题目内容
One day I was walking home along the street with my iPod on, when suddenly my headphones(耳机) were knocked off my head and a man threw his arm around my neck, saying “Just be quiet.” I was being attacked, and this man’s arm was gripping (紧夹) onto me! I started screaming and tried to pull him off me, but failed. He was forcing me to walk towards the back of an auto repair shop and he just kept saying: “Be quiet.”
My mind froze with fear. Then I heard my great-grandmother’s voice in my head. She was saying: “Come on now, I know you are stronger than that!” She was the rock in our family until she died four years ago.
I have never had any self-defense(自卫) training, but I went for it—I let out a loud scream as I kicked my leg back into his shin(胫骨)! He let go of me and I ran off. When I looked back to see if he was running after me, I saw he was running in the opposite direction. Then I ran like crazy to a nearby drugstore.
I asked the girl at the counter for the phone and called my mom. She picked me up five minutes later and I explained what happened through sobs. “I am calling the police!” She exclaimed. When we got home, two officers were waiting for us and I told them what had happened.
After my experience, I was afraid to do anything. Things slowly got better, but I still don’t like anyone going near my neck.
The fear isn’t totally gone—after all, the guy is still out there somewhere. But I had a new understanding of my own strength. I never expected to be able to fight off an attacker. I am stronger than I realized.
1. How did the author get rid of the man?
A. Her great-grandmother came and helped.
B. She used all her strength to pull him off her.
C. Her loud scream scared the attacker and people came to help.
D. Her great-grandmother’s words gave her the strength to defend herself.
2. After the author escaped from the man, _________.
A. she called the police
B. she called her mother
C. she screamed to get more attention
D. she looked back to remember his appearance
3. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. The accident left no influence on the author now.
B. The attack made the author more confident in a way.
C. The author Suddenly remembered some self-defense moves.
D. The author was so frightened that she did nothing to fight back.
4. What might be the author’s purpose of writing this passage?
A. To show the importance of self-defense training.
B. To warn teenagers of possible dangers on the way to school.
C. To show how brave she was while she was being attacked at that time.
D. To share her experience and tell us that we are perhaps not as weak as we thought we were.
1.D
2.B
3.B
4.D
【解析】
试题分析: 本文是一篇记叙文,讲述了作者的一次经历。当作者在被别人挟持的时候,作者开始感到极度紧张,当时是奶奶的话给了她力量,她大叫着使劲踢那个人,最后摆脱了控制。经过这件事作者对自己有了新的认识,意识到每个人都有着潜在的力量。
1.细节理解题。根据文章第二段Then I heard my great-grandmother’s voice in my head. She was saying: “Come on now, I know you are stronger than that!”和第三段, but I went for it—I let out a loud scream as I kicked my leg back into his shin(胫骨)! He let go of me and I ran off.可知在危险的时刻是祖母的话让作者充满了勇气,逃脱了危险,选D。
2.细节理解题。从文章第三段首句I asked the girl at the counter for the phone and called my mom.可知作者在逃脱危险后给母亲打了电话,选B。
3.细节理解题。从文章末段But I had a new understanding of my own strength. I never expected to be able to fight off an attacker. I am stronger than I realized.可知在这件事之后作者在某种程度上坚强了,选B。
4.主旨大意题。在本文中作者讲述了自己的一次经历,在文章最后提出I am stronger than I realized,由此判断选D。
考点:考查故事类短文阅读