题目内容

In winter Hammerfest is a thirty-hour ride by bus from Oslo, though why anyone would want to go there in winter is a question worth considering. It is on the edge of the world, the northernmost town in Europe, as far from London as London is from Tunis, a place of dark and cruel winters, where the sun sinks into the Arctic Ocean in November and does not rise again for ten weeks.

I wanted to see the Northern Lights. Also, I had long harboured a half-formed urge to

experience what life was like in such a remote and forbidding place. Sitting at home in England with a glass of whisky and a book of maps, this had seemed an excellent idea. But now as I picked my way through the grey, late-December slush(融雪) of Oslo I was beginning to have my doubts.

Things had not started well. I had overslept at the hotel, missing breakfast, and had to leap into my clothes. I couldn't find a cab and had to drag my unreasonably overweighted bag eight blocks through slush to the central bus station. I had had huge difficulty persuading the staff at the Kreditkassen Bank on Karl Johans Gate to cash sufficient traveller's cheques to pay the overcharged 1,200-kroner bus fare-they simply could not be made to grasp that the William McGuire Bryson on my passport and the Bill Bryson on my traveller's cheques were both me-and now here I was arriving at the station two minutes before departure, breathless and steaming from the endless uphill exertion(费力)that is my life, and the girl at the ticket counter was telling me that she had no record of my reservation.

"This isn't happening," I said. "I'm still at home in England enjoying Christmas.Pass me a

drop more port, will you, darling?" Actually, I said, "There must be some mistake. Please look

again."

The girl studied the passenger list. "No, Mr Bryson, your name is not here·”

But I could see it, even upside-down. "There it is, second from the bottom.”

"No," the girl decided, "that says Bemt Bjornson. That's a Norwegian name·”

"It doesn't say Bernt Bjornson. It says Bill Bryson. Look at the loop(圆圈) of the 'y', the two

‘I's. Miss, please." But she wouldn't have it. "If I miss this bus when does the next one go?"

"Next week at the same time.,,

Oh, splendid.

"Miss, believe me, it says Bill Bryson."

"No, it doesn't."

"Miss, look, I've come from England. I'm carrying some medicine that could save a child's

life.”She didn't buy this. "I want to see the manager."

"He's in Stavanger.”

"Listen, I made a reservation by telephone.If I don't get on this bus I’m going to write a letter to your manager that will cast a shadow over your career prospects(前景)for the rest of this century." This clearly did not alarm her. Then it occurred to me. "If this Bemt Bjornson doesn't show up, can I have his seat?"

"Sure.”

Why don't I think of these things in the first place and save myself the suffering? "Thank you," I said, and dragged my bag outside.

1.What words can best describe Hammerfest in winter?

A. Grey and dirty. B. Dark and cold.

C. Unfriendly and expensive. D. Wild and forbidden.

2.Why did the author mention the Kreditkassen Bank on Karl Johans Gate?

A. To suggest that people there could be ridiculous and stubborn.

B. To introduce the cultural differences in northern Europe and England.

C. To give an example of an interesting story during his journey.

D. To indicate that the bus fare was very expensive.

3.What could be inferred from the passage?

A. The author booked his bus ticket with a Norwegian name.

B. The author paid the bus fare by traveller's cheque.

C. The author would hopefully get on the bus.

D. The girl at the ticket counter cared about the author's complaints.

4.According to the last paragraph, the author probably felt_at that moment.

A. embarrassed B. contented

C. regretful D. grateful

5.We can learn from the passage that_.

A. the author's journey to the north was not worthwhile

B. the Europeans didn't welcome visitors

C. the author wrote a letter to the girl's manager

D. the author's journey to the north was not smooth

 

1.B

2.A

3.C

4.C

5.D

【解析】

试题分析: 本文是一篇记叙文,讲述了作者去Hammerfest的旅途经历。Hammerfest位于欧洲的最北边,冬天有极夜现象。作者想去看那里的极光,于是踏上了旅途,但是他的旅途之初却是非常的不愉快。

1.细节理解题。根据文章第一段中a place of dark and cruel winters, where the sun sinks into the Arctic Ocean in November and does not rise again for ten weeks.可知Hammerfest在冬天是又冷又黑的,选B。

2.推理判断题、根据文章第三段以及后面的对话内容可知作者因为售票员对他名字的误会而不得不额外付费,说明这些人非常顽固可笑,选A。

3.推理判断题。根据文章倒数后三段中"If this Bemt Bjornson doesn't show up, can I have his seat?""Sure.”可以判断如果有乘客不到的话作者是可以乘坐这个汽车的,选C。

4.推理判断题。从文章末段Why don't I think of these things in the first place and save myself the suffering? "可以推断作者因为自己开头没想到这一点而大费周章,浪费口舌而感到后悔,选C。

5.推理判断题。从文章第三段Things had not started well. I had overslept at the hotel, missing breakfast, and had to leap into my clothes. I couldn't find a cab以及后面发生的事情可知作者可以判断作者的旅途非常不顺利,答案选D。

考点:考查故事类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

After living in the United States for quite a long time, I do not think about the cultural differences any more. Last month, my parents came to visit me. Their observations (观察) on the American lifestyle reminded me that cultural differences between living in China and America are actually everywhere.

When my parents came to America, they praised my house. Everyone had his/her own bedroom; there was a front yard, a backyard and a garage; there were many bathrooms – all convenient and comfortable. However, they were not used to the glass doors at the first floor. My mom, from southern China, was worried that someone would break open the glass doors. Though I said that nobody would do that, she was still worried about it.

When I brought them to eat in fast food restaurants, whether it was in McDonald’s or KFC, they saw that refilling drinks was for free. This concept (观念) of free refill was so new to them.

A Chinese friend told me a story. He and his American girlfriend ate at a restaurant. His girlfriend wanted to drink English tea. He was curious, so he tried some and found that it didn’t taste bad with milk and sugar in it. Adding more water to tea is free of course, so he drank more cups. His girlfriend found it embarrassing and explained to him that what he was doing was not exactly fair. If he wanted to drink more tea, he should buy another cup. My friend thought that Americans could take advantage of the free refills, but only a few of them did that. After staying in America for some time, he changed his habit.

1.We can infer that the writer _____.

A. doesn’t like American culture

B. has got used to her life in America

C. received an American education as a child

D. thinks American and Chinese cultures are the same

2.What made the writer’s parents worried?

A. That someone would break into the house.

B. That someone would be hurt by the glass doors.

C. That they wouldn’t have a bedroom of their own.

D. That they wouldn’t live comfortably in the house.

3.When eating at McDonald’s for the first time in America, the writer’s parents were probably surprised that _____.

A. there were so many choices

B. the prices for food were so low

C. they could refill drinks for free

D. they could get extra food for free

4.The American girl mentioned in the last paragraph thought that _____.

A. Americans like taking advantage of other people

B. her boyfriend wouldn’t like traditional English tea

C. drinking too much English tea harmed people’s health

D. her boyfriend shouldn’t take advantage of the free refills

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网