题目内容
【题目】With beautiful canals, top art museums, and cycling culture I Amsterdam is one of the most popular travel destinations in the world. As the capital and most populous city in the Netherlands, it’s often referred to as the “Venice of the North” because of its wide system of bridges and canals. Here are some key points for you to keep in mind while planning a trip there.
![]()
Must-See Attractions
Most visitors begin their Amsterdam adventure in the Old Centre, which is full of traditional architecture, shopping centers, and coffee shops. The top museums to visit are the Rijks museum, the Ann Frank House, and the Van Gogh Museum. As a World Heritage Site, the Canal Ring was originally built to attract wealthy home owners and an area for celebrity spotting and nightlife today.
Transportation
Travelers should be aware that Amsterdam Airport Schiphol is one of the busiest airports in the world. This airport is located about 15 kilometers southwest of the city center. You can catch a train from Schiphol to Amsterdam Central Station, which has many connecting routes. It’s not a good idea to drive a car to the city center. Cycling is popular here, and it’s easy to rent a cheap bike around the town. Amsterdam has a flat terrain (地形) and it’s a good choice to explore the city on foot.
Money-saving Tips
Look for accommodations in Amsterdam’s South District where rates are generally cheaper than in the city center.
Buy train tickets at the machine instead of the counter to save a bit of money.
Instead of hiring a tour guide, jump onto a canal boat. They’re inexpensive and will give you a unique point of view of the city.
【1】Why was the Canal Ring originally built in Amsterdam?
A. To build more museums.
B. To encourage rich people to live there.
C. To become a World Heritage Site.
D. To help people enjoy colorful nightlife.
【2】What does the author advise for tourists to visit city center in Amsterdam?
A. Hiring a local tour guide.
B. Traveling to the city center by taxi.
C. Visiting the city by bike or on foot.
D. Avoiding the use of trains.
【3】How can a tourist save money according to the author’s advice?
A. By hiring a professional guide.
B. By booking a hotel in the city center.
C. By buying all the tickets from the counter.
D. By visiting the city on a canal boat.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】D
【解析】
本文主要讲了到阿姆斯特丹旅游时的各种注意事项以及为游客提供的旅游攻略。
【1】细节理解题,根据文章第二段As a World Heritage Site, the Canal Ring was originally built to attract wealthy home owners and an area for celebrity spotting and nightlife today.可知Canal Ring建在这里的原因是为了吸引富有的人,所以B正确。
【2】细节理解题,根据文章第三段最后一句话Cycling is popular here, and it’s easy to rent a cheap bike around the town. Amsterdam has a flat terrain (地形) and it’s a good choice to explore the city on foot.可知游客在城市中心旅游的方式可以是骑自行车,也可以是步行。
【3】细节理解题。根据文章最后一部分 Look for accommodations in Amsterdam’s South District where rates are generally cheaper than in the city center.(可知B错误)
Buy train tickets at the machine instead of the counter to save a bit of money.(可知C错误)
Instead of hiring a tour guide, jump onto a canal boat. (可知A错误而D正确)
文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。属于浅层次的阅读试题,分数比例较少。(2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上从分运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。属于中档难度题,分数比例较大。(3)语意理解型。这是一类深层事实细节理解题,答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。属于较高难度的事实细节题。(4)是非辨别型。这是一类综合事实细节题,出题形式常常是“三正一误”(三项正确,只有一项不符合原文内容)或“三误一正”(三项错误,只有一项符合原文内容)。(5)事实排序型。这是一类运用多项事实进行排序的事实细节题,要求根据动作发生的先后顺序、时间顺序或者句子之间的逻辑关系,找出时间发生,发展的正确顺序。
本题的第三小题为细节理解题的一一对应型,根据文章最后一部分的内容Instead of hiring a tour guide, jump onto a canal boat. (可知D正确),而其他几项在最后一部分都有涉猎,但都是错误表达,所以D正确。