题目内容

I have this old clock that belonged to my mom. My dad gave it to me years ago after mom passed away.

I have mixed feelings about keeping the clock. I love it because it was my mom’s, but it also holds some bad memories.

You see, it chimes (打钟报时). It counts out the hour and rings once on the half hour. Or at least it used to. Now you never know what number it will ring.

When my mother was at home dying from cancer, she asked for the clock to be unplugged (拔去插头等). Hearing the hours count down really angered and frightened her.

Mom passed away. I decided I wanted to get the clock fixed so I could remember the good hours we had with her.

I took it to a local clock shop the other day.

“I know this has no particular value as a clock, but it was my mom’s and I need to get it fixed,” I said to the shop owner.

I went on to describe the problem.

“We get a lot of these in,” he told me. “Here’s what I do. We remove the clock works (机件) and replace it with a battery -operated movement (机芯) that chimes electronically,” he told me.

“You can’t fix this?” “No, we don’t have the time nor the parts.”

I thanked him and went home. I called a few other places and was told the same thing.

“How incredibly sad,” I told the last one disappointedly.

We copy the original instead of creating something new. We duplicate (复制); we don’t originate (发明). How incredibly sad that we have become a society that replaces craftsmanship (手艺) with convenience and easy fixes.

Sadly, this is also our attitude toward life itself.

Each of us is an original, one of a kind. But we find it so much easier to copy another’s style than to develop our own.

We are wannabes (崇拜别人的人) rather than “hey-world-look-at-me”s.

We fail to see the real value in who we are, so we spend our lives trying to be someone else.

1.The author decided to get the clock fixed because it ______.

A. was a really old and valuable clock

B. left the author with mixed feelings

C. was the only thing that his mother had left him

D. brought him memories of being with his mother

2.What did the clock shop owners tell the author?

A. It would cost a lot to repair the clock.

B. They could only make the clock electronic.

C. The parts that the clock needed were electronic.

D. They had never repaired a clock like this before.

3.The purpose of the article is to criticize ______.

A. the irresponsible clock shop owners

B. people who do not value things with a history

C. people who do not have a creative attitude toward life

D. people’s ignorance (无知) of traditional craftsmanship

1.D

2.B

3.C

【解析】

试题分析:作者的母亲癌症过世后留下了一个闹钟。闹钟出了问题,作者拿到几个钟表店去修都被告知没有配件。作者感叹人们擅长于复制,而不是发明。人们总是不能找到自己的价值。

1. D细节理解题。根据文章第五段第二句话I decided I wanted to get the clock fixed so I could remember the good hours we had with her.可知作者想修这个闹钟是因为它能够使作者记起与妈妈在一起的时光。故选D。

2. B细节理解题。根据钟表店店主的话We remove the clock works (机件) and replace it with a battery -operated movement (机芯) that chimes electronically.可知他们要将闹钟里的某个零件换成电子。选项B他们只能使这个闹钟变成电子闹钟,符合文中句子意思,故选B。

3. C主旨大意题。文章主要通过作者修闹钟这件事情,批评人们不懂创新,只会复制。C选项人们对于生活没有一个积极的态度符合作者的意图。故选C。

考点:考查日常生活类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

“I don’t like my parents. They always tell me I should do this, and should not do that. It sometimes makes me angry,” said Li Ping, a middle school student in Hunan. Do you have the same problem? Perhaps your parents had the same problem when they were your age long ago. Why does it seem that some parents are not so friendly in their children’s eyes?

One of the biggest things is when someone becomes a parent, he/she likes worrying things. They worry about everything about you, from the time you were born. They do a lot for you, though something would make you angry, because they care about you and worry about you. They worry about your choices of friends, the food you eat, your work at school, how much sleep you get, etc. All these things are part of your life. They want you to grow up healthily and happily.

So how can you make things easier on yourself? It’s easier than you think. Just make sure your parents know what you’re doing. Get them to know your friends. Phone if you stay somewhere else so that your parents don’t call every hospital in the phone book looking for your body. Say sorry to them when you make mistakes. Take responsibility (责任) for what you have done. Talk about your ideas with them. They may talk about theirs with you.

Most of all, try to think about why your parents do this or do that. They are still practicing being parents and need help you can give them. Someday, when you become a parent, they may be able to help you know how to get on with your children.

1. What does the writer think we should do if we go back home later than usual? We should___________.

A. tell our friends

B. tell the teacher

C. say sorry to our parents

D. make a telephone call to our parents

2.The writer thinks___________.

A. it’s wrong of parents to worry about their children too much

B. some parents are unfriendly, which makes their children angry

C. children should do everything as their parent say

D. parents love their children very much and the children should understand them

3.Which do you think is the best title for the passage?

A. Parents’ Responsibility

B. How to Get on with Parents

C. Zhang Hua’s Problem

D. What Are Parents Worrying about

完成句子(共20空,每空0.5分,满分10分)请将答案写在答题纸相应题号的横线上。

1.最近我作了一次短途旅行,但这次旅行花费的时间比我预计的要长。

I went on an recently, but my trip took me than I expected.

2.他跟不上比赛的节奏,因为他的漫不经心,我们输了比赛。

He could not keep pace the game, and as a result his careless playing we lost.

3.虽然可能有点尴尬, 但是如果她真是你最好的朋友,你应该为责怪她而向她道歉。

it may feel awkward, if she really is your best friend you should apologize for her.

4.当被问起公司的未来时,经理毫不犹豫地回答说他依然乐观。

When about the company’s future, the manager responded without that he remained optimistic.

5.森林火灾时常由破碎的玻璃或人们随手扔掉的香烟头引起。

Forest fires are often caused by glass or by cigarette ends which people throw away.

6.如果你把要花在维修上的钱考虑进去,这房子就有点贵了。

If you take consideration the money you’ll spend on , this house is a little bit expensive.

7.他们会联想到贪婪的商人逃避社会责任,一味关心金钱。

They think of businessmen from their responsibilities, and only worrying about money.

8.后来,我假装很开心,但汉娜还是觉察到哪儿有点不对劲 。

Afterwards, I to be cheerful, but Hannah something was wrong.

9.他们俩在这件事上意见相左。

Their opinions each other on this matter.

10.尽管有上述种种说法,但游客们还是照常摘树叶和把他们的名字刻在树上。

In of all that has been said, the tourists have been leaves and cutting their names on the tree-trunk.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网