题目内容
【题目】 My mother is the only living person who has never communicated via email or text. She has never turned on a computer, registered an email account, used data storage media or searched the Internet. Since 1955, she has settled in Silicon Valley, married to an extremely technical specialist in applied physics and engineering, designing photometric systems for NASA. Only when Dad suffered from cancer could we convince her she needed a cell phone. Mom’s being separated from the information age is voluntary and deliberate.
Mom is still that farm girl, and she takes the most pride in it. She sees her neighbor and her community “real”. She shows no interest in the digital and virtual life. My mother saw Depression, World War II and the beginning of the Cold War before reaching voting age. She enjoyed country music on “The Sons of the Pioneers”, a Canadian broadcast. The battery was so precious a resource that radio was limited to the barn because Grandma thought it helped cows produce milk. In the age when Churchill moved millions for the first time with radio broadcasts, she only experienced live media monthly, if at all.
In her early twenties, Mom completed nurses’ training and worked in that field before marriage, family and church became her life’s concerns. She never really warmed up to television, though I think she appreciated a few of the series we watched, comedies like All in the Family. Computers, the Internet and mobile apps are simply not part of her experience.
Mom disagrees with the opinion that technology simplifies life. In her life, she sees online records, email and paperless systems as mysteries in which no written reference can assist her.
However, I can partly understand: I like such kind of experience and relationship one has with physical books. I am a child of television who only recently switched to online viewing. I’ve written down my awkward, love-hate relationship with my devices. Mom’s technophobia surely played a role here, but it works for her. She’s happiest as she is.
【1】The author’s mother began to use mobile phone when .
A. she found it hard to contact with her husband
B. she settled in Silicon Valley for fifty years
C. she got marred to a technical specialist
D. her husband suffered from cancer
【2】What is the author’s mother most proud of according to the passage?
A. Having so many close neighbors.
B. Experiencing too much all her life.
C. Living simply and in her own style.
D. Being involved in modern technology.
【3】What is the author’s attitude towards his mother’s such kind of experience?
A. Critical. B. Positive.
C. Neutral. D. Negative.
【4】It is implied in the underlined sentence that .
A. the author should make efforts to learn from his mother
B. the author prefers watching movies online to watching TV
C. Mom’s attitude towards technology has an effect on the author
D. Mom should also set down the relationship with physical books
【答案】
【1】D
【2】C
【3】B
【4】C
【解析】
试题分析:本文是一篇记叙文,讲述了自己那脱离信息时代、恐惧技术产品的母亲。同时也表达了自己对母亲对他影响的感谢。
【1】D细节题。第一段倒数第二句Only when Dad suffered from cancer could we convince her she needed a cell phone.仅仅只在父亲得了癌症之后我们才说服她需要一个手机,故选D
【2】C分析推断题。第二段第一句中提到了母亲是对自己感到骄傲的。后文提到她真诚地对待邻居和街坊,对于虚拟生活没有任何兴趣。可以推断出母亲真正自豪的是自己过着简单的生活。故选C
【3】B分析推断题。根据最后一段作者对自己母亲想法的描述。我们可以知道作者能够理解母亲的生活,也很喜欢和她在一起。母亲的“技术恐惧症”虽然对他的生活有了一点影响,但是对母亲来说是好的,她快乐就好。故选B
【4】C分析推断题。划线句子中的play a role意思为起作用,从这里可以推断母亲的态度对于作者有一定影响。故选C