题目内容
10.Since the day of its birth,the United Nations has been the subject of much debate(36)GOthers think that it is too weak.We can better understand this debate if we learn more about the U.N.and its history.The U.N.was started for two reasons.First,when the idea was born,people all over the world were tired of war.They felt that there must be peaceful answers to the world's problems.(37)E
The second reason was that modern science had developed new bombs and airplanes.(38)FNational borders were beginning to lose their meaning.Science would develop even more dangerous weapons in the future.Only an international organization would be able to control modern science.
Franklin D.Roosevelt,U.S.President at the time,believed that the Allies(同盟国)should plan for peace before the war ended.On December 1,1943,Roosevelt,Britain's Winston Churchill and Joseph Stalin from Soviet Union agreed to start an organization for world peace.(39)C
During the next year and a half,the idea of such an organization was debated around the world.Then came the big day.On.April 11,1945,the first international meeting of the United Nations took place in.San Francisco.The goal of the meeting was to write the U.N.Charter(宪章).All of the fifty-one nations at the meeting had their own ideas to offer for the Charter.(40)AEvery nation present voted for the Charter.No one voted against it.
A.After a long debate,a final Charter was agreed upon.
B.The U.N.Charter is a beautiful piece of writing.
C.They asked all countries,large and small,to join the organization.
D.Even the smallest,country on earth can have its voice heard.
E.They also felt that only an international organization could keep world peace.
F.These weapons made it almost impossible for a country to defend itself.
G.Some people attack the organization because they think it is too powerful.
分析 文章介绍了联合国成立的过程和历史.
解答 36-40GEFCA
36.G 细节题.根据后句Others think that it is too weak.其他人认为它太弱了,对应前句应该是some people…故选G.
37.E 细节题.根据前面的They felt that there must be peaceful answers to the world's problems可知,他们觉得对于世界的问题一定有个和平的解决,他们也觉得一个国际组织可以解决这些问题,故选E.
38.F 细节题 根据后句National borders were beginning to lose their meaning.可知,国家的边界开始失去意义,可见这些武器已经不能捍卫自己了,故选F.
39.C 细节题 根据On December 1,1943,Roosevelt,Britain's Winston Churchill and Joseph Stalin from Soviet Union agreed to start an organization for world peace可知,在1943年12月1号,他们号召所有国家无论大小都参加这个组织,故选C.
40.A 细节题 根据前句The goal of the meeting was to write the U.N.Charter(宪章).可知,此次会面主要目的是写联合国宪章,在长时间讨论后,终于最后达成一致,故选A.
点评 本文是一篇选句填空阅读,题目主要考查上下文内容联系以及文章内容理解.做题时学生应仔细阅读原文,把握文章主要内容,联系文章上下文内容并结合所给选项含义,从中选出正确答案,一定要做到有理有据,切忌胡乱猜测.
A study published Friday by a group of psychologists in the journal Science finds that China's noodle-slurping northerners are more independent,show more"analytic thought"and divorce more frequently.By contrast,the authors write,rice-eating southerners show more qualities traditionally associated with East Asian culture,including more"holistic thought"and lower divorce rates.
The reason?Cultivating rice,the authors say,is a lot harder.Picture a rice paddy,its delicate seedlings tucked in a bed of water.They require careful tending and many hours of labor-by some estimates,twice as much as wheat-as well as reliance on irrigation systems that require neighborly cooperation.As the authors write,for southerners growing rice,"strict self-reliance might have meant starvation".
Growing wheat,by contrast,the north's staple grain,is much simpler.One Chinese farming guide from the 1600s quoted in the study advised aspiring farmers that"if one is short of labor power,it is best to grow wheat."
To produce their findings,the authors evaluated the attitudes of 1,162Han Chinese students in Beijing and Liaoning in the north and in Fujian,Guangdong,Yunnan and Sichuan in the south.To control for other factors that distinguish the north and south-such as climate,dialect and contact with herding cultures-the authors also analyzed differences between various neighboring counties in five central provinces along China's rice-wheat border.
According to the authors,the influence of rice cultivation can help explain East Asia's"strangely persistent interdependence".For example,they say South Korea and Japan have remained less individualistic than Western countries,even as they've grown wealthier.
The authors aren't alone in observing the influence various crops have on shaping culture.Malcolm Gladwell in his 2008book Outliers also drew connections between a hard-working ethic (measured by a willingness to fill out long,boring questionnaires) and a historical tradition of rice cultivation in places such as South Korea and Japan,given that the farming of such crops is arguably an equally boring chore.
Title:How China's North-South Divide Has Influence on (71)Shaping Personality.
| (72)Difference(s)/Distinction(s)in personality | ●China's northerners (73)feed(1ive)on noodles,and they are thought of as hale,hearty and taller with more (74)independenceand"analytic thought"as well as higher divorce rates ●On the contrary,the southerners prefer eating rice and have more"holistic thought"and lower divorce rates |
| Reasons | ●Planting rice needs twice more (75)1aborthan planting wheat ●Cultivating rice relies on irrigation system that requires neighbors to (76)cooperatewell ●If you are over independent,you might (77)starvein the south ●If you are (78)1acking(weak)in labor power,it is best to grow wheat in the north |
| The Research | ●The attitudes of 1,162 Han Chinese students were evaluated ●Other unrelated factors like climate,dialect and herding cultures were carefully (79)controlled ●The result shows the influence of rice cultivation can result in more cooperation and explain East Asia's"strangely persistent interdependence" |
| Another(80)similar(related,relevant)observation | Malcolm Gladwell also found the influence crops have on culture in his 2008 book Outliers |
| A. | people my age; where | B. | my age people; where | ||
| C. | people my age; which | D. | my age people; which |