题目内容

【题目】请阅读下面短文,并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个最恰当的单词。
注意:请将答案写在答题卡上相应题号的横线上。每个空格只填一个单词。
Population Change

Why is the world's population growing?The answer is not what you might think. The reason for the explosion is not that people have been reproducing like rabbits, but that people have stopped dropping dead like flies. In 1900,people died at the average age of 30.By 2000 the average age was 65.But while increasing health was a typical feature of the 20th century, declining birth rate could be a defining one of the 21st.
Statistics show that the average number of births per woman has fallen from 4.9 in the early 1960s to 2.5 nowadays. Furthermore, around 50% of the world's population live in regions where the figure is now below the replacement level(i.e.2.1 births per woman)and almost all developed nations are experiencing sub-replacement birth rate. You might think that developing nations would make up the loss(especially since80% of the world's people now live in such nations),but you'd be wrong, Declining birth rate is a major problem in many developing regions too, which might cause catastrophic global shortages of work force within a few decades.
A great decline in young work force is likely to occur in China, for instance. What does it imply? First, China needs to undergo rapid economic development before a population decline hits the country. Second, if other factors such as technology remain constant, economic growth and material expectations will fall well below recent standards and this could invite trouble.
Russia is another country with population problems that could break its economic promise. Since 1992 the number of people dying has been bigger than that of those being born by a massive 50%,Indeed official figures suggest the country has shrunk by 5% since 1993 and people in Russia live a shorter life now than those in 1961.Why is this occurring? Nobody is quite sure, but poor diet an above all long-time alcoholism have much to do with it. If current trends don't bend. Russia's population will be about the size of Yemen's by the year 2050.
In the north of India, the population is booming due to high birth rates, but in the south, where most economic development is taking place, birth rate is falling rapidly. In a further twist, birth rate is highest in poorly educated rural areas and lowest in highly educated urban areas. In total,25% of India's working-age population has no education. In 2030,a sixth of the country's potential work force could be totally uneducated.
One solution is obviously to import foreign workers via immigration. As for the USA, it is almost unique among developed nations in having a population that is expected to grow by 20% from 2010-2030,Moreover,the USA has a track record of successfully accepting immigrants. As a result it's likely to see a rise in the size of its working-age population and to witness strong economic growth over the longer term.


【答案】lower;size/scale;immediate;economic;old/older;earlier;living/life;equality;immigration;compensate
【解析】本文论述世界人口出生率的降低导致劳动力的减少和针对这一问题的解决办法。
⑴根据“declining birth rate could be a defining one of the 21st”可知,21世纪的出生率比20世纪低,且much/ even/far/a lot/ a little等修饰比较级,故填lower。
⑵根据第二段“almost all developed nations are experiencing sub-replacement birth rate”可知,发达国家人口出生率正在下降,即人口难以维持现有的规模,“maintain”一词是做题的依据,故填size/scale。
⑶根据第二段“which might cause catastrophic global shortages of work force within a few decades”中的“within a few decades”可知,出生率的下降对发展中国家和全球的消极影响还没有发生,由此联想到“影响不是立即产生的”。故填immediate
⑷接下来几段分别讲了中国、俄国、印度的人口与经济问题,根据“economic development before a population decline hits the country.”可知答案是economic。
⑸根据第三段 A great decline in young work force is likely to occur in China可知中国的年轻人变得更少了,所以中国的劳动力在老化,故填older。
⑹根据“the country has shrunk by 5% since 1993 and people in Russia live a shorter life now than those in 1961...but poor diet an above all long-time alcoholism have much to do with it”可知,俄罗斯人口由于缩短的寿命而急剧下降。故填earlier
⑺如果俄罗斯人改变他们的生活方式,他们的情况可能会好一些。故填living/life
⑻根据“but in the south, where most economic development is taking place, birth rate is falling rapidly”可知,教育可以降低出生率,因此,可以通过普及教育来抑制人口增长。故填equality
⑼根据“One solution is obviously to import foreign workers via immigration.”可知,通过移民来引入外来工人是解决劳动力短缺的一种方法。故填immigration
⑽根据“Moreover, the USA has a track record of successfully accepting immigrants. As a result it’s likely to see a rise in the size of its working-age population”可知,美国的移民政策将会使劳动力有所增加。接纳移民可以弥补劳动力的短缺。故填compensate

练习册系列答案
相关题目

【题目】When you go to St. Petersburg, the number of attractions can seem overwhelming. If you’re short on time, or just want to make sure to hit the highlights, these are the top must-see sights in St. Petersburg.

