题目内容
One cold, rainy night in 1979, staying on the deck of the nuclear attack submarine(核攻击潜艇) USS Birmingham entering Hampton Roads Harbor, a soldier who was called Jeff Harris was suddenly hit by a huge wave that took away his ship’s ball cap.
Months later, while walking along Chesapeake Boulevard beach in Hampton, Will Miller, a Vietnam veteran(退伍军人) and Navy(海军) commander, happened to find Harris’ cap which was half-buried in the sand then. Knowing how important a ship’s cap was to its owner, Miller saved the hat, hoping one day to find its owner. The cap was packed away for years but recently appeared again at Miller’s home in Florida.
“It suddenly fell out of a box onto my computer keyboard, right in front of me,” said Miller. “I guessed it was telling me, ‘It’s time to get me home.’”
An extensive Internet search led Miller to a USS Birmingham website and finally to Harris. The two sent e-mails back and forth, and one night Miller’s phone rang.
“This is Jeff Harris,” the voice on the phone said. “You have my hat!”
The two sailors talked for almost half an hour, telling sea stories to each other and thinking of the common relationship between seamen.”
“Most non-seagoing people wouldn’t understand how much a sailor likes his hat,” Miller said. “Your hat protects you from sun, wind, salt and cold, and when you lose it, especially one with your ship’s name on it, it’s a big thing. I’m delighted to get it back to Jeff.”
- 1.
What is the main idea of the story?
- A.A sailor looked for his hat for years
- B.Hats are important for sailors
- C.A sailor reunited with his hat years after losing it
- D.Friendship was based on a hat
- A.
- 2.
Jeff Harris’s hat dropped off into the sea because of ______
- A.a sudden wave
- B.his carelessness
- C.a strong wind
- D.something wrong with his hat
- A.
- 3.
Will Miller kept the hat for years because ______
- A.he wanted to leave it to his child
- B.it was valuable as a gift
- C.he wanted to return it to its owner
- D.he wanted to sell it one day
- A.
- 4.
From the passage we can know Jeff Harris and Miller ______
- A.had been friends before the story happened
- B.didn’t know the importance of the hat
- C.often told sea stories to each other
- D.once worked at sea
- A.
试题分析:本文讲述的一个水兵丢失了自己的帽子,后来又神奇找回的故事。
1.C 主旨大意题。本文讲述的一个水兵丢失了自己的帽子,后来又神奇找回的故事,guCci正确。
2.A 细节题。根据文章第一段a soldier who was called Jeff Harris was suddenly hit by a huge wave that took away his ship’s ball cap.说明巨浪把他的帽子卷走了,故A正确。
3.C 细节题。根据第三段3,4行Knowing how important a ship’s cap was to its owner, Miller saved the hat, hoping one day to find its owner.说明他想找到失主,故C正确。
4.D 推理题。根据文章倒数3,4,5行The two sailors talked for almost half an hour, telling sea stories to each other and thinking of the common relationship between seamen.”
“Most non-seagoing people wouldn’t understand how much a sailor likes his hat,” Miller said.说明这两个人讨论了很多这方面的话题,说明他们都曾经是水兵,故D正确。
考点:考查故事类短文阅读
点评:本文讲述的一个水兵丢失了自己的帽子,后来又神奇找回的故事。本文细节题居多,答题时在文章找到对应的地方,用笔进行标记,这有利于后期有时间检查时可以立刻找到答案的位置。仔细理解作者所讲的意思,再结合选项,通过排除法和自己对全文的把握,选出正确答案。
One cold winter evening, some young families and young couples were eating in a McDonald’s when an old couple walked slowly into McDonald’s hand in hand.
Some of the customers looked admiringly at them .You could tell what the admirers were thinking. Look, there is a couple who has been through a lot together, probably for 60 years or more.” The little old man walked right up to the cash register, placed his order with no hesitation(迟疑) and then paid for their meal. The couple took a table near the back wall and started taking food off the tray. There was one hamburger, one order of French fries and one drink. The little old man unwrapped(打开) the plain hamburger and carefully cut it in half. He placed one half in front of his wife. Then he carefully counted out the French fries, divided them in two piles and neatly placed one pile in front of his wife. He took a sip(吸) of the drink, his wife took a sip and then set the cup down between them.
When the man began to eat his few bites of hamburger, the crowd began to get restless. Again you could tell what they were thinking. “That poor old couple. All they can afford is one meal for the two of them.” Then, the man began to eat his French fries, when one young man stood and came over to the old couple’s table. He politely offered to buy another meal for the old couple to eat. But the old man replied that they were just fine and they were used to sharing everything.
Then the crowd noticed that the little old lady hadn’t eaten a bite. She just sat there watching her husband eat and occasionally taking turns sipping the drink. When the little old man finished eating and was wiping his face neatly, the young man could stand it no longer. Again he came over to their table and offered to buy some food.
After being politely refused again, he finally asked a question of the little old lady. “Ma’am, why aren’t you eating? You said that you shared everything. What is it that you are waiting for?”
She answered, “The false teeth”.
【小题1】According to the first paragraph, the old couple _____.
| A.enjoyed the scene outside the McDonald’s |
| B.didn’t look suitable(合适的) for the environment |
| C.loved being with young families and couples |
| D.liked the food in McDonald’s |
| A.he couldn’t finish eating it with one bite |
| B.he was very careful with his food |
| C.he ordered more than he could eat |
| D.he wanted to share it with his wife |
| A.impolite | B.stubborn | C.sympathetic(有同情心的) | D.doubtful |
| A.she was not interested in the food |
| B.the couple suffered a terrible toothache |
| C.the couple were using the same false teeth |
| D.actually she didn’t answer the young man’s question |