题目内容
【题目】Born in Australia without arms or legs, 30yearold Nick Vujicic has become an international symbol of victory.His life has been filled with one hurdle after the next.But you’ll hear no selfpity from Vujicic, whose book, Unstoppable, was published last month. “My limbless challenge remains.I cannot change that,”says Vujicic, who counts skydiving and surfing among his hobbies.“But what I can, and did change is my attitude.”
It is Vujicic’s spirit that has made him a sellout speaker, traveling the world to share his story.Describing low points in his life, including a suicide attempt at age 10 and a failing business in his 20s, he says the “three Fs” are what got him through:friends, family and faith.“I can honestly say, the fear of being alone during the most difficult times in my life was worse than living without arms and legs ... Hard times make you humble (卑微).You realize that you do need people to help you when you are not able to do it all yourself.”
A few years ago, confronted with the increasing business debt, Vujicic says he nearly gave up to selfdestructive thoughts. But he set small goals: Get out of bed, eat breakfast, leave the house.Those small successes built his confidence to move forward to the next level.“There is nothing about failure that is easy,” he says.“But it is also true that our failures in life teach us to embrace every small victory. Success is that much sweeter when you have struggled to reach it.”
Family and friends are a safety net,including wife Kanae who is expecting their first child.“My parents always taught me, ’You don’t know what you are able to do until you try’” he recalls.“The first time you fail at anything is painful.But you have a decision:Do you give up or do you try again?”
【1】Which of the following is TRUE of Nick?
A. He succeeds in motivating others greatly.
B. He believes he can do anything all by himself.
C. He dislikes telling his low points to the audience.
D. He thinks supportive relationships are unnecessary.
【2】What’s Nick’s secret when he meets with troubles?
A. Attempting suicide.
B. Struggling to escape.
C. Setting small goals.
D. Pretending to succeed.
【3】What does the text mainly talk about?
A. Parental love.
B. Failures in life.
C. A book titled Unstoppable.
D. Attitude towards life.
【答案】
【1】A
【2】C
【3】D
【解析】
本文为一篇人物传记。介绍了澳大利亚的一位身残志坚的人Nick Nick Vujicic及其自强不息的精神。
【1】细节理解题。根据第二段第一句It is Vujicic’s spirit that has made him a sellout speaker, traveling the world to share his story.可知,Nick自强不息的精神使他成为一个场场满座的演讲者,并去世界各地与人分享自己的故事,由此可知,他激励了很多人。根据第二段最后一句You realize that you do need people to help you when you are not able to do it all yourself.可知B项错误;根据第二段第二句Describing low points in his life, including a suicide attempt at age 10 and a failing business in his 20s, he says the “three Fs” are what got him through:friends, family and faith.可知C/D项错误,故选A。
【2】细节理解题。根据第三段第二句的But he set small goals及第三句Those small successes built his confidence to move forward to the next level.可知,当Nick遇到麻烦时,他的秘密是设定小的目标。故选C。
【3】主旨大意题。通读全文可知,文章通过介绍一位身残志坚的残疾人由于对人生抱有积极的态度,从而超越了自己,获得了巨大的成功,以此来告诉人们人生态度的重要性。故选D。