题目内容
【题目】 Shen Hao was born in 1964. He was the former first secretary of Party branch of Xiaogang Village, Fengyang County, Anhui Province. He died on November 6, 2009. From 2004 to 2009, he had done many good things for the villagers. For the development of Xiaogang Village he had made great contributions(贡献). So he was respected by all the villagers.
![]()
During the six years, he repaired the village roads, and built a building for a number of villagers. He rented a house in the village and thought about how to get the villagers to get rich all day. Even in the New Year, he still got together with his villagers. At last, under his leadership, Xiaogang Village was out of poverty. Now the villagers are leading a rich life.
He is a very filial son, but he had almost no time to get together with his over 90-year-old mother. But she never complained. His wife works in the bank and she is very busy. They both have little time to look after their daughter.
Although he did not do what he should do to his mother, wife and daughter, all the villagers will remember their good secretary forever.
【1】Shen Hao worked as first secretary of Party branch of Xiaogang Village _____.
A.for about six yearsB.for about sixteen years
C.about six years agoD.about sixteen years ago
【2】Shen Hao did all the following for the village except________.
A.repairing the roads.B.putting up a building
C.helping the villagers to get richD.moving the village to a new place
【3】What did Shen Hao think about all day?
A.He thought about how to be remembered by the villagers.
B.He thought about how to make the village into a country.
C.He thought about how to make the village rich.
D.He thought about how to get together with his family.
【4】The underlined word “filial” means________ in Chinese.
A.孝顺B.叛逆
C.勤奋D.诚实
【5】Which of the following is NOT true according to the passage?
A.Shen Hao was only 45 years old when he died.
B.Shen Hao spent much time in taking care of his daughter.
C.Shen Hao helped the villagers a lot.
D.Now in Xiaogang Village, people are leading a rich life.
【答案】
【1】A
【2】D
【3】C
【4】A
【5】B
【解析】
本文是一篇记叙文,讲述了原小岗村党支部第一书记沈浩的事迹。
【1】细节理解题。根据第一段中的“From 2004 to 2009”及第二段中的“During the six years”可知,沈浩曾任小岗村党支部第一书记六年的时间(从2004年到2009年),故A项正确。
【2】细节理解题。根据第二段中的“During the six years, he repaired the village roads, and built a building for a number of villagers.”以及“At last, under his leadership, Xiaogang Village was out of poverty. Now the villagers are leading a rich life.”可知,沈浩担任小岗村党支部第一书记期间为村里修路、为村民盖楼、带领村民脱贫致富,而没有提到把小岗村迁到一个新地方,故D项正确。
【3】细节理解题。根据第二段中的“He rented a house in the village and thought about how to get the villagers to get rich all day.”可知,沈浩整天想着如何带领村民脱贫致富,故C项正确。
【4】词义猜测题。根据画线词后的“but he had almost no time to get together with his over 90-year-old mother.”可知,但是他几乎没有时间陪伴90岁的母亲,转折连词but表明他很想陪陪自己年迈的母亲,这说明他很孝顺,由此可知画线词词义为“孝顺”,故A项正确。
【5】细节理解题。根据倒数第二段中的“They both have little time to look after their daughter.
”可知,沈浩和妻子工作都很忙,很少有时间照顾女儿,故B项正确。
词义猜测题的难度较大,对画线词上下文的理解是关键,特别要注意如but, however, yet等表示转折关系的词,例如本篇第4题,根据画线词后的“but he had almost no time to get together with his over 90-year-old mother.”可知,但是他几乎没有时间陪伴90岁的母亲,转折连词but表明他很想多陪陪自己的母亲,这说明他很孝顺,由此可知画线词词义为“孝顺”。