题目内容
One of my wonderful memories is about a Christmas gift. Unlike other gifts, it came without wrap(包装).
On September 11th. 1958. Mum gave birth to Richard. After she brought him home from hospital, she put him in my lap, saying. "I promised you a gift, and here it is. " What an honor! I turned four a month earlier and none of my friends had such a baby doll of their own. I played with it day and night. I sang to it. I told it stories. 1 told it over and over how much I loved it!
One morning, however, I found its bed empty. My doll was gone! I cried for it. Mum wept and told me that the poor little thing had been sent to a hospital. It had a fever. For several days, I heard Mum and Dad whispering such words as "hopeless", "pitiful", and "dying", which sounded ominous.
Christmas was coming. "Don’t expect any presents this year." Dad said, pointing at the socks I hung in the living room. "If your baby brother lives, that'll be Christmas enough.” As he spoke, his eyes filled with tears. I'd never seen him cry before.
The phone rang early on Christmas morning. Dad jumped out of bed to answer it. From my bedroom I heard him say. "What? He's all right?" He hung up and shouted upstairs. " The hospital said we can bring Richard home!"
"Thank God.'" I heard Mum cry.
From the upstairs window, I watched my parents rush out to the car. I had never seen them happy. And I was also full of joy. What a wonderful day! My baby doll would be home. I downstairs. My sacks still hung there flat. But I knew they were not empty; they were filled with love!
1.What happened to the author on September 11 1958 ?
A. He received a doll B. He got a Christmas gift.
C. He became four years old. D. He got a baby brother.
2.What does the underlined word “ominous” in Paragraph 3 probably mean?
A. Fearful. B. Boring. C. Difficult. D. Impossible.
3.Which word can best describe the feeling of the father when Christmas was coming?
A. Excitement. B. Happiness. C. Disappointment. D.Sadness.
4.What is the passage mainly about ?
A. A sad Christmas day. B. A special Christmas gift.
C. Life with a lovely baby. D. Memories of a happy family.
1.D
2.A
3.D
4.B
【解析】
试题分析:文章大意:故事发生在圣诞节前后,为了拯救出生不久的患病的孩子(作者的弟弟),全家都承受了巨大的心理压力。文章用一个小孩简单的感受,通过对父母的语言描写和神态动作观察和描写,表达了亲情在这个并不富裕的家庭里的巨大感召力。孩子的康复出院,实在是给这个家庭、给作者最好的圣诞礼物。
1.细节理解题。从第二段第一句“On September 11th ,1958,Mum gave birth to Richard.”,我们可以看出作者的弟弟诞生了。故D正确。
2.2】A词义推测题。ominous本意是“不吉利的;凶兆的”。作者当时还是个孩子, “For several days I heard Mum and Dad whispering such words as “hopeless”, “pitiful”, and “dying””,在他幼小而懵懂的心里,这些词是有一定的惊吓作用的。故A正确。
3.推理判断题。根据短文,在圣诞节即将来临之际,作者的弟弟仍然在住院而且情况不容乐观,为此,作者的父亲感到悲伤。故D正确。
4.主旨大意题。根据文章大意:文章用一个小孩简单的感受,通过对父母的语言描写和神态动作观察和描写,表达了亲情在这个并不富裕的家庭里的巨大感召力。孩子的康复出院,实在是给这个家庭、给作者最好的圣诞礼物。。故B正确。
考点:考查记叙文阅读
请认真阅读下列短文,并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个恰当的单词。
How we look and how we appear to others probably worries us more when we are in our teens or early twenties than at any other time in our life. Few of us are content to accept ourselves as we are, and few are brave enough to ignore the trends of fashion.
Most fashion magazines or TV advertisements try to persuade us that we should dress in a certain way or behave in a certain manner. If we do, they tell us, we will be able to meet new people with confidence and deal with every situation confidently and without embarrassment. Changing fashion, of course, does not apply just to dress. A barber today does not cut a boy’s hair in the same way as he used to, and girls do not make up in the same way as their mothers and grandmothers did. The advertisers show us the latest fashionable styles and we are constantly under pressure to follow the fashion in case our friends think we are odd or dull.
What causes fashions to change? Sometimes convenience or practical necessity or just the fancy of an influential person can establish a fashion. Take hats for example. In cold climates, early buildings were cold inside, so people wore hats indoors as well as outside. In recent times, the late President Kennedy caused a depression in the American hat industry by not wearing hats, and more American men followed his example.
There is also a cyclical(周期性的) pattern in fashion. In the 1920s in Europe and America, short skirts became fashionable. After World War II, they dropped to ankle length. Then they got shorter and shorter until the miniskirt was in fashion. After a few more years, skirts became longer again.
Today, society is much freer and easier than it used to be. It is no longer necessary to dress like everyone else. Within reason, you can dress as you like or do your hair the way you like instead of the way you should because it is the fashion. The popularity of jeans and the “untidy” look seems to be a reaction against the increasingly expensive fashion of the top fashion houses.
At the same time, appearance is still important in certain circumstances and then we must choose our clothes carefully. It would be foolish to go to an interview for a job in a law firm wearing jeans and a sweater, and it would be discourteous(失礼的) to visit some distinguished scholar looking as if we were going to the beach or a night club. However, you need never feel depressed if you don’t look like the latest fashion photo. Look around you and you’ll see that no one else does either!
Fashion Change
People’s attitude towards fashion | In our life, teenagers or people in their early twenties care more about their1. ___. Ordinary people just follow the trends of fashion passively. |
2. that fashion has on people | People are able to feel more3. or less embarrassed if they dress themselves fashionably. People are constantly under 4.__to keep up with the fashion. |
Causes of fashion changing | Sometimes a fashion can be5. _ due to convenience or practical necessity, or just because of the fancy of an influential person. |
Cyclical 6. in fashion | Some old7. may become popular again after a certain period of time. |
Fashion today | People are free to dress or do their hair according to their8. instead of going after popularity. |
Writer’s attitude | People must9. properly on some occasions and always 10. delighted even if you don’t look fashionable. |