题目内容

It remains a curiosity and a bit of a historical mystery why we don't all drive on the same side of the road. The fact is that most people are right-handed; that's why, for much of history, drivers have stuck to the left. Ancient Romans using two-wheeled carriages are believed to have held the reins(缰绳) with their right hands and a whip with their left; to avoid whipping the near drivers, they favored the left-hand side the road. It's also easier for right-handers to get on a horse from the left, so riders were attracted to that side to avoid the near traffic as they climbed on and off. Finally, knights(骑士) and the other drivers favored the left so they could do battle, if necessary, with their good hand.

So why does most of the world travel on the right side today? Theories differ, but there's no doubt Napoleon was a major influence. The French have used the right since the late 18th century. Some say that before the French Revolution, people in upper class drove their carriages on the left, forcing the peasantry to the right. During the violence, fearful rich people sought to mix with the peasantry by traveling on the right as well. Regardless of the origin, Napoleon brought right-hand traffic to the nations he conquered, including Russia, Switzerland and Germany. Hitler, in turn, ordered right-hand traffic in Czechoslovakia and Austria in the 1930s. Nations that escaped right-handed conquest, like Great Britain, kept their left-handed tradition.

1.Who had a major effect on “keep-right” traffic law?

A. Ancient Romans B. Hitler

C. Napoleon D. Austrians

2. What does the second paragraph mainly tell us?

A. Napoleon brought right-hand traffic to the nations he conquered.

B. Hitler ordered right-hand traffic in Austria.

C. Great Britain escaped right-handed conquest.

D. The reasons that most of the world drives on the right side.

3.What does the word peasantry in the last paragraph mean?

A. People in upper class.

B. Right-handers.

C. Drivers.

D. Poor people.

4. Apart from Great Britain, which country mentioned in the text keeps left-hand

traffic?

A. France B. Ancient Rome

C. Russia D. Germany

 

1.C

2.D

3.D

4.B

【解析】

试题分析: 本文是一篇记叙文。本篇文章主要告诉我们为什么在世界上人们不都是靠路的同一侧行驶。绝大数人习惯用右手。古罗马人右手拿缰绳左手拿鞭,也是为了不伤害旁边的人;他们感觉从左边上马也方便。于是他们靠左行驶;有的国家靠左行驶,拿破仑对靠右行驶的交通法律有着重要的影响。希特勒也要求靠右行驶的交通法律。

1.C 细节理解题。根据第二段第一行So why does most of the world travel on the right side today? Theories differ, but there's no doubt Napoleon was a major influence.描述可知Napoleon对靠右行驶的交通法律有着重要的影响。故选C。

2.D 段落大意题。第二段第一句So why does most of the world travel on the right side today?就说为什么现在世界上大部分人靠右行驶,愿意一:拿破仑对靠右行驶的交通法律有着重要的影响;原因二:希特勒也要求靠右行驶的交通法律。所以本段主要告诉我们D. The reasons that most of the world drives on the right side. 世界上大部分人靠右行驶的原因。选项A、B、C只是说了本段一个细节,不能概括本段大意。故选D。

3.词义猜测题。根据第二段第三行people in upper class drove their carriages on the left, forcing the peasantry to the right.描述可知people in upper class与peasantry是身份相反的两个阶层的人,people in upper class指上层阶级的人,与之相反的就是穷人。故选D。

4.B 细节理解题。根据第一段第二行Ancient Romans using two-wheeled carriages are believed to have held the reins(缰绳) with their right hands and a whip with their left; to avoid whipping the near drivers, they favored the left-hand side the road.描述可知Ancient Romans也是靠左行驶的国家。故选B。

考点:考查文化类短文阅读。

练习册系列答案
相关题目

Have you ever wondered why birds sing? Maybe you thought that they were just happy. After all, you probably sing or whistle when you are happy.

Some scientists believe that birds do sing some of the time just because they are happy. However they sing most of the time for a very different reason. Their singing is actually a warning to other birds to stay out of their territory.

Do you know what a ‘territory’ is? A territory is an area that an animal, usually the male, claims as its own. Only he and his family are welcome there. No other families of the same species are welcome. Your yard and house are your territory where only your family and friends are welcome. If a stranger should enter your territory and threaten you, you might shout. Probably this would be enough to frighten him away.

If so, you have actually scared the stranger away without having to fight him. A bird does the same thing. But he expects an outsider almost any time, especially at nesting(筑巢)season. So he is screaming all the time, whether he can see an outsider or not. This screaming is what we call a bird’s song, and it is usually enough to keep an outsider away.

Birds sing loudest in the spring when they are trying to attract a mate and warn others not to enter the territory of theirs.

You can see that birds have a language of their own. Most of it has to do with attracting mates and setting up territories.

1.Some scientists believe that most of the time bird’s singing is actually________.

A. an expression of happinessB. a way of warning

C. an expression of angerD. a way of greeting

2.What does the underlined word “territory’’ mean?

A. A place where families of other species are not accepted

B. A place where a bird may shout at the top of its voice

C. An area for which birds fight against each other

D. An area which a bird considers to be its own

3.Why do birds keep on singing at nesting season?

A. Because they want to invite more friends

B. Because their singing helps frighten outsiders away

C. Because they want to find outsiders around

D. Because their singing helps get rid of their fears

4.How does the writer explain bird’s singing?

A. By comparing birds with human beings

B. By reporting experiment results

C. By describing birds’ daily life

D. By telling a bird’s story

 

For many years, I was convinced that my suffering was due to my size. I believed that when the weight disappeared, it would take old wounds, hurts and rejections with it.

Many weight-conscious people also mistakenly believe that changing our bodies will fix everything. Perhaps our mistake is believing that being thin equals being loved, being special, and being cherished. We fantasize (幻想) about what it will be like when we reach the long-awaited goal .We work very hard to realize this dream. Then, at last, we find ourselves there.

But we often gain back what we have lost. Even so, we continue to believe that next time it will be different. Next time, we will keep it off. Next time, being thin will finally fulfill its promise of everlasting happiness, self-worth, and, of course, love.

It took me a long time to realize that there was something more for me to learn about beauty. Beauty standards vary with culture. In Samoa a woman is not considered attractive unless she weighs more than 200 pounds. More importantly, if it’s happiness that we want, why not put our energy there rather than on the size of our body? Why not look inside? Many of us strive hard to change our body, but in vain. We have to find a way to live comfortably inside our body and make friends with and cherish ourselves. When we change our attitudes towards ourselves, the whole world changes.

1.The passage tries to stress the importance of ____________.

A. body size B. different beauty standards

C. culture difference D. attitudes towards life

2.What does the word “everything” in paragraph 2 mean?

A. The whole world B. All the problems.

C. All the properties.D. The absolute truth.

3.What can be inferred about the author?

A. The author is a Samoan.

B. The author succeeded in losing weight.

C. The author probably got wounded in wars or accidents.

D. The author has been troubled by her/his weight.

4.According to the author , what is the common view of those who have lost some weight first and gained it back later ?

A. They feel optimistic about future plans on weight control.

B. They are indifferent to the regained weight.

C. The feel angry about the regained weight.

D. They think they should give up their future plans on weight control.

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网