题目内容

Jimmy is an automotive mechanic, but he lost his job a few months ago. He has good heart, but always feared applying for a new job.

One day, he gathered up all his strength and decided to attend a job interview. His appointment(约会) was at 10 am and it was already 8:30. While waiting for a bus to the office where he was supposed to be interviewed, he saw an elderly man wildly kicking the tyre(轮胎) of his car. Obviously there was something wrong with the car. Jimmy immediately went up to lend him a hand. When Jimmy finished working on the car, the old man asked him how much he should pay for the service. Jimmy said there was no need to pay him; he just helped someone in need, and he had to rush for an interview. Then the old man said, “Well, I could take you to the office for your interview. It’s the least I could do. Please. I insist.” Jimmy agreed.

Upon arrival, Jimmy found a long line of job hunters waiting to be interviewed. Jimmy still had some grease(油渍) on him after the car repair, but he did not have much time to wash it off or have a change of shirt. One by one, the job hunters left the interviewer’s office with disappointment. Finally his name was called. The interviewer was sitting on a large chair facing the office window. Rocking the chair back and forth, he asked, “Do you really need to be interviewed?” Jimmy’s heart sank. “With the way I look now, how could I possibly pass this interview?” he thought to himself.

Then the interviewer turned the chair and to Jimmy’s surprise, it was the old man he helped earlier in the morning. It turned out he was the General Manager of the company.

“Sorry I had to keep you waiting, but I was pretty sure I made the right decision to have you as part of our workforce before you even stepped into the office. I just know you’d be a worker who is worth trusting. Congratulations!” Jimmy sat down and they shared a cup of well-deserved coffee as he landed himself a new job.

1.Why did Jimmy apply for a new job?

A. He was out of work B. He was bored with his job

C. He wanted a higher positionD. He hoped to find a better boss

2.What did Jimmy see on the way to the interview?

A. A friend’s car had a flat(瘪的) tyre

B. a wild man was pushing a car

C. a terrible accident happened

D. an old man’s car broke down

3.How did Jimmy feel on hearing the interviewer’s question?

A. He was sorry for the other job hunters

B. There was no hope for him to get the job

C. He regretted (后悔)helping the old man

D. The interviewer was very rude

4.Why did the old man offer Jimmy a ride?

A. He was also to be interviewed

B. He needed a traveling companion

C. He always helped people in need

D. He was thankful to Jimmy

5.What can we learn from Jimmy’s experience?

A. Where there is a will, there’s a way

B. A friend in need is a friend indeed

C. Good is rewarded with good.

D. Two heads are better than one

 

1.A

2.D

3.B

4.D

5.C

【解析】

试题分析:文章大意:本文是一篇记叙文。文章主要描述了已失业数月的汽车技工Jimmy,在一次去面试的途中帮助一位老者修好了汽车,在面试时意外发现老者竟是该公司的总经理。Jimmy 的热心肠得到总经理的赏识,因此使他顺利地得到了一份工作。

1.细节理解题。由第一段首句Jimmy is an automotive mechanic, but he lost his job a few months ago.与A项中“out of work”同义,故选A。

2.细节理解题。根据第二段句子he saw an elderly man wildly kicking the tyre of his car. Obviously there was something wrong with the car.可知,老人的车出问题了,与D项同义,故选D。

3.推理判断题。根据第三段大意可知:因为帮人修车Jimmy的衣服上沾了油脂,穿这样的衣服去面试难免不适合。尤其是在第三段最后三句Jimmy’s heart sank. “With the way I look now, how could I possibly pass this interview?” 可知,Jimmy听到面试考官的话,更加不自信,认为这次的工作又无望了。故选B。

4.细节理解题。根据第二段句子Jimmy said there was no need to pay him; he just helped someone in need, and he had to rush for an interview. Then the old man said, “Well, I could take you to the office for your interview. It’s the least I could do. Please, I insist.” Jimmy 无偿帮助需要帮助的人,他要赶着去参加一个面试。老人说,“我可以搭载你去面试的办公室。这是我最起码做的事。”老人用实际行动表达对Jimmy 的感谢。

5.主旨大意题。通读全文,可知Jimmy 无偿帮助他人的精神倍受身为总经理的老者喜欢,这一品德使Jimmy顺利得到工作。A. 有志者事竟成。B. 患难见真情。C. 善有善报。D.三个臭皮匠顶个诸葛亮。由中文含义判断,选C。

考点:考查故事类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

Many years ago, when I was fresh out of school and working in Denver, I was driving to my parents’ home in Missouri for Christmas. I stopped at a gas station(加油站)about 50 miles from Oklahoma City, where I was planning to stop and visit a friend. While I was standing in line at the cash register(收款台), I said hello to an older couple who were also paying for gas.

I took off, but had gone only a few miles when black smoke poured from the back of my car. I stopped and wondered what I should do. A car pulled up behind me. It was the couple I had spoken to at the gas station. They said they would take me to my friend’s. We chatted on the way into the city, and when I got out of the car, the husband gave me his business card.

I wrote him and his wife a thank-you note for helping me. Soon afterward, I received a Christmas present from them. Their note that came with it said that helping me had made their holidays meaningful.

Years later, I drove to a meeting in a nearby town in the morning. In late afternoon I returned to my car and found that I’d left the lights on all day, and the battery(电池)was dead. Then I noticed that the Friendly Ford dealership - a shop selling cars - was right next door. I walked over and found two salesmen in the showroom.

“Just how friendly is Friendly Ford?” I asked and explained my trouble. They quickly drove a pickup truck to my car and started it. They would accept no payment, so when I got home, I wrote them a note to say thanks. I received a letter back from one of the salesmen. No one had ever taken the time to write him and say thank you, and it meant a lot, he said.

“Thank you” - two powerful words. They’re easy to say and mean so much.

1.The words “took off” underlined in Paragraph 2 mean “______”.

A. turned offB. moved offC. put upD. set up

2.What happened when the author found smoke coming out of his car?

A. He had it pulled back to the gas station.

B. The couple sent him a business card.

C. The couple offered to help him.

D. He called his friend for help.

3.The battery of the author’s car was dead because_______.

A. something went wrong with the lights

B. the meeting lasted a whole day

C. he forgot to turn off the lights

D. he drove too long a distance

4.By telling his own experiences, the author tries to show______.

A. how to write a thank-you letter

B. how to deal with car problems

C. the kind-heartedness of older people

D. the importance of expressing thanks

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网