every day
- C.there are about 6 million flashes of lightning per year
- D.about one person per day dies from lightning
- A.
- 3.
During a lightning storm, it would be best if you _______
- A.stand under a tree
- B.go outside
- C.stay in a closed car
- D.stop near windows
- A.
- 4.
A lightning rod can _______
- A.prevent accidents caused by lightning
- B.stop lightning
- C.protect buildings from being washed away
- D.delay the coming of lightning
- A.
试题分析:文章介绍了闪电,以及在闪电中如何保护自己。
1.B 细节题。根据第二段第二行lightning is in fact electricity formed between the earth and clouds high above.说明B正确。
2.D 细节题。根据第三段第四行In the United States alone, it kills almost one person per day.说明D正确。
3.C 细节题。根据第三段第五行 The safest place to be in during an electrical storm is a closed car.说明C正确。
4.A 细节题。根据第二段3,4行In the same year, he also built the first lightning rod(避雷针)to protect buildings from being struck by lightnings.说明避雷针可以避免闪电发生的事故。
考点:考查科普类短文阅读
点评:本文比较简单,与考生的日常生活也比较贴切,仍然对细节题的考查偏高。
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
As a boy,Tim was much influenced by books about the sea, but in fact by the age of fifteen he had decided to become a doctor rather than a sailor. His father was a dentist and as a result Tim had the opportunity of meeting many doctors either at home or elsewhere. When he was fourteen he was already hanging around the clinic of a local doctor where he was supposed to be helping to wrap up medicine bottles,but was actually trying to listen to the conversations taking place between the doctor and his patients in the next room.
During the war Tim served in the Navy as a surgeon(外科医生).“That was the happiest time of my life. I was dealing with very real suffering and on the whole making a success of it .”In California he taught the country people simple facts about medicine. He saw himself as a life-saver. He had proved his skills to himself and his ability to take decisions. Thus,while he was able to tell them what to do, he could feel he was serving them. After the war, he got married and chose to be a doctor in the countryside,working under an old doctor who was popular in the area,but who hated the sight of blood and believed that the secret of medicine was faith. This gave the younger man many opportunities to go on working as a life –saver.
【小题1】Tim decided to become a doctor at fifteen mainly because
| A.hisfather wanted him to be so |
| B.his father was a surgeon himself |
| C.e had read many books about medicine |
| D.e had chances to meet many doctors through his father |
| A.Tim got married to the old doctor’s daughter. |
| B.Tim continued working as a surgeon after the war. |
| C.Before the war,Tim worked as a doctor at a local clinic. |
| D.While working in California,Tim taught life-saving to the patients. |
| A.was sent to Europe during the war | B.worked as a surgeon during the war |
| C.was satisfied with his career as a surgeon. | D.decided to give up medicine for faith |
| A.Tim’s life story | B.Tim’s dream | C.Tim’s marriage | D.Tim’ s patients |