题目内容
【题目】Setting aside for a rainy day
It’s a common regret in life that we spend more than we save---money that could go into a savings account or into a pension. Whatever age you are, it’ s never too late to start thinking about saving for your future. Here are several ways to get you going.
【1】
It’s hard to know what you can afford to save if you don’t have an accurate budget, so doing this is a key first step. Once you’ve made a record of everything you spend each month and everything you earn, you’ll be able to see how much money you have left.
Get into a regular habit
【2】 Payday is great as you won’t be tempted (诱惑)to spend the cash. You can also set up a standing order to move money automatically into a savings account each month, so you won’t forget.
【3】
There are different places you can put your savings, from tax-free ISAs(Individual Saving Accounts) to high-interest current accounts. Wherever you choose, keep an eye on the interest rate. Many have high rates for the first year and drop down afterwards. 【4】
Set yourself a goal
If you know exactly what you’re saving for, it’s far more likely you’ll keep putting money away. 【5】It’s also worth thinking about building an emergency fund for unexpected expenditures.
A.The earlier the better.
B.Earn as much interest as you can
C.Find out what you can afford to save
D.If that happens, look to move your money elsewhere.
E.Choose a fixed day each month to put money into savings.
F.If you don’t have much left after bills and essentials, you can use your budget to find ways to cut back.
G.It could be to make sure you’re comfortable in the future and have a relatively high standard of living
【答案】
【1】C
【2】E
【3】B
【4】D
【5】G
【解析】
本文是一篇说明文。文章介绍了如何合理理财以防患于未然。
【1】由下文中的Once you’ve made a record of everything you spend each month and everything you earn, you’ll be able to see how much money you have left.可知,本段建议读者“搞清楚自己每月可以存多少钱”。故选C。
【2】由本段标题Get into a regular habit及下一句中的Payday is great可知,这里是说“每月选择固定的时间存钱”。故选E。
【3】由下文中出现的interest rate及关注其高低变化可知, “尽可能多地赚取利息”符合本段大意。故选B。
【4】D项中的“If that happens”承接上一句中的“第一年利息高,第二年利息下调”。故选D。
【5】设空处与下一句“It’s also worth thinking about…”都是存钱的“目标”。故选G。