The Hermitage Museum

The Hermitage Museum is one of the most important sights to see for any visitor to St. Petersburg. There you can see lots of different paintings of old masters inside the Hermitage. Prepare to come face-to-face with classic Western artists.

The Russian Museum

The Russian Museum holds one of the largest collections of Russian art in the world. View Russian art creations through the ages, from Byzantine (拜占庭)-style icons to the Socialist Realism of Stalin’s times.

Kizhi Island

Kizhi Island is an open-air museum of wooden buildings from the Karelia Region of Russia. These impressive structures are made without any nails (钉子) — the wood fits together with joints and grooves (沟槽).

Peterhof

Peterhof is as beautiful as it is fun. You’ll be charged for admission (门票), but go to Peterhof when the fountains (喷泉) are working — during the day in the summer. They are shut off in winter as well as in the evenings.

The Church of Our Savior on Spilled Blood

Love it or hate it, the Church of Our Savior on Spilled Blood is an attractive must-see sight. The beautiful look may make your eyes brighten, and the paintings inside the church will make you say “Wow!”

The Bronze Horseman Statue

The Bronze Horseman is a part of Russian Culture and a symbol of St. Petersburg. Made famous by Alexander Pushkin (普希金), this statue of Peter the Great sitting on his horse can truly show Peter the Great’s influence on the Russian idea of greatness.

1If you’re interested in paintings, you’d better go to _____.

A.the Hermitage Museum and Peterhof

B.the Hermitage Museum and the Church of Our Savior on Spilled Blood

C.Kizhi Island and the Church of Our Savior on Spilled Blood

D.the Russian Museum and Kizhi Island

2The man on the Bronze Horse refers to _____.

A.Peter the GreatB.Alexander Pushkin

C.ByzantineD.Stalin

3What can we know from the passage?

A.The fountains in Peterhof can be seen all year round.

B.The largest collection of Russian art is in the Hermitage Museum.

C.The buildings on Kizhi Island are made of wood.

D.You can visit Peterhof free of charge.

4The main purpose of this passage is to _____.

A.show the wonderful history of Russia

B.introduce the famous buildings in Russia

C.persuade artists to study St. Petersburg

D.attract tourists to visit St. Petersburg

【题目】Directions: Fill in each blanks with a proper word chosen from the box. Each word can be used only once. Note that there is one word more than you need.

The Danger of Sharenting

For the vast majority of people, checking social media involves a mix of expectation and curiosity. The app feeds on a collective 1 that we are missing out on something, whether it’s a fabulous party, a pop-up sale, or the mere concept of vacation. But the same dynamic doesn’t quite 2 to parents sharing pictures of their young children online. There certainly may be an element of proud boasting: “Admire my little son’s taste in jazz,” etc. But these carefully chosen photos often do little more than help parents escape from a harsh day 3. The isolation of parenthood delivers one to strange places, and you need your tribe. Sharing images on social media makes the experience 4, connecting one to a larger world.

In his new book Why We Should Think Before We Talk About Our Kids Online, Leah Plunkett, a Harvard psychology professor, argues that “sharenting” happens when an adult transmits private details about a child via digital channels. It 5 a child’s entry into “digital life.” Studies estimate that by 2030 nearly two-thirds of identity-fraud cases affecting today’s children will have been caused by sharenting.

For Plunkett, there are a couple of reasons to be concerned about sharenting. On a philosophical level, sharenting exposes children to the larger digital world without their permission, 6 them of a kind of privacy. This feeds into Plunkett’s second, much broader concern. The 7 problem with sharenting is the same with many adult-world privacy issues: the bargain we have made in exchange for these services is that we surrender our data and choose not to imagine the worst-case scenarios. Could things that parents post about children produce real-world 8, in terms of bullying, professional reputation, or future prospects? Today, long before children take their first step, their digital data already travels to “thousands, likely tens of thousands, of human and machine users.” How long will it be until someone 9 the power to predict who a child will become as an adult based on these data points?

Plunkett’s concerns made parents reconsider their choices. In the end, Plunkett’s advice is to “make more mindful choices” about digital lives though parenthood is often so 10 vague that mindfulness seems impossible.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网