题目内容
Coffee is a powerful beverage.On a personal level,it helps keep US awake and active.On a much broader level,it has helped shape our history and continues to shape our culture.
Coffee didn’t take off until the l400s when people figured out they could roast its seeds.By the l500s,the drink had spread to coffeehouses across the Arab world.Within another l50 years,it took Europe by storm.
“It actually had a major impact on the rise of business,” historian Mark Pendergrast says.Coffeehouses became a spot not just to enjoy a cu
p but to exchange ideas.The insurer Lloyd’s of London was founded hundreds of years ago in one of London’s 2,000 coffeehouses.Literature,newspapers and even the works of great composers like Bach and Beethoven were also spawned(涌现)in coffeehouses.
It is often said that after the Boston Tea Party of l773,when American colonists attacked British tea ships and threw boxes of tea into the harbor,Americans universally switched over to drinking coffee.In a letter John Adams wrote to his wife,Abigail,the Founding Father claims his love of tea but says he will have to learn to embrace coffee instead,because drinking tea had become a symbol of not loving the country.
For all the upsides coffee has brought the modern world,it also led to its fair share of downsides,too.Europeans carried coffee with them as they colonized various parts of the world,and this frequently meant they enslaved people in order to grow it.In Brazil — where slavery was legal until l888 — coffee plantations would use slash-and-burn agriculture,tearing down rain forests and planting coffee trees.Once the soil had been exhausted,growers would move on to another place.
And yet,coffee,as Pendergrast says,”had a very good impact in many ways on our civilization,even though it was,for a long ti
me,grown by slaves.”
1.Why did people enjoy going to coffeehouses?
A.Because it was a fashion to drink coffee.
B.Because coffeehouses provided a better flavor.
C.Because they could stay awake and active there.
D.Because they could exchange ideas there.
2.What can we learn from the fourth paragraph?
A.American colonists made great profits by trading in coffee.
B.Tea was regarded as a symbol
of loving one’s country.
C.Coffee became very popular after the incident in Boston.
D.John Adams was the Founding Father of the Tea Party.
3.In the fifth paragraph.the writer points out that __________ .
A.Coffee plantation was closely connected with slavery
B.coffee plantation led to outdated agriculture in Brazil
C.slavery in Brazil had been against the law until l888
D.slavery was responsible for
the damage to rainforests
4.What is mainly talked about in this passage?
A.Some interesting stories about coffee culture.
B.Important Roles that coffee played in history.
C.How coffee became the most popular beverage.
D.How coffee affected America’s independence.
1.D
2.C
3.A
4.B
【解析】
试题分析: 咖啡是一种重要的饮料,对于个人来说,咖啡会让人保持清醒,精力充沛。在更广泛的意义上,咖啡对美国的历史有着重要的影响,比如在殖民时期,因为咖啡的大量种植而使更多的人沦为奴隶,在本文中作者对咖啡在历史上的影响进行了详细的介绍。
1.Coffeehouses became a spot not just to enjoy a cu
p but to exchange ideas可知人们喜欢去咖啡屋的原因是可以了解信息,交流观点,故答案选D。
2.It is often said that after the Boston Tea Party of l773,…..Americans universally switched over to drinking coffee.可知咖啡的普及与受欢迎是在波士顿事件之后,故答案选C。
3.Europeans carried coffee with them as they colonized various parts of the world,and this frequently meant they enslaved people in order to grow it可以判断当欧洲人在殖民地种植咖啡时,也意味着种植园会使用更多的奴隶,所以咖啡的种植和奴隶制是密切相关的,故答案选A。
4.Pendergrast说的话与上文进行呼应,深化主题,故答案选B。
考点:考查社会历史类短文阅读。