题目内容
“BANG!” the door caused a reverberation (回声). It was just standing there, with father standing on one side, and I on the other side.
We were both in great anger. “Never set foot in this house again!” stormed father. With tears welling up in my eyes, I rushed out of the flat and ran along the street.
The street lights were shining, causing rather sad-feeling. I wandered aimlessly.
A young father who held a child in his arms walked past me. I felt as if I saw my childhood from another space: happy and carefree.
But now … I don’t know whether it is because I have grown up or because dad is getting old. We differ in our ways of thinking. He always put his opinions and codes of behavior on me. Whenever I do something wrong, he never admits it. We are just like two people coming from two different worlds. It feels like there is an iron door between us that can never be opened.
I wandered the streets, without a destination in mind. My heart was frozen on this hot summer night. As I walked on there were fewer and fewer people on th e streets, until I had only the street lights to keep me company. When I finally reached the high-rise apartment block in which I lived , I saw that the light was still on.
I thought to myself: “Is father waiting for me, or is he still angry with me?”
In fact, it was nothing. Perhaps, dad was throwing away some of his old stamps. Perhaps he thought they were useless. I never had the courage to tell him that I liked collecting stamps. I can’t stand his outrageous(蛮横的)words: “I can’t throw you away, let alone these old papers?”
All the lights were off except father’s.
Dad was always like this. Maybe he didn’t know how to express himself. After shouting at me, he never showed any mercy or any moments of regret. After an argument he has the habit of creeping up in my sleep and then tucking me underneath the covers.
This was how he always was. He has been a leader for so long that telling everyone else what to do has become his second nature.
The light was still on. “Am I wrong?” I whispered, maybe… With the key in hand, I was as nervous as I had ever been. At last, I decided to open the door. As soon as I opened the door tears ran down my cheeks. I suddenly realized that the iron door that I had imagined between us did not exist(存在) at all. Love—it second to none.
1.Decide which is the best order of the following according to what happened in the passage.
a. I opened the door and entered the house.
b. Sadly I ran out into the street.
c. I reached the place where I lived and saw my house still brightly lit.
d. I thought of my father’s kindness towards me.
e. I walked about in the street without any aim.
A. b, e, d, c, a B. b, e, c, d, a
C. b, e, a, c, d D. b, e, c, a, d
2.What made the writer think of his childhood?
A. The sight of the street lights.
B. The sight of the empty street.
C. The sight of a father with a child in his arms.
D. The sight of light in his own house.
3.Why do you think the father often shouts at his son?
A. perhaps the father is getting older and older.
B. perhaps the son has already grown up.
C. perhaps they never agree with each other.
D. perhaps the father has got used to doing that.
4.What conclusion(结论)can you come to after reading the passage?
A. The father treats his son in an unfair way.
B. The father is actually kind to his son.
C. The father is neither kind nor cruel to his son.
D. The father is always finding fault with his son.
1.B
2.C
3.D
4.B
【解析】
试题分析:文章讲述了一个发生在一对父子之间的故事。与父亲闹矛盾之后,作者漫无目的地在街上走着,行人越来越少,只有路灯陪着作者。作者看到家里还亮着灯,于是就想是否是父亲在等他。当作者鼓起勇气打开门的一瞬间,他感受到了父亲的爱。
1.I rushed out of the flat and ran along the street.”和第六段“I wandered the streets, without a destination in mind. ...When I finally reached the high-rise apartment block in which I lived , I saw that the light was still on.”及最后一段“At last, I decided to open the door.”可知,正确的顺序是b, e, c, d, a,故选B。
2.A young father who held a child in his arms walked past me. I felt as if I saw my childhood”可知,一个年轻父亲怀抱着他的孩子的景象让作者回忆起了小时候,故选C。
3.This was how he always was. He has been a leader for so long that telling everyone else what to do has become his second nature.”可知,作者父亲以前是一位领导,命令他人已经成了他的性格的一部分,故选D。
4.As soon as I opened the door tears ran down my cheeks. I suddenly realized that the iron door that I had imagined between us did not exist(存在) at all. Love—it second to none.”可知,作者的父亲可能是在等作者,当作者打开门的一瞬间,他感动地落泪了,他感受到了来自父亲的爱,故选B。
考点:生活类短文阅读
Some people believe that greed and selfishness has become the basis of modern society, and we should return to the old traditions of family and community then we will have a better life. To what extent do you agree or disagree with the above opinion?
In this fast-paced world, many values are undergoing major changes. While people
traditionally prioritize caring, sharing and generosity in life and work, modern people seem to be more self-absorbed and self-concerned.
Modern people act selfishly to survive the harsh competition of life. They say that it is a jungle out there. To survive, you have to fight with whatever means that come handy. Obviously greedy and selfishness go perfectly well with such ideas. In a company, employees do everything they can to get better pay and higher position, even at the cost of colleagues. We are in any way advocating any selfish conduct. It is just that people are pressured to act in a certain way due to outside influences.
In spite of common practice, it is hard to conclude that modern society is built on greed and selfishness, both of which are not newly invented vocabulary. In ancient times people also did greedy and selfish things though such behaviors were more condemned then. But we can not ignore the fact that people in the past lived a relatively more isolated life and faced less pressure compared with their modern counterparts.
Are we happier to share with others and be generous to them? There is no fixed answer either. Some people take great pleasure helping and giving to others while others feel happy doing the opposite. But I personally think that people should not be too selfish. Caring for others can actually encourage the development of a mutually beneficial relationship.
In conclusion, modern people appear to be more self-centered than those in the past due to strong outside pressure. However, we should encourage people to know the importance of being caring and generous and build a mutually beneficial relationship with others.
Are Modern People Becoming More Selfish?
Main comparisons | Contexts |
1. are changing | In the past people put caring, sharing and generosity in the first 2. . |
Nowadays, people seem to be more 3. about themselves. | |
4. are changing too. | People in the past appeared to be modest and self-effacing(谦让的) |
People may strive to achieve their own 5. at the price of their coworkers. | |
The author’s understanding | |
6. for changes in author’s eyes | Fierce 7. and great 8. on modern people may be responsible for the changes. |
The author’s 9. towards topic. | A relationship which can 10. two sides should be established. |