题目内容
After the examination, the doctor told my parents my sight would get worse and that I would lose my sight finally. On the way home from hospital, no one said a word. One day, would I only imagine the scenery beyond the glass rather than see it?
That September, I entered middle school. Most nights I had homework that included an armful of books to read. To keep up with other children, I took great trouble to finish the task. With my nose a couple of inches from the page, I was tired easily. What’s worse, after I had read several pages on my own, the words slipped off the page into inky pools.
However, then I did not have audio books and electronic devices like kids do now. Instead, Mom volunteered to read out loud. Mom worked part-time, cleaned the house, cooked and spent time with Grandma. In spite of being so busy, she showed up in my room like clockwork. She put on her reading glasses. Mom always thought those glasses made her look old. To me, she looked like a teacher.
In my room, Mom’s voice competed with the ticking of the clock. Being forced to focus on listening, I found a way to keep my marks up and compete with the other kids. When the teacher asked a question, I raised my hand with confidence. Teachers praised me for having a good memory. Reading removed my fear for my failing sight, reading also made me curious about other people’s challenges and how they managed. Though I could not use my eyes to fix on each passage, my mind lit up with every new book.
True to what the doctor said, the worst came, but thanks to Mom, my sense of hearing now allows me to “see”. This was the most precious gift from a mother to her child.
1.Why did the author and his parents keep silent on their way back home from hospital?
A. They all wanted to have a good rest.
B. What the doctor said made them worried.
C. The author didn’t do well in the exam.
D. They focused on the scenery along the road
2.How did the author manage to get high marks?
A. By listening carefully. ![]()
B. By being confident
C. By getting help from his classmates.
D.
By reading as many books as possible.
3.We can learn from the text that .
A. the author’s sight recovered finally
B. r
eading made the author more sensitive
C. the author’s mother didn’t work to look after him
D. reading made the author not worry about his sight
4.Which of the following could be the title of the text?
A. My eyesight trouble
B. An unforgettable experience
C. About Mother’s love
D. With ears wide open
1.B
2.A
3.D
4.D
【解析】
试题分析:在一次考试后,医生告诉作者的父母他的视力会越来越差,直到最后会有失明的可能,于是母亲就亲自给作者读书,慢慢地作者掌握了听的技能,学习成绩显著提高,而且也从生活中领悟到了更多。
1.the doctor told my parents my sight would get worse and that I would lose my sight finally.可知医生告诉他们了一个噩耗,由此推断一家人心情会非常糟糕,故答案选B。
2. 细节理解题。从文章第四段Being forced to focus on listening, I found a way to keep my marks up and compete with the other kids.判断作者靠仔细倾听而获得了优异的成绩,故答案选A。
3. Reading removed my fear for my failing sight,可知作者通过阅读消除了自己的恐惧,增长了自信,故答案选D。
4.
考点:考查故事类短文阅读。