题目内容
【题目】阅读理解
When I was a boy there were no smart phones, and our television only got one channel clearly. Still, I never felt bored. The fields, hills and woodlands around my home were the perfect playground whose adventures were only limited by my imagination. I can remember once hiking to nearby lake and walking slowly around it. At the back of it I was amazed to find an old dirt road that I had never seen before. It was full of muddy tyre tracks and deep woods bordered it on both sides, but exploring it still seemed like a fine adventure.
I walked on and on for what seemed like hours. I was sure my guardian angel was whispering in my ears “turn around and head back home”, but I was stubborn and walked on. There was still neither a car nor a house in sight. I noticed that the sun was starting to go and down I grew scared. I didn't want to end up trapped on this road, and I was worried that it would be dark before I could make my way back to the lake again.
I continued to walk on with something growing inside of me. My heart was pounding and my legs were aching. I was almost in tears when I saw something in the distance. It was a house that I recognized. I jumped up and down and laughed out loud. It was still over a mile away, but my legs felt like feathers and I hurried back to my house in no time. I walked in with a big smile on my face just in time for dinner. Then I ended my adventure with a good night's sleep.
I often thought of that experience recently. Actually, in our life, all roads, no matter how they twist and turn, can lead us home again. They can lead us to hey can lead us to our homes in our hearts. May you always walk your path with love! May you always help your fellow travelers along the way! And may your roads always lead you home again!
(1)Why did the author hardly feel bored when he was young?
A.He could watch TV all day.
B.He could have fun in nature.
C.He had many friends to play with.
D.He used to explore the old dirt road
(2)What does the underlined word “something” in Paragraph 3 probably refer to?
A.Doubt.
B.Hope.
C.Fear.
D.Courage.
(3)How did the author feel when he was exploring the dirt road?
A.He was contradictory in mind.
B.He was unconscious of danger ahead.
C.He was worried to be trapped in the woods.
D.He was afraid of being scolded by his parents.
(4)What may be the best title for the passage?
A.Every Effort Is Worthwhile.
B.All Roads Lead Home.
C.Be Determined in Your Life.
D.Be Brave to Adventure.
【答案】
(1)B
(2)C
(3)A
(4)B
【解析】本文是一篇议论文,所有的路都是回家的路。这辈子所有的路不管怎样迂回曲折,最终都会引导着我们回家,有的是回到这里,回到我们物质层面的家,有的是回到我们心灵的家园。
(1)考查推理判断。根据第一段中的“Still, I never felt bored. The fields, hills and woodlands around my home were the perfect playground whose adventures were only limited by my imagination.”可知,小时候作者从大自然中寻找快乐,所以从来不感到无聊。故选B。
(2)考查词义猜测。根据第三段中的“My heart was pounding and my legs were aching. I was almost in tears when I saw something in the distance.”可知,作者内心渐渐地恐惧起来。推知,划线词的意思是“害怕,恐惧”,故选C。
(3)考查推理判断。根据第一段中的“At the back of it I was amazed to find an old dirt road that I had never seen before. It was full of muddy tyre tracks and deep woods bordered it on both sides, but exploring it still seemed like a fine adventure.”可知,探索这条泥土路似乎是一种冒险,所以他心里是矛盾的。根据句意可知选A。
(4)考查主旨大意。根据最后一段中的“I often thought of that experience recently. Actually, in our life, all roads, no matter how they twist and turn, can lead us home again. They can lead us to hey can lead us to our homes in our hearts.” 我记得最近见过的一则标语是这样说的:“所有的路都是回家的路。”此言不虚,这辈子所有的路不管怎样迂回曲折,最终都会引导着我们回家,有的是回到这里,回到我们物质层面的家,有的是回到我们心灵的家园。可知,所有的路都通向家。故选B。
【题目】目前,不少人在写作文或交流时喜欢使用网络语言。就此现象,你班最近举行了一场讨论。请根据下表的提示,客观地介绍讨论的情况及你的观点。
40%的同学认为 | 60%的同学认为 | 你的观点 |
1.有点荒诞,有时让人无法理解 2.违背了汉语的语法规则,对学习毫无帮助 | 1.幽默,使语言更生动 2.有助于表达思想 | 1… 2. … |
荒诞ridiculous
注意:
1 对所给提示,不要简单翻译,可适当增加细节,使行文连贯。
2 词数150左右。开头已给出,不计入总词数。
Nowadays, with the development of the Internet, there came a kind of language called Web Language. _______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